Kéninger András

Cégtulajdonos, ügyvezető igazgató,

Napkor

szszb_17-164_keninger_andras.jpgHasznos munkának nincsen fáradtsága – vallja az örökérvényű közmondás igazával, no és a maga igen gazdag élettapasztalatával Kéninger András, a napkori székhelyű nemzetközi árufuvarozó cég, a Nyírség Trans Kft. egyik tulajdonosa, ügyvezető igazgatója. Annak idején hasonló elgondolással vágott az életnek a bátyja, Kéninger Ferenc is, aki immár egy nagynevű budapesti gyár résztulajdonosa lett, míg az öccsük, Imre a szóban forgó Nyírség Trans Kft. másik tulajdonosa. A három, már deresedő hajú fiú mindmáig példás testvéri kapcsolatot ápol.

A család tősgyökeres napkorinak számít, amely település lakói egyébiránt – régről és mind a mai napig – messze földön ismertek kitartó szorgalmukról, vállalkozói akaratukról. A Kéninger család hamar támasz nélkül maradt, az édesapát, néhai Kéninger Andrást 36 éves korában ragadta el a halál, korunk népbetegségében hunyt el. Bizony, nem volt könnyű soruk, meglehet a korán félárvaságra jutott három gyermeknek – az édesanyjuk fáradtságot nem ismerő, áldozatos munkája, no és az anyai nagyszülők segítsége révén – nagy hiányt nem kellett elszenvednie.

– Anyánk minket választott, és áldozatos munkával felnevelt bennünket. Hála istennek, hogy ma is köztünk lehet, 83 évesen is jó egészségnek örvend. Apa híján az emlékeimben jobbára nagy-apám, az egykori, sokat olvasott és tapasztalt vitéz ember él, aki a pontosságra, a realitásokra, a munka becsületére és szorgalmára nevelt. A három testvér közül leginkább az én kötődésem volt a legerősebb a nagyszülőkhöz – idézte fel az emberi léptékkel mért régmúltat a cégtulajdonos.

Kéninger András anyakönyvében 1950. április 11. szerepel születési időként, bár tudomása szerint április 13. a valódi dátum. A napkori általános iskola után ipari iskolába járt, ahol kitanulta a víz- és központifűtés-szerelő szakmát, majd hivatásos gépkocsivezetői jogosítványt szerzett. A gimnáziumot már munka mellett, esti tagozaton végezte. 1973-ban megházasodott, a felesége a megyei kórházban gyermekápolóként dolgozott. Élete párja nemcsak a biztos családi hátteret jelentette számára, de később számtalan közös vállalkozásban is méltó társnak bizonyult. A szorgalmukat, vállalkozó kedvüket több területen is kipróbálták: fóliáztak, üvegházban termeltek, butikoztak, ételbárt nyitottak. Mindketten a kétkezi munka becsületére esküsznek, még ha a világ manapság gyakorta ennek az ellenkezőjéről győzködik is.

Két gyermekük született: Henrietta 1974-ben, míg Roland 1980-ban látta meg a napvilágot. Előbbi a pedagógia vonzalmában él, doktori képzésben kíván részt venni, miközben nyelveket tanul, az angol nyelvvizsgát hamarosan az olasz követi. Roland, a neki kiszemelt nyíregyházi vendéglátó-ipari szakközépiskolát a Széchenyi közgazdasági szakközépiskolára cserélte, az idén pedig már végzős hallgató a Budapesti Gábor Dénes Főiskola gazdasági–informatikus szakán. – Stílusosan szólva, a gasztronómia tudománya helyett inkább az informatikára fájt a foga. Mindkét gyermekem pályaválasztásának végül is örülök, és titokban azt remélem, hogy a családi cég, a Nyírség Trans Kft. továbbvitelében kamatoztathatják majd tudásukat – mondta Kéninger András.

A cégtulajdonos egyébként nem babonás, hiszen a Nyírség Trans Kft. éppen az idén 13 éves. A cég a nagy társadalmi átalakulások idején, 1990-ben alakult. Az akkor még négy tulajdonos helyett ma már Kéninger András és az öccse, Kéninger Imre gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Szakmai zsargonnal szólva: jól megy a szekér.

– Az Európai Unióhoz csatlakozásunk valamennyi hazai vállalkozás számára kihívást jelent, hiszen a nyugati konkurencia ugrásra készen áll. Különösen igaz ez a fuvarozás területén, ahol csak egyféleképpen, a határidők pontos betartásával, s a kor követelményeinek megfelelő járműparkkal lehet versenyben maradni. Mi már Euro III-as kamionokkal járjuk a világot, az úticélunk pedig legfőbbképpen Olaszországba, Németországba és Franciaországba irányul. Valamennyi kocsinkra érvényes az autópályamatrica. Nem vagyunk hívei a kerülő utaknak, végeredményben az ilyenek valamiképpen ráfizetésesek.

Saját kefésmosóval rendelkezünk, a kamionjaink csak tisztán hagyhatják el a telepet. Az igényes megjelenés is egy szelete ennek az egyre nagyobb elvárásokat követelő szakmának. Az időm jó részét a napkori Páskom utcai telephelyen töltöm, innen irányítom az egyébként kipróbált, remek pilótákból álló csapatot. A cég sikerében nagy szerepe van a feleségemnek tevőlegesen is, de mint a biztos hátteret nyújtó családanyának is. Ötvenéves voltam, amikor először nyaraltunk külföldön, azóta jobban odafigyelek az aktív pihenésre, akár egy-egy hétvégi kirándulást ejtve a zempléni hegyekbe. Szeretek a szülőfalumban, Napkoron élni, de végül engedtem a családi nyomásnak, amikor beleegyeztem, hogy Nyíregyházán vegyünk egy családi házat. Azért a napkorit, természetesen megtartjuk – mondta derűs nyomatékkal a hangjában Kéninger András.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése