Dr. Czövek László

Kutató, igazgatóhelyettes, főállatorvos,

Nyíregyháza

szszb_18-28_dr_czovek_laszlo.jpgEmlegessék Magyarországon bármilyen keleti megyének Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, mégis adott olyan kiváló kutató, feltaláló embert, mint Dr. Czövek László is. Az egészséges élet kulcsát találta fel a gyakorlati kutató, amikor a 90-es években Alfa-elixír néven egy természetes alapanyagú, gyógyhatású, takarmány- kiegészítő ivólevet kísérletezett ki.

1923-ban, Tiszalökön született, apja jegyző volt Tiszadobon. Ötödikes kisgimnazista lett Sárospatakon, ahol görög, német, és latin nyelveket tanult. ’41-ben érettségizett, majd a Budapesti Műszaki Egyetem Állatorvos-tudományi Karára jelentkezett. 1946-ban állatorvosi diplomát szerzett, dolgozott Máriapócson, rövid ideig Baktalórántházán, majd Balkányban huzamosabb ideig az ÁG főállatorvosa lett. Aztán Nyíregyházára a Szabolcs-Szatmár Megyei Állategészség-ügyi Állomásra kerül, ’69-ben igazgatóhelyettes, főállatorvos. Czövek doktor számos állategészségügyi újítást, gyakorlati és módszertani eredményt könyvelhet el.

Állatvédelmi intézkedéseket dolgozott ki, kutatásokat végzett a szopós malacok vashiányos betegségének megelőzésére. Kísérletezett a kacsák fertőző májgyulladás elleni védekezés kidolgozásával, a tehenek méhgyulladásának kezelésével, a tű nélküli fecskendők használatával. A 70-es években a mátészalkai ÁG igazgatójának kérésére kísérleteket végzett az almatörköly állatokkal való etetéséről.

Látta ennek biokémiai, élettani hatását, majd ’80–’84-ig konkrétan az almaecet és a méz oldatával kezdte itatni kísérleti állatait. Létrehozta az almaecet alapú Alfa-elixír ivólevet. Gyakorlati tapasztalatai alapján állította össze az ivólé optimális beltartalmát. A készítményt szarvasmarhák, sertések, juhok, libák, kacsák, pulykák, tyúkok, nyulak részére takarmány-kiegészítőként törzskönyvezték és sok gazdaságban sikerrel használják. Még inkább tapasztalható volt az Elixír élettani hatása. A bakteriológiai vizsgálatok alátámasztották, hogy összetételénél fogva a legtöbb baktériummal szemben gátló hatású, egyes baktériumokkal szemben (E. coli, Salmonella, Staphylococcus) baktériumölő, azon túl, egyes baktériumos eredetű szövődmények kivédésére alkalmas.

Az Alfa-elixír folyamatos itatás hatására javul az állatok egészségi állapota, törésmentes a fejlődésük, nő az ellenálló képességük, csökkenti az elhullást, az emésztőrendszer megbetegedéseit, kivédi a másodlagos kórokozók kártételeit, nő a magzat vitalitása. Gazdaságosabb a takarmányfelhasználás, jobb a súlygyarapodás, nem alakul ki rezisztencia. A két fő hatóanyagon túl az ivólé aminosavakat, cukrokat, szerves savakat, pektint, vitaminokat, makro- és mikroelemeket tartalmaz, ezáltal egy teljes és nagyobb hatást fejt ki az állat szervezetében. Használata során nincs élelmezés-egészségügyi várakozási idő, ez fontos a leadás előtt álló állatok esetében, ahol már nincs lehetőség antibiotikumos kezelésre a hosszú kiürülési idő miatt.

Ugyanez mondható el a hő stressz elleni alkalmazása esetén is. Nyári hónapokban állatot, embert megviselő hőhullámok érkeznek. A kritikus kánikulai napokban az állattartók segítségére siet az Alfa-elixír.

Alkalmazása esetén javulnak a termelési mutatók, mivel gyógyszer adagolása nem szükséges az állatok számára, ez költségmegtakarítást eredményez. Az Alfa-elixír teljes mértékben megfelel az EU-elvárásoknak, az egészséges táplálkozási előírásoknak, mivel nem kerül méreganyag az emberi szervezetbe sem.

A termék gyártója és forgalmazója az Alfa-Natura Kft. Czövek doktor 2001. szeptember 9-én meghalt, de özvegye megfogadta, hogy folytatja férje tevékenységét és ezzel a többkomponensű gyógyhatású készítménnyel minél eredményesebben az állattartó gazdák segítőtársa lesz. „A kísérletekben saját magam is részt vettem, az engedélyeztetést és a piacra vitelt is bonyolítottam” – mondja Dr. Czövek Lászlóné, Ildikó. „Mit férjem megálmodott, hatékony.” Az Alfa-Natura Kft. 2003 júniusában tízéves évfordulóját ünnepelte, s megszerezték az ISO-minősítést is. Nemrég írták alá a szerződést a Biokontroll Hungária Kht.-val, mely biztosítja a termék biovonalon való alkalmazását is. Azok a termelők, állattartók, akik használják a gyógyhatású készítményt, csak pozitív eredményekről tudnak beszámolni. Ők már jól ismerik „az egészséges élet kulcsát”, a termékkel kapcsolatos tapasztalatok szaklapokban, újságcikkekben jelennek meg.

„Férjem végtelenül szerény, szolid ember volt, nem az anyagiasság vezérelte.” Munkatársi kapcsolataiban és családjában odaadó, és vezetőként is kiváló volt. Hivatása volt az élete! A fiatalabb kollégákat, állatorvostan hallgatókat szeretettel fogadta, felkarolta őket, átadta nekik szakmai tudását.

Mindannyian büszkék vagyunk rá. Míg én élek, nem hagyom feledésbe merülni az ő kitartó kutatómunkájának eredményét” – méltatta munkásságát felesége.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése