Konzili Ignác

Kollégiumvezető,

Nyíregyháza

szszb_18-68_konzili_ignac.jpgA gyereknek nem azt kell adni, amit kapni szeretne, hanem amire szüksége van – fogalmazza meg Konzili Ignác, a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium kollégiumvezetője az egyik legfontosabb pedagógiai elvüket. Szülő legyen a talpán, aki nemet tud mondani az egyre újabb igényekkel jelentkező gyermekének, ám hogy a fejlődését valóban szolgálja-e az a tárgy vagy szolgáltatás, ami épp a sikk, az csak később dől el. A kollégiumvezető következetes pedagógus, előbb lelki önvizsgálattal közelít a kérdésekhez, és csak akkor dönt bármiről, amikor maximálisan meggyőződött a vállalható következményekről. Személyes életéből hoz példákat, és ezek tanulságait igyekszik a 10–18 éves korosztály tagjainak formálódó jellemébe beépíteni.

Nyírbátorban született 1959. november 19-én Belicza Ida óvodai konyhai dolgozó édesanya és néhai Konzili Ignác építőipari munkás családjában. Testvére, Mária, bérszámfejtő. Feleséget a kartársak közül választott, Bunya Julianna nevelőtanár ugyanebben a kollégiumban. Nyolc évig szolgálati lakásban éltek, és így minden apró-cseprő ügynek a tanúi és segítői lehettek.

A kollégiumvezető Győrben érettségizett a Bencés Gimnáziumban, majd Egerben és Pesten a papi szeminárium hallgatójaként készült a Teremtő szolgálatára. Ám pappá szentelése előtt úgy döntött, civilként munkálkodik ezekért a célokért. Ezért az egri hittudományi főiskolán fejezte be tanulmányait. Nyírkércsen állt először katedrára, éneket, rajzot, testnevelést, matematikát tanított 1984 és ’92 között az iskolásoknak. 1992-ben nyílt meg a Szent Imre Gimnázium és a Kollégium, Konzili Ignác megpályázta és elnyerte az egyik nevelőtanári állást. Egy év múlva, pedig már ő töltötte be a kollégiumvezetői posztot.

Időközben bővítette ismereteit és diplomát szerzett a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola pedagógia szakán. 2002-ben, pedig elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetem közoktatás-vezetői kurzusát.

A kollégium, az eltelt 12 év alatt, igazi közösséget jelent a benne lakóknak. Pedig az itteni hétköznapokat a szerzetesi gimnáziumok példája nyomán alakították ki. Mint Konzili úr utalt rá: ne a gyerek találja ki, hogy mit csináljon, hanem szorosra szervezett időbeosztás mellett tanuljon meg lemondani bizonyos dolgokról, egyes szórakozási formákról, a korlátlan tévénézésről. Legfontosabb célként azt fogalmazták meg az intézményt fenntartó Debrecen–Nyíregyháza Egyházmegye elöljárói, hogy a kollégiumban jöjjön létre olyan közösség, amelyben valósággá válik a Krisztusi tanítás a szeretetről, és következetesen nevelik a leendő keresztény értelmiségieket. Erre azért is nagy szükség van – hangoztatja a fenntartó –, mert a szekularizált világban a hagyományos értékrendet kialakítani és képviselni – ez az előrelépés egyik záloga. Rossz pedagógiai elképzelés az – fejti ki gondolatait a kollégiumvezető –, hogy az iskolának a fő célja csupán annyi: a gyerek érezze jól magát. A Szent Imre Gimnázium kollégiumában, pedig úgy vélekednek: áldozat és erőfeszítés nélkül nem is lehet eredményt elérni. Mi több, rá kell ébreszteni a fiatalokat arra, hogy az áldozatnak és a szenvedésnek is megvan az értelme.

A XXI. században felnövekvő tizenévesek nem mindegyike tud azonosulni első nekifutásra ezekkel az eszmékkel. Később úgyis megértik, és igazat adnak – hangsúlyozta Konzili Ignác. A nevelőtestületben a 10 pedagógus és a kollégiumvezető annak örül, hogy itt rangja van a közösségi normáknak. Hivatástudat és stabilitás jellemzi az itt dolgozó nevelőket, akik általában akkor végzik a munkájukat, amikor a kartársak már a magánéletüket élik. Sajátosan vallási jellegű csoportfoglalkozásokat is tartanak, ahol a hitbeli és a filozófiai kérdések egyaránt szóba jönnek. Egyébként a kollégiumban a hallgatóknak negyed hétkor szól az ébresztés, reggeli szilencium, reggeli és 8-tól iskola. A tanítás végeztével a tágas ebédlőben fogyasztják el az ebédet és fél 4-ig kimenőt kapnak. Háromnegyed 4-től három órán keresztül készülnek a másnapi órákra.

A vacsora után két tornateremben és a sportudvaron mozgatják át, és edzik magukat a diákok. Szeretnek számítógépezni, az internetet is használhatják, a könyvtárban pedig ritkaságokat is forgathatnak. Aki pedig elmaradna a tanulmányaiban, korrepetálják a tanárok. Évente 50–60 diák érettségizik, és 1–2 választja a papi hivatást. A legtöbben pedagógusok, hittanárok, jogászok, közgazdászok lesznek.

Ám ennél sokkal fontosabbnak tartja a kollégium vezetője, hogy a változó világban, az eltérő értékrendek mellett igyekeznek megmutatni a diákoknak a jó és a rossz közti különbséget, hogy olyan erkölcsi tartással induljanak az életbe, amely erőt ad nekik a nehézségek elviseléséhez, szeretetet a családjuk és az őket befogadó környezet tagjai iránt.

Szabad idejében édesanyja Pócspetriben lévő kertjében és a sajátjában is szőlészettel és méhészkedéssel foglalkozik Konzili úr. Mindkettőt alkotásnak tartja, akárcsak a pedagógusi hivatást.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése