Farkas Ernő

Polgármester,

Rakamaz

szszb 25 nl Farkas Ernő3.jpgA fejlődés útjára lépett Rakamaz. Köszönhető ez a kisváros önkormányzatának és Farkas Ernő polgármesternek. Íme a fejlődés mérföldkövei tartalomjegyzékszerűen: Ipari park épül. Felújítják a művelődési központot, városi könyvtárat hoznak létre. Idősek otthona épül. Ifjúsági szállás is lesz. Körforgalmat alakítanak ki. A turizmus fejlesztése jegyében vízi tanösvényt építenek. A helyi találmány, az almasör is csalogathatja a turistákat. Köztéri szobrot emelnek. Mindezt pályázatokon nyert pénzek felhasználásával (és persze saját forrásból) valósítják meg.

Rakamaz földrajzi helyzete szerencsésnek mondható. A Tisza közelsége, a holtágak természeti kincse, a fák, a rétek szépsége növeli a város értékét. A Világörökség tagja, Tokaj kőhajításnyira van ide, a közúti és a vasúti közlekedés jól összekapcsolja Rakamazt az országgal, a világgal. A várost szorgalmas, tenniakaró magyarok és svábok lakják. Az itt felsoroltakat jól figyelembe véve, tervezték meg és kezdték el a fejlesztéseket.

Az önkormányzat pályázott az ipari park címre és nyert. Így 2007-ben megalakult a Rakamazi Ipari Park Kft. Jelentős összeget, 330 millió forintot fordíthatnak a beruházásra. Inkubátorházat építenek és 30 hektáros területen kiépítik a szükséges infrastruktúrát. (A Déli Ipari Park meglévő ipari övezetében már működő vállalkozások találhatók.) Az inkubátorházhoz kapcsolódóan szolgáltató központ épül, létrehozzák a szükséges szociális létesítményeket is. A szolgáltatóház szolgáltatásai közé tartozik majd többek közt a tanácsadás, a marketing, a könyvelés. A kft. műszaki végzettségű ügyvezető igazgatója Tóth István, aki elmondta: a társaság egyik legfontosabb célja a munkahelyteremtés. 2010-től várják ide a munkahelyteremtő befektetőket.

A művelődési központ mellett telket vásárolt az önkormányzat. A felújítás, bővítés már elkezdődött. A korszerűsítés mellett létrehozzák itt a városi könyvtárat. Eddig az iskolában működött a könyvtár. A 30 millió forintos művelődési beruházást 2009 augusztusára befejezik. A rakamaziak körforgalom kialakítására is nyertek pályázat útján 80 millió forintot. Ez épül a 38-as úton, a Szent István és a Kossuth utca között. A terv szerint 2009 végén már körforgalom fogadja az itt közlekedőket. Ide kapcsolódó hír, hogy a közelben lévő rendőrőrs jobb, korszerűbb körülmények közé költözik.

Idősek otthona épül, a régi épületet lebontják. Az új otthon az Ady End­re utcán épül, az iskolával szemben. Az építkezés befejezésére, az ünnepélyes ava­tásra 2009 végén kerül sor. A szépkorúak intézménye 50 + 30 személyes lesz. Érdemes megemlíteni: nem csak a helyi, a környékbeli idős emberek is meleg otthonra találhatnak itt.

A másik, a fiatal generáció is szerepel a fejlesztési tervek közt. A jól ismert, a már régóta működő kemping területén hozzák létre az ifjúsági szállást. Ötvenszobás lesz. A megvalósításhoz az önkormányzat pályázat útján 145 millió forintot nyert. Gyorsan megvalósítható technológiával végzik a kivitelezést, így várható, hogy a következő, 2009-es főszezonra megtarthatják az avatást. A Nemzetközi Tisza-túra fiataljainak is egyik állomáshelye lehet a szállás. Ezek a fiatalok vihetik majd Rakamaz jó hírét.

Előkészítés alatt áll a Rakamazi Nagy-Morotva vízi tanösvény kialakítása és környékének fejlesztése című projekt. A 2200 m hosszú tanösvény két végén indító- és fogadóépületet emelnek. Fahíd is épül. A tanösvény mellett nemzetközi horgászpályát alakítanak ki. Többcélú lesz ez a létesítmény. Érdekességként említhető, hogy madármegfigyelő helyet hoznak létre. Az egyik állomáson állatsimogatót alakítanak ki. Lesz itt szamár, kecske, mangalica sertés, vizsla, puli. Megidézi az őstermészetet a halászkunyhó, a nádkunyhó, a ladik, a háló. Bemutatják a növényvilág ritkaságait: gyíkhagyma, fényes kutyatej, hosszúlevelű veronika, margitvirág, réti iszalag. Az ösvény két fő célja: az oktatás és a természetvédelem. Épül majd a Kis teknős ház. Az akváriumokban bemutatják a környék halait. Látható lesz a kárász, a réticsík, a kecsege, a sügér, a csuka, a menyhal, a balin és természetesen a harcsa. Csónakkikötőt is építenek.

Két érdekes hírt is feljegyezhet a krónikás. 2008-ban a rakamaziak bemutatták az almasört. Az ital alapjához, a malátához, a komlóhoz, az élesztőhöz és a vízhez hozzáadják az almából készült sűrítményt, és mindezt együtt erjesztik főzésre. Szintén ennek az évnek az őszén a helyi általános iskolások megrendezték a Márton-napi ünnepséget, de német nyelven. Feljegyezhető, hogy Farkas Ernő iskolaigazgató volt, amikor az intézményben bevezették a német nyelv oktatását. Plusz érdekesség lehet, hogy az egyik köztéren hat méter magas oszlopra Turul-szobor épül.

Farkas Ernő matematika–kémia szakos tanár és informatikus. A felesége pedagógus. A fia középiskolás, a lánya még általános iskolába jár. Jól együtt él ez a család. Csak úgy, mint a rakamaziak nagy családja.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése