Rudi János

Vállalkozó, cégtulajdonos

Nyírtelek

szszb 29. tk Rudi János 300.jpgAz ifjúkori álmok megvalósultak Rudi János életében. A Kossuth Lajos Gimnáziumban (akkor szakközépiskolaként működött) érettségizett, majd gépjármű-technikusminősítőt végzett. Az 1958. augusztus 3-án Rakamazon született vállalkozó akkor vágott neki a nagybetűs Életnek, amikor a saját autó megszerzése, működtetése nemcsak vagány dolognak számított, hanem egy anyagilag kiszámítható jövőt is lehetett rá alapozni. Előbb természetesen vállalati körülmények között, így dolgozott a VAGÉP-nél, a gépjármű-diagnosztika terén. Évek múlva váltott és az Autóklubnál helyezkedett el. Igen fiatalon alapított családot, neje Rudi Jánosné, született Kelemen Éva szintén itt, a saját vállalkozásukban keresi a kenyerét. Gyermekeik, Andrea tanár a nyíregyházi 10-es iskolában. Az ő férje, Pataki József vállalkozó. A második gyermekük Péter gépészmérnök, szintén a családi cégnél tölt be fontos pozíciót. Az ő felesége, Eszenyi Anita jelenleg a kisebbik csemetével, Danival (1) tölti a gyermekgondozási szabadságát. A nagyobbik fiuk, Péter 7 éves. Rudi Alexandra, a legifjabb gyermekük szintén a családi céget választotta, az ő szakterülete a térkövek, díszkövek, burkolatok forgalmazása.

Egy év sorkatonaság után leszerelt. A gépek, az autók iránti vonzalma mit sem csökkent, ő mondhatja el magáról, hogy Szabolcs-Szatmár megyében az első magán GMK-t alapította meg. A nyíregyházi Borbányán, a Százados utcán egy 3 állásos műhelyben kezdték javítani a keleti gyártmányú kocsikat. Értettek a Lada, a Niva, a Moszkvics, a Skoda szereléséhez. Gondoskodtak az alkatrészek beszerzéséről. Akkor ketten látták el ezeket a megrendeléseket.

Ha megoldottak egy problémát, szembesültek egy újabbal. Ám ezeket kihívásnak látta az akkor alig 30 éves szakember. Az országban soha nem látott mértékben indult meg a gépjárművásárlás, sokan csak használt kocsiban gondolkodhattak. Ezekben viszont gyakran kellett alkatrészeket cserélni. Gyári újat, vagy utángyártottat csak költségesen szerezhettek volna be, éppen ezért Rudiék belevágtak az autóbontásba is. A sérülésmentes, jól beépíthető alkatrészeknek köszönhetően elfogadható áron vállalhatták az autójavításokat. A megrendelők egymásnak adták a kilincset, mert lassan, de biztosan híre terjedt, náluk megbízható munkára számíthatnak.

Rudi János a gépjármű-kereskedelem terén is kipróbálta magát. Új autókat vettek, lízingeltek a minőségre vágyó és vásárlásra „kiéhezett” ügyfelek. Ám a cégtulajdonos nem elégedett meg egyetlen profillal sohasem, így a gépelemgyártás, valamint az autóalkatrész utángyártása – például fékbetét, fékpofa – újabb tevékenységet jelentett. Termékeikkel a szigorú minőséget elváró német, svájci, osztrák piacon is megjelentek. Már nem fértek el egy műhelyben, ezért 2004-ben, zöldmezős beruházásként létrehozta Nyírteleken, 7,8 hektáron az Autópress Kft-t, majd újabb céget alapított, a Rudi és Társai Kft-t. Az apró műhelytől eljutott egy nagy cégig, 2012-ben 5,4 milliárd forintos árbevételt könyvelhettek el. Még a 2008-as válság sem rendítette meg. Bogozzuk is az okát, mert sok cégnek le kellett húznia a redőnyt, és később sem sokat javult a helyzet. Különösen itt, az ország keleti csücskében.

Mint Rudi János utal rá, nem gondolkodott azon, hogy titok lenne a siker. A rugalmas termékváltás és a piachoz való igazodás mellett a megrendelőik precíz, kifogástalan minőségű kiszolgálása, a bevezetett minőségirányítási rendszer biztosítja folyamatosan az eredményt. Törzsvevőik hozzák az árbevétel 90 százalékát! Ez a tény nyugalmat, kiegyensúlyozott termelést és a jövő tervezését teszi lehetővé. Az Autópress Kft. 70, a Rudi és Társai Kft. 48 munkásnak és alkalmazottnak ad megélhetést. A náluk dolgozók fele törzsgárdatag. Két és három műszakban termelnek. Az egyik fontos feladatuk az amerikai tulajdonú Caterpillar földmunkagépgyártó cég hazai leányvállalatának, Gödöllőre készíteni lézervágott és lángvágott, darabolt alkatrészeket. Annyira elégedett velük a gödöllői cég, hogy 70 százalékát a nyírtelekiek adják a hazai beszállítók közül. Egyébként ez a szakterület jelenti Rudi János cégei termelésének a felét. A vállalkozó annak örül, hogy fia, Péter és lánya, Alexandra ugyanolyan elhivatottsággal látja el a családi vállalkozásból rájuk háruló teendőket, mint annak idején ő kezdte a kis magáncég működtetését.

Nyírtelek önkormányzata is nagyra becsüli Rudi János cégeinek eredményeit, a munkahelyteremtést és nem utolsó sorban a 8 számjegyű iparűzési adót, amely a kisváros költségvetését gyarapítja. A Nyírtelek fennállásának 800. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen díszes oklevéllel ismerték el az eredményeiket, a helyi rendezvények és közösségek támogatását.

A megértő család és a sikeres vállalkozás álma megvalósult. Ám a siker útja mindig építés alatt áll…

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése