Dr. Vajda Lajos

Megyei igazgató főállatorvos,

Nyíregyháza

szszb 26 tk dr. Vajda Lajos.jpgSzínes, gazdag, tartalmas és egyre felelősségteljesebb megbízásokkal elismert szakmai és emberi életutat tudhat maga mögött dr. Vajda Lajos, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye főállatorvosa, aki 2010. február 1-jétől látja el ezt a funkciót. Negyedszázada vette át állatorvosi diplomáját a tiszalöki születésű (1959. 11. 20.) fiatalember, és azóta végigjárta a szakma különböző területeit. Tudásvágya és az innováció iránti fogékonysága újabb és újabb tanfolyamok, oklevelek, képzések felé irányította. Csak kiragadásképpen: elsőként szerzett a megyében állatorvosi röntgenszakvizsgát.

Pályakezdőként a tiszadobi Táncsics Termelőszövetkezetben a tejelő tehenészeti-, a hízómarha- és a sertéstelep magas állatlétszámának és a kistermelői állománynak az ellátásáért felelt. 1989–91 között megyei szakállatorvos: rizikós időszakban a fertőző sertésbetegségek megfékezését és felszámolását oldotta meg sikerrel. Az ismertséget és a kollégák elismerését jelentette, hogy ekkor választották meg a rendszerváltás után létrejött Megyei Állatorvosi Kamara titkárává. Még a vadaspark tigrisének eltört lábát is műtötte az Állatkórházban. A frissen privatizált állatkórházban a gyógyító és gyógyszerforgalmazó tevékenység mellett a szakmai munka színvonalát gyorsan emelték – bevezették a csontsebészetet, alkalmazták a röntgent és az ultrahangot.

A napi gyógyító munka mellett, majd egyre inkább helyette, köztisztviselői tevékenységet vállalt magára, és ebben kereste s találta meg a szépet, a sokaknak való segítés lehetőségét. Kezdetekben a határállomási kirendeltség vezető főállatorvosi tisztét töltötte be. Itt találkozott először az európai uniós elvárásokkal és kihívásokkal.

1998-tól 2002-ig főállatorvosként az egész megye állategészségügyi szolgálatát irányította. Ismereteit több külföldi tanulmányúton gyarapíthatta, s ilyenekre több munkatársát is eljuttatta. Nyelvtanulásra buzdította a kollégákat, ő maga angol középfokú és haladó vizsgát tett.

Erre az időszakra esik szakállatorvosi másoddiplomájának megszerzése. 2002-ben megpályázta és elnyerte a kormányzati főtisztviselői címet. Jelentős szakmai, közigazgatási tanfolyamokat és továbbképzéseket tartott fontosnak, és végezte el kiválóan. Mindig megtanulta azt, amit az adott feladatkör ellátásához nélkülözhetetlennek ítélt.

Az agrár közigazgatás reformja során a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal létrehozásában aktív szerepet vállalt. Az MgSzH Központjában, Budapesten az Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságon kamatoztatta addigi ismereteit.

Az állategészségügyi határállomásokkal, az áruk nemzetközi forgalmával, illetve a nem emberi fogyasztásra szánt állati melléktermékekkel kapcsolatos ügyekkel foglalkozott. E téren még Brüsszelben, az Európai Unió bizottsági munkacsoportüléseken is képviselte Magyarországot. Igen örül annak, hogy az országos kitekintésen túl az uniós állategészségügyi jogalkotás és jogalkalmazás területébe és rejtelmeibe bepillanthatott, mi több, aktívan részt vehetett benne.

A közvetlen szakmai munkája mellett részt vett az egyablakos vámügyintézés megvalósítása című európai uniós projektben. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal részéről az intézményi projektet dr. Vajda Lajos vezette. Ebben a nagyléptékű fejlesztésben a projektmenedzseléssel kapcsolatban sok hasznos tudást és információt szerzett.

Jövőjét továbbra is az állategészségügyi igazgatásban képzeli el. Az élelmiszerbiztonság és a járványügy komoly kihívások előtt áll rövid-, közép- és hosszú távon. Ezek fakadnak az európai uniós csatlakozásunkból és ennek következményeiből is. Nem elhanyagolható szempont a nemzeti és a nemzetközi gazdasági helyzet sem. Bizonyos szemléletváltás nélkül ezeket a feladatokat lehetetlen megvalósítani. Mindezt csak megerősíti, hogy megváltoztak a gazdaság szereplői a korábbi évekhez, évtizedekhez képest, és nekik szintén más igényeik vannak, vagy lehetnek az állategészségügyi szolgálattal szemben.

Ezeket az eredményeket nemcsak ambiciózus törekvéseinek, hanem szerető családjának is köszönheti. Neje, Havacs Erika alsós tanítónő a nyíregyházi Vécsey Károly Általános Iskolában. Házasságukból két gyermek született. Máté (1987) a Nyíregyházi Főiskola kommunikáció és médiatudomány szakán tanult. Lilla (1997) a Kodály Zoltán Zenei Általános Iskola hatodikos tanulója. A Cantemus kórus tagjaként világjáró énekes szeretne lenni. A sport is a szíve csücske, országos korosztályos bajnoki címmel büszkélkedhet triatlonban. Most ő készül állatorvosnak, akárcsak korábban a bátyja. Vajda főorvos is rendszeresen sportol szabadidejében, teniszezik, fut, kerékpározik. Korábbi fővárosi munkáját a sok utazás mellett az informatika is segítette, ám most már több időt szeretne tölteni a „hátországgal”.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése