Pinke Béla

Méréstechnikai főmunkatárs

Nyíregyháza 

szszb 29. km Pinke Béla 300.jpgNem volt olyan feladat, amit munkatársaival együtt ne tudott volna megoldani 8 órán belül, ami igen nagy szó, hiszen évtizedeken keresztül hibaelhárítási egységvezetőként tevékenykedett a nyíregyházi távhőszolgáltatónál. A technika ördöge pedig nem kímélt egy ilyen jól képzett szakembereket foglalkoztató céget sem.

1973 júniusában kötelezte el magát a távhőszolgáltatás mellett. Nem volt egyszerű bekerülni ebbe a szférába, hiszen számos követelménynek kellett megfelelnie a szakmai tudás, a távhőrendszer adottságainak ismerete mellett, a fogyasztók panaszainak kezelése, a velük történő megfelelő kapcsolat kialakítása is elvárás volt. Az elmúlt 40 esztendő pedig azt mutatja, hogy eleget tett ezeknek a kihívásoknak, hiszen megbecsülik, elismerik munkáját és amit igen fontosnak tart, az a fogyasztói elégedettség, azok a köszönetet kifejező telefonhívások, melyek egy-egy probléma megoldását követően érkeznek. A távhőellátó rendszer elemeinek kiépítése nyíregyházán 1966-ban kezdődött, ő hét esztendő múlva csatlakozott, az akkor még igen kis létszámú csapathoz központi fűtés szerelőként. Az iskolapadban szerzett szakmai tudás azonban ennek a munkának az ellátásához kevés volt, ahhoz, hogy meg tudjon felelni az elvárásoknak, olyan tulajdonságokkal is rendelkeznie kellett, mint a kitartás, rugalmasság, empátia, a hatalmas munkabírás mellett. Hiszen a 70-es években még minden második szombat munkanap volt. Sok volt a feladat és sokat kellett tenni azért, hogy ez a szolgáltatás önálló szakterületté váljon. A maihoz viszonyítva nehezebb körülmények között dolgoztak, hiszen nem rendelkeztek még olyan színvonalú manuális munkát kiváltó technológiával, mint manapság. Akkoriban a hegesztés, az, hegesztés volt, tolták a makadám köveken keresztül a hegesztőpalackos kocsit, és „legó” rendszert sem alkalmaztak.

1975-ben fordulat következet életében. Nyírtelekre sorozták be katonának, ahol karbantartóként dolgozott, mégpedig olyan jól, hogy állást ajánlottak neki a honvédségnél, de nem élt a lehetőséggel. Leszerelése után visszament a hőszolgáltatóhoz, ahol hamarosan kinevezték karbantartási csoportvezetőnek, majd feljebb került a ranglétrán, és 31 esztendeig látta el a hibaelhárítási egységvezetői feladatokat. Részese volt annak a fejlődésnek, melynek során kiépült a város távhőellátó rendszere. Ott volt szinte minden gödörásásánál, csőlefektetésnél, melynek eredményeként ma már több mint16 ezer lakásban van távhős melegvíz és fűtés. Öröm volt látni a fejlődést, az értékteremtést, hogy megint léptek egyet, ismét épült valami a városban. Befejezték az Északi körúton, a Jósa városban a munkát, elértek az Érkertbe, majd folytatták a rendszer kiépítését az Örökösföldi lakótelepen. Abban az időben 39-en dolgoztak a keze alatt 24 órás váltóműszakban olyan munkatársak, akik nagyon értették a szakmát. Ebben a munkakörben nem figyelhették az órájukat, hogy mikor jár le munkaidejük, mikor mehetnek haza, amíg feladat volt, addig azt el kellett látniuk télen, nyáron tűző napsütésben és hóviharban egyaránt. Előfordult, hogy szenteste is dolgoztak, hiszen a lakások nem maradhattak fűtés és melegvíz nélkül. A fogyasztó jogos elvárása, ha fizet a szolgáltatásért, az legyen megfelelő. Ahol megjelent a nagy műhelykocsi, a szürke IFA, már tudták az ott lakók, hogy valamilyen műszaki probléma van. Azt mondja, „ egy hibaelhárítással foglalkozó távhős, akkor dolgozik jól, ha nem csinál semmit, hiszen ez azt jelenti, hogy minden rendben van.” Büszke arra, hogy az eltelt évek alatt, minden üzemzavart 8 órán belül el tudtak hárítani.

Talán a legemlékezetesebb ezek között, amikor a mínusz 21 fokos hidegben megfagyott a felsővezeték, szétfagyott egy légtelenítő edény Örökösföldön. Egész éjszaka dolgoztak és megbirkóztak a feladattal, így nem hűltek ki a lakások. 1992-ben alakult meg a Nyírtávhő Kft. ezt követően új területre került méréstechnikai főmunkatársi munkakörbe. Ez a periódus a méréssel történő elszámolás átállási időszaka volt, hogy hitelesített melegvízmérők kerüljenek a lakásokba a korrekt mérés és elszámolás érdekében.

2013 júniusától a Nyírtávhő ismét egy nagyszabású, a lakosság kényelmét szolgáló projekt megvalósításába kezdett, a távleolvasás kivitelezésébe, mintegy 9 ezer rádiómodullal ellátott vízmérő üzembe helyezésével és a lakásokba történő beszerelésével, melyet képzett szakemberek végeztek. Ebben a munkában igen sok diák is részt vett, akik közül sokan megismerték és megkedvelték ezt a szakterületet. A következő nagy feladat ennek a projektnek a folytatása lesz 2014-ben.

Munkája mellett rendkívül fontos számára családja, felesége, két felnőtt gyermeke, négy unokája, akik gyakran nélkülözik a családfőt, de tolerálják sok-sok elfoglaltsággal járó munkáját és hobbiját a galambászatot is.

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése