Zaccaria Istvánné

Középiskolai tanár, főtanácsos,

Nyíregyháza

szszb_21-90_zaccaria_istvanne.jpgA nyugdíjba készülő tanárnő arcán utánozhatatlanul ott ragyognak a jól végzett munka feletti elégedettség szívet-lelket melengető sugarai. Harmincnégy befejezett tanévvel a háta mögött immár teljes nyugalommal mondhatja el: a magam eszközeivel mindent megtettem azért, hogy a rám bízott diákokból tisztességes embereket neveljek.

Zaccaria Istvánné, leánykori nevén Szőllősi Katalin, csak néhány héttel később született a második nagy világégés után: Földes községben anyakönyvezték 1945. május 30-án. Édesanyja, Nagy Erzsébet 83 éves, nyugdíjas. Édesapja, Szőllősi Antal az egykori ács- és kőművesmester 1989-ben hagyta itt szeretteit. A család elsőszülött leányát még hárman követték, így vált teljessé a népes família. Mária sportszervezői diplomával rendelkezik. Budapesten él és dolgozik: a Magyarországi Rögbi Szövetség főtitkára. Erzsébet szociálpolitikusi diplomát szerzett: a létavértesi önkormányzatnál dolgozik szakterületén, Debrecenben él édesanyjukkal. A legfiatalabb leány, Zsuzsanna szintén a fővárosban igyekszik boldogulni: Pesterzsébeten, a Virág Benedek utcai idősek otthonának a gazdasági igazgatója. A tanárnő férje Zaccaria István, nyugdíjas gépjármű-előadó. A ritka hangzású név eredetével kapcsolatban Kati elmondja, hogy a család valójában olasz származású. A férfiak rendre hajózással foglalkoztak. A nagyapa Magyarországon folyami hajóskapitányként kereste a kenyerét.

Házasságukból egy leánygyermek született, aki a keresztségben a Zsuzsanna nevet kapta. Kereskedelmi és számviteli végzettséggel rendelkezik. Férje Márkus András, szintén két diplomával növelte a családban már meglévők számát. Ők nevelik a nagyszülők szemefényét, az „egyszem” unokát, Ádámot. Másodikos gimnazista lévén már középfokú német nyelvvizsgája van, s a kosárlabdacsapat oszlopos tagja.

Kati Püspökladányban járt középiskolába, ahol 1963-ban érettségizett. Kitűnő tanulmányi eredményei ellenére mégsem nyert felvételt az egyetemre, így képesítés nélkül kezdett el tanítani előbb Bárándon, majd Nádudvaron ízlelgette a tanári hivatás sava-borsát. A kitartó munka aztán meghozta számára is a továbbtanulás lehetőségét. Így 1971-ben a Nyíregyházi Főiskola matematika–fizika szakos végzőseként vehette át tanári diplomáját.

Életpályája hivatalos kezdetéről így ír: „1971 szeptemberében nyertem alkalmazást a nyíregyházi Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkásképző Iskolában. 1975-ben elkészült a mostani főépület, ebben fuzionált a régi szakközép és a szakmunkásképző. Ez év júliusában (2005) a 34. tanévet zárom ebben az iskolában.

Matematika–fizika szakos vagyok, de az élet úgy hozta, hogy csak matematikát tanítok, 28 éve már a szakközépiskolai tagozaton is. Tizenkét osztálynak voltam osztályfőnöke, mert egyszerre két osztályunk is volt akkoriban (A és B hetes, hisz a „szakmunkások” csak minden második héten jártak iskolába), s két „levelezős” osztályom is volt. Egy-egy évtizednél hosszabb ideig voltam osztályfőnöki, majd mate­matikamunkaközösség-vezető. Akkortájt még énekeltük a Himnuszt és a búcsúdalokat a ballagáson. Fegyelmezési problémáim soha nem voltak, tanítványaim többsége szerette a matematikát. Egy szakfelügyelő az értékelésében leírta: ritka, hogy matematikaórán milyen felszabadultak, vidámak, aktívak a tanulóim. Azt hiszem, a hosszú évek során nem sok szabolcsi település van, ahonnan lett volna tanítványom. Mindannyiukra nagy-nagy szeretettel emlékszem, a sok-sok kirándulásra busszal-vonattal, még külföldre is! Sok építőtáborozásban is részt vettem itthon és a volt NDK-ban. Egyszer egy harmincnégy fős osztályommal egy egész hónapot dolgoztunk Siófokon egy szállodában.

Érdekes, hogy fiatal koromban Kati néninek szólítottak, most már inkább Tanárnő vagyok. Több volt tanítványom ma kollegám az iskolában, s jó néhány volt diákom gyerekét is leérettségiztettem már. Első perctől fotóztam az iskolai eseményeket, sok-sok album és Vekker újság őrzi képeimet. Egy ideig fotószakkört is vezettem, az iskola pincéjében volt a fotólabor. Az első héten jelentkeztem Hargitai Gyula igazgatóhelyettes úrnál, hogy én tanultam órarendet készíteni is, s ez a munka aztán harminc évig „rajtam maradt”. Eleinte radírral, ceruzával, később „dugós táblán”, végül számítógéppel is megtanultam órarendet készíteni. Most májusban 60 éves voltam, átadom a stafétabotot a fiataloknak. Szeretném, ha volt tanítványaim, kollégáim szeretettel emlékeznének rám. Úgy érzem, teljes volt az életem, azt csináltam, amit akartam, s amit szerettem. Alapelvem: buta gyerek nincsen, csak néhányuknak kicsit több időre van szüksége.”

Kati lelkes és hivatásához méltóan végzett munkáját több alkalommal, miniszteri kitüntetéssel ismerték el. 2000-től főtanácsos. Nyugdíjasként egy kicsit pihenni fog, de nem marad el a családi kirándulás s a magántanítványokkal való foglalkozás sem.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése