Dr. Pájer Béla

Állatorvos,

Rakamaz

szszb_22-194_dr_pajer_bela.jpgA Vencsellőhöz tartozó Rózsástanyán nevelkedő kisfiúnak teljesen természetes volt, hogy a házhoz kert és állatok is tartoznak. Nemegyszer tanúja lehetett annak, hogy a tehén nem tudott megelleni, és be kellett menni az állatorvosért Rakamazra. Az jött, segített, és minden rendben ment azután a tanyai portán. A mindössze 32 házból álló Rózsástanyát a településrendezési terv gyakran akarta átrajzolni, vagyis megszüntetni. A sors iróniája, hogy a régi földút helyén azóta szép új utat építettek, és villanyvezeték is átmegy a tanyán. Mint arról dr. Pájer Béla állatorvos beszél, az évtizedekkel ezelőtt a tanyáról Rakamazra és Vencsellőre költözők életét akkor kevesebb közmű segítette, mint ma, a halálra ítélt tanyákon maradókét. Pájer doktor úr hűséges maradt szülőföldjéhez, és ma is ott praktizál, ahol elkezdte, Rakamazon.

Vencsellőn született 1953. augusztus 5-én Hankó Jolán (74) és néhai Pájer Béla fiaként. Nővére, Jolán a miskolci Szentpéteri Kórház sterilizáló osztályát vezeti. Húga, Mária a demecseri iskolában tanít. Feleséget, Szénás Ilona védőnő személyében talált. Házasságukból két fiú született. Tamás a Budapesti Műszaki Egyetem mérnök-menedzseri karán szerzett diplomát. Béla közgazdásznak tanult. A Budapesti Állatorvos-tudományi Egyetemen 1976-ban átvett diploma után egy másik életre szóló kötelezettséget is felvállalt, oltár elé vezette menyasszonyát: harminc éve élnek boldog házasságban. Mindkettejüket hazahúzta a szülőföld, így került Pájer doktor Rakamazra. Az állattartásáról és az almatermesztéséről híres Rakamazon olyan FAO mintagazdaságban dolgozhatott az ifjú szakember, amelyben 600 tehén, 50 ló és sertéstelep adta a gazdálkodás alapját. Az akkori tervek szerint ide tartozott volna Tiszanagyfalu is. Itt 3000 juhot, 200 tehenet és pár száz sertést tartottak. Ez a nagy gazdaság azonban már nem tudott létrejönni. Alig látszottak ki a munkából, a szarvasmarha-állomány úszott a brucellózisban. Ha ez a baktérium megtámadta az állatot, akkor a tehén elvetélt, és se borjút nem ellet, se tejet nem adott. Védőoltással és minden óvintézkedéssel ezt a folyamatot kellett megállítani.

Az állatorvosi gyakorlat mellett Pájer doktor urat mindig is érdekelte a szakterülettel kapcsolatos hatósági szolgálat. 2000-ben tette le a közigazgatási alapvizsgát, majd 2003-ban a szakvizsga megszerzése után hatósági állatorvos lett. A megyében körülbelül 30-an látnak el hatósági állatorvosi feladatokat mint az Állategészségügyi Állomás alkalmazottjai. Amikor Rakamazon a házát építette, bölcs előrelátással rendelőt is nyitott a földszinten. A kisállatok ambuláns ellátására, a kisebb műtétek elvégzésére, a védőoltások beadására itt lehetőség nyílik. Érdekes jelenségként említi a doktor úr, hogy a városban 1200 kutyát tartanak.

Összehasonlítva a korábbi évtizedekkel, mára lényegesen megváltozott az emberek viszonya a közelükben élő állatokhoz. A mai idősek természetesnek tartják, hogy kutya-macska van a ház körül, ezeknek az állatoknak régen nem volt nagy tekintélye. A fiatalabbak, különösen a Budapestről és más városokból, ideköltözők újfajta gondolkodásmódot honosítanak meg: nevezetesen a kisállatok szeretetét. Sokan presztízst csinálnak az állatból. Még az olyan szimbiózis is természetes, mint ami a juhász és a pulija közt kialakult. A nyáj mellett a puli szinte társnak számít. Járta az a mondás, hogy nagyobb a baj, ha a ló, a puli, a tehén beteg, mintha az asszony. A megélhetést ugyanis az állatok biztosították.

Hatósági állatorvosként az Európai Unió országaiban sokkal nagyobb felelősség hárul rájuk. Rendszeresen ellenőrzik a boltok élelmiszerkészletét, az állatszállításokat, a szarvasmarhák gümőkór-fertőzöttségét, így igyekeznek vigyázni a lakosság egészségére. A város mellett Tímár és Tiszanagyfalu tartozik ellátási körzetébe. Egy éve hozták létre az úgynevezett jogosult állatorvosi munkakört. Ez azt jelenti, hogy az illető nem állami alkalmazott, de mégis kaphat állami megbízást. A hatósági állatorvos viszont – noha az Állategészségügyi Állomás alkalmazásában áll – másodállásban ma még folytathat vállalkozói tevékenységet. Most döntenie kell, de az utóbbit fogja választani.

Meghitt családi fészekben beszélgetünk a házaspárral. Fiaikat féltő gonddal óvták és indították el életpályájukon. Lelkük mélyén talán örültek volna, ha valamelyik viszi tovább a hivatást, de beletörődtek, hogy a mérnök-menedzseri és a közgazdász szakma másfajta gondolkodásmódot és világszemléletet igényel. Feleségével bejárták a világ sok szép országát. Tapasztalatokat, élményeket gyűjtöttek, barátságokat kötöttek, és emlékeiket fotók, videófelvételek őrzik. Dr. Pájer Béla nagyon egyszerűen összegzi a három évtized tapasztalatait. Mint mondja, neki az a legnagyobb öröm, ha valami megoldódik a környezetében, ha segíthet az olyan egyszerű embereken, mint amilyenek a szülei voltak.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése