Dr. Spinyhért Zsolt

Polgármester,

Napkor

szszb 23 tk Spinyhért Zsolt dr..jpgA család szeretete és a hagyományok tisztelete adja meg dr. Spinyhért Zsolt polgármester életének alapértékeit. A napkori fiatalembert 2006-ban választották meg a Nyíregyházától kőhajtásnyira fekvő település első számú vezetőjének. Generációk óta itt élnek családjának felmenői. A jogász végzettségű polgármester két nagyvárosban, Szegeden és Nyíregyházán is letelepedhetett volna, de számára legfeljebb a munka köthető a városhoz. Napkor a közvetlenséget, a jószomszédi viszonyokat, az ismerősöket, a barátokat és az élhető települést mintázza. Már egyetemista korában megválasztották helyi képviselőnek, és az ügyrendi, majd a kulturális bizottság tagjaként tevékenykedett. A 2006. évi önkormányzati választás előtt többen megkeresték, biztatták, méresse meg magát a polgármesteri tisztségre. A 2987 választópolgár közül 998-an voksoltak rá.

Nyíregyházán született 1972. július 4-én Demeter Mária (58) dajka és Spinyhért Antal fuvarozó középső fiaként. A bátyja, Antal nemcsak az apa keresztnevét, de a foglalkozását is vitte tovább, ő már vállalkozóként foglalkozik a fuvarozással.

Öccse, Balázs pénzügyi főiskolán tanul. A felesége, Bodnár Annamária tanítónő. Gyermekeik a hároméves Zsombor és az egyéves Sára. A nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium testnevelés tagozatán érettségizett le 1990-ben, és szokatlan váltásként, környezete nem kis meglepetésére, Szegedre, a József Attila Tudományegyetem Jogi Karára vette az utat. 1995-ben átvette a diplomáját. Nyírbátorban, Nyíregyházán ügyvédjelöltként dolgozott, majd 1998-tól a megyeszékhelyen egyéni ügyvédként igyekezett megtalálni a helyét. Elsősorban a gazdasági ügyekben tett szert jártasságra.

A jogi pálya és a közigazgatás nem áll távol egymástól, mégis ritka az átjárás. Ügyvédből ritkán „csinálnak” polgármestert. Kivétel az, ha annyira megbíznak benne, mint ez dr. Spinyhért Zsolt esetében igaz.

Számára a hagyományok és a baráti kapcsolatok ápolása nem csak jól csengő fogalmak. Példa erre az a baráti kispályás focicsapat, amelynek tagjai hosszú évek óta együtt játszanak minden pénteken, és még a Napkorról elköltözők is hazajönnek a társaság, a találkozás kedvéért.

Napkor földrajzi fekvése meghatározza, miről álmodjon a falu népe. Hány település örülne, ha csupán 10 kilométerre lenne a megyeszékhelytől? A bejárással nincs gond, aki tényleg akar dolgozni, Nyíregyházán talál munkát. Ez persze, nem jelenti azt, hogy Napkoron egy menő vállalkozásnak ne tudnának helyet adni. Már bekerültek az országos információs köztudatba is a hatodik alkalommal megrendezett nemzetközi böllérversennyel. Több mint tízezren jöttek el januárban, az egyszerű, otthoni disznóvágásból idegenforgalmi látványosság lett.

Rendeztek itt már fogathajtó versenyt is, és a polgármester szerint érdemes lenne hagyományossá tenni, hisz a környéken, Nagykállóban is találni indulókat. Nem véletlenül rendezték meg először Harangodon, Nagykállóval közösen. A méz ünnepévé varázsolják az akácvirágzást, hisz tudják, talán kevés olyan termék található a palettán, ami gyógyít, táplál, szépít. Mézzel készíthető süteményeket kóstolhatnak a vendégek, termékbemutatót szerveznek, hogy a méz valamennyi jó tulajdonságát megismerjék az érdeklődők.

Álruhás király is járt már Napkoron, a spanyol János Károly király – mint szenvedélyes vadász – eljutott ide is, de nem akarta nagydobra verni nem hivatalos látogatását. Ennek ellenére érdekes epizódként tartja számon a krónika az álruhás király átmenő útját. Nem véletlen, hogy a vadászturizmust szeretnék fejleszteni. Két vadaskertet is működtet a Napkori Erdőgazdák Szövetkezete.

Mint a polgármester elmondja, főként olyan fejlesztéseket, programokat, látványosságokat szeretnének meghonosítani, amelyek nem igényelnek komoly beruházást. A vadászat, a böllérverseny, a fogathajtás, a méz ünnepe már lassan elindult a hagyománnyá válás útján, és az eddigi tapasztalatok szerint nem szükséges nagy összegeket befektetni ezek szervezésébe. A 41-es út napkori leágazásánál jól működő panzióban ehet, alhat, pihenhet a vendég.

Inkább városias falu, mint falusias város legyen Napkor, mondta az előző polgármester, Gáva János. Ennek érdekében még hiányoznak a szépen kialakított terek, a parkosított közterületek, a díszburkolat.

Legfőképp hiányzik a szennyvízhálózat, amelynek létesítésére Apaggyal és Nyírtéttel adtak be közös pályázatot. Viszont felújították és bővítették az óvodát, már 150 kisgyermek találhat benne második otthonra. Ugyancsak ráfér a csinosítás az iskolára is, a polgármester is ide akarja járatni a gyerekeit. Sok szülő kényszerből elviszi a gyereket a nyíregyházi óvodába, mert a munkahely miatt amúgy is ingázik. Több járdát, játszóteret építenek ki, hogy a helybeliek valódi otthonuknak érezzék Napkort.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése