Támba Miklós

Szövetkezeti elnök,

Napkor

szszn_12-112_tamba_miklos.jpgMessze földön híres a vadaspark, a község valamennyi erdőjét együtt kezelik. Elfogulatlan szakemberek elismerően nyilatkoztak a szövetkezetéről a 2001. év nyarán. Jól működnek a családi vállalkozások. Jó családi háttér áll mögötte. Mindezt elmondhatja Támba Miklós, a Napkori Erdőgazdák Szövetkezetének elnöke.

Az elnök egy terepjárón mutatta be a szövetkezet területét. Vagyis a tollforgatónak megidézte a szinte érintetlen természetet. A főúton autózók és a község szélén döcögő vonat utasai nem láthatják, hogy pár kilométerre a település központjától milyen természeti kincs van, vagyoni háttérrel. Akác- és nyárfaerdők váltogatják egymást, a nagy terület szélén fenyőerdő ontja édes illatát. Az erdőrészek között szépen zöldell a növényi kultúra, a fák alját itt-ott vadvirágok ékesítik. Egy hatalmas „ketrecben” fácánok élnek, egy tisztáson őz ment kecses mozdulatokkal, egy etető mellett sörtés vaddisznók kondája gyülekezett, egy gyenge árammal védett kerítés mellett néhány fakitermelő fűrészelt. Tapasztaltuk a természet harmóniáját, azt, hogy milyen jól és békésen megfért egymás mellett ember, állat és növény.

A terepjárós körutazás után az újságban a következő cikk jelent meg:

„Napkor határát jelentős erdőségek borítják, főleg az akác dominál. A fa munkahelyeket teremt, megélhetést biztosít az ittenieknek. Néhány hete különös akácmagot vetettek, kísérleti jelleggel. A vadasparkot bővíteni szeretnék. A vadászturizmusra a jövőben is különös gondot fordítanak.

A Napkori Erdőgazdák Szövetkezetének elnöke Támba Miklós. Ő adott információt erről a különleges szövetkezetről, amely fontos szerepet tölt be megyénk és hazánk erdőgazdálkodásában. Az elmúlt napokban ezért is látogattak a szövetkezet területére a Nyíregyházán megrendezett országos erdész vándorgyűlés résztvevői közül százhatvanan. Az ország különböző részeiről érkező szakemberek jó véleményt mondtak a napkori erdőgazdákról. Támba Miklós maga is erdész, szakemberként irányítja a szövetkezetet.

A törvény 1992-ben tette lehetővé, hogy megalakuljon a szövetkezet. Hetvenhatan voltak az alapítók, volt, aki több hektáros erdőjével szövetkezett, olyan is akadt, aki zsebkendőnyi területet vitt be a szövetkezetbe. Hamar népszerűvé és ígéretessé vált a szövetkezet, az alakulás után pár hónappal már nem kevesebb, mint hatszáz tagot számolhatott az elnök, 1993-tól önállóan gazdálkodnak. A szakirányítás biztosított. A fakitermelés és telepítés mellett a vadgazdálkodásra is gondot fordítanak. Létrehoztak egy körbe kerített és fedett fácántelepet, ahol a szárnyasok természetes körülmények között élnek. Tavaly ötezer fácánt neveltek, az idei tervek közt 8000 fácán nevelése szerepel. Egy bérelt tóban 3 ezer vadkacsát neveltek fel, idén 4 ezer vadkacsát nevelnek vadászati célra. Harmincötmillió forintos beruházással kialakítottak egy 500 hektáros vadaskertet. Itt 50 dámszarvas és 650 vaddisznó él. Jövőre új, 350 hektáros vadasparkot szeretne kialakítani a szövetkezet. Arab és spanyol vadászok is szívesen jönnek a napkori erdőbe, a szállásuk és az étkezésük miatt is hasznot hoznak a napkoriaknak, sőt a nyíregyháziaknak is.

Az országban egyedülállóan a szövetkezetben létesítettek egy akác plantázst, amelynek első terméséből szedett magját néhány hete kísérleti jelleggel vetették el. Ezeket a munkákat dr. Kapusi Imre, európai hírű akáckutató irányítja. Említést érdemel még, hogy a szövetkezet Gávavencsellőtől Nyírbogdányig 3500 hektárnyi erdőterületen az integrátor szerepét is betölti.”

Kiegészítésül még elmondható, hogy a vadasparkot hagyományok, környékbeli tapasztalatok nélkül hozták létre. Az integrátori területen, a Nyírségben 2000 őszén, 2001 tavaszán Jeszenszky András ágazatvezető irányításával 800 hektár új erdőt telepítettek, vagyis ennyi a bővülés. Elvárás és cél, hogy támogatással az erdőgazdák tőkeerőssé váljanak.

Támba Miklós tősgyökeres napkori. Ezer szállal kötődik az itteni emberekhez és az itteni tájhoz. Lokálpatrióta. Érettségi után erdészeti technikumot végzett. A napkori tsz-ben erdészeti fizikai dolgozó volt, majd brigádvezető, később ágazatvezető, még később, a tsz megszűnéséig fő-ágazatvezető. Említést érdemel, hogy a rendszerváltás előtt Napkoron társadalmi tanácselnök volt, vagyis a közéleti munkából is kivette a részét. Az apja nevén lévő vállalkozás erdőfelújítással, telepítéssel és fakereskedéssel foglalkozik, lánctalpas traktorjuk is van. A felesége vezeti a főút mentén lévő Napkelte Panziót, ahol négy szakács íncsiklandozó ételeket főz. Az átutazók és a külföldi vadászok is elégedettek a panzióval. (A vállalkozások 30 családot foglalkoztatnak.)

Támba Miklóséknak három gyermekük van. Erika végzős középiskolás, jogi pályára készül, Miklós másodikos középiskolás, érdeklődik a gazdaság és a számítástechnika iránt, Emese másodikos az általános iskolában. Ők hárman folytathatják majd az édesapjuk által elkezdett vállalkozást…

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése