Farkas Ernő

Polgármester,

Rakamaz

szszb 25 nl Farkas Ernő3.jpgA fejlődés útjára lépett Rakamaz. Köszönhető ez a kisváros önkormányzatának és Farkas Ernő polgármesternek. Íme a fejlődés mérföldkövei tartalomjegyzékszerűen: Ipari park épül. Felújítják a művelődési központot, városi könyvtárat hoznak létre. Idősek otthona épül. Ifjúsági szállás is lesz. Körforgalmat alakítanak ki. A turizmus fejlesztése jegyében vízi tanösvényt építenek. A helyi találmány, az almasör is csalogathatja a turistákat. Köztéri szobrot emelnek. Mindezt pályázatokon nyert pénzek felhasználásával (és persze saját forrásból) valósítják meg.

Rakamaz földrajzi helyzete szerencsésnek mondható. A Tisza közelsége, a holtágak természeti kincse, a fák, a rétek szépsége növeli a város értékét. A Világörökség tagja, Tokaj kőhajításnyira van ide, a közúti és a vasúti közlekedés jól összekapcsolja Rakamazt az országgal, a világgal. A várost szorgalmas, tenniakaró magyarok és svábok lakják. Az itt felsoroltakat jól figyelembe véve, tervezték meg és kezdték el a fejlesztéseket.

Az önkormányzat pályázott az ipari park címre és nyert. Így 2007-ben megalakult a Rakamazi Ipari Park Kft. Jelentős összeget, 330 millió forintot fordíthatnak a beruházásra. Inkubátorházat építenek és 30 hektáros területen kiépítik a szükséges infrastruktúrát. (A Déli Ipari Park meglévő ipari övezetében már működő vállalkozások találhatók.) Az inkubátorházhoz kapcsolódóan szolgáltató központ épül, létrehozzák a szükséges szociális létesítményeket is. A szolgáltatóház szolgáltatásai közé tartozik majd többek közt a tanácsadás, a marketing, a könyvelés. A kft. műszaki végzettségű ügyvezető igazgatója Tóth István, aki elmondta: a társaság egyik legfontosabb célja a munkahelyteremtés. 2010-től várják ide a munkahelyteremtő befektetőket.

A művelődési központ mellett telket vásárolt az önkormányzat. A felújítás, bővítés már elkezdődött. A korszerűsítés mellett létrehozzák itt a városi könyvtárat. Eddig az iskolában működött a könyvtár. A 30 millió forintos művelődési beruházást 2009 augusztusára befejezik. A rakamaziak körforgalom kialakítására is nyertek pályázat útján 80 millió forintot. Ez épül a 38-as úton, a Szent István és a Kossuth utca között. A terv szerint 2009 végén már körforgalom fogadja az itt közlekedőket. Ide kapcsolódó hír, hogy a közelben lévő rendőrőrs jobb, korszerűbb körülmények közé költözik.

Idősek otthona épül, a régi épületet lebontják. Az új otthon az Ady End­re utcán épül, az iskolával szemben. Az építkezés befejezésére, az ünnepélyes ava­tásra 2009 végén kerül sor. A szépkorúak intézménye 50 + 30 személyes lesz. Érdemes megemlíteni: nem csak a helyi, a környékbeli idős emberek is meleg otthonra találhatnak itt.

A másik, a fiatal generáció is szerepel a fejlesztési tervek közt. A jól ismert, a már régóta működő kemping területén hozzák létre az ifjúsági szállást. Ötvenszobás lesz. A megvalósításhoz az önkormányzat pályázat útján 145 millió forintot nyert. Gyorsan megvalósítható technológiával végzik a kivitelezést, így várható, hogy a következő, 2009-es főszezonra megtarthatják az avatást. A Nemzetközi Tisza-túra fiataljainak is egyik állomáshelye lehet a szállás. Ezek a fiatalok vihetik majd Rakamaz jó hírét.

Előkészítés alatt áll a Rakamazi Nagy-Morotva vízi tanösvény kialakítása és környékének fejlesztése című projekt. A 2200 m hosszú tanösvény két végén indító- és fogadóépületet emelnek. Fahíd is épül. A tanösvény mellett nemzetközi horgászpályát alakítanak ki. Többcélú lesz ez a létesítmény. Érdekességként említhető, hogy madármegfigyelő helyet hoznak létre. Az egyik állomáson állatsimogatót alakítanak ki. Lesz itt szamár, kecske, mangalica sertés, vizsla, puli. Megidézi az őstermészetet a halászkunyhó, a nádkunyhó, a ladik, a háló. Bemutatják a növényvilág ritkaságait: gyíkhagyma, fényes kutyatej, hosszúlevelű veronika, margitvirág, réti iszalag. Az ösvény két fő célja: az oktatás és a természetvédelem. Épül majd a Kis teknős ház. Az akváriumokban bemutatják a környék halait. Látható lesz a kárász, a réticsík, a kecsege, a sügér, a csuka, a menyhal, a balin és természetesen a harcsa. Csónakkikötőt is építenek.

Két érdekes hírt is feljegyezhet a krónikás. 2008-ban a rakamaziak bemutatták az almasört. Az ital alapjához, a malátához, a komlóhoz, az élesztőhöz és a vízhez hozzáadják az almából készült sűrítményt, és mindezt együtt erjesztik főzésre. Szintén ennek az évnek az őszén a helyi általános iskolások megrendezték a Márton-napi ünnepséget, de német nyelven. Feljegyezhető, hogy Farkas Ernő iskolaigazgató volt, amikor az intézményben bevezették a német nyelv oktatását. Plusz érdekesség lehet, hogy az egyik köztéren hat méter magas oszlopra Turul-szobor épül.

Farkas Ernő matematika–kémia szakos tanár és informatikus. A felesége pedagógus. A fia középiskolás, a lánya még általános iskolába jár. Jól együtt él ez a család. Csak úgy, mint a rakamaziak nagy családja.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló