Luzsinszki Lajosné

Polgármester,

Nagycserkesz

szszb_15-124_luzsinszki_lajosne.jpgAkár Nyíregyháza kertvárosa is lehetne a 2000 lelket számláló Nagycserkesz. A megyeszékhelytől tíz kilométerre, a Budapest felé vezető úton minden autós tudja, hogy a nagy kertekből friss zöldséget és gyümölcsöt kínálnak maguk a termelők. A nagycserkeszi dinnye messze földön híres. Ilyen nagyságú és főút mentén fekvő település komfortosabb igényeket kínálhat a helyieknek, és vonzóbb életteret biztosíthat minden generációnak. Ezt gondolta Luzsinszki Lajosné, született Bánszki Katalin, amikor jelöltette magát polgármesternek a legutóbbi választáson. És így gondolták ezt a nagycserkesziek, amikor bizalmat szavaztak a könyvelés, a pénzügyek területén már nagy gyakorlattal rendelkező asszonynak.

Katika Nagycserkeszen született 1958. augusztus 3-án. Édesanyja, lánynevén Ugyan Julianna, a termelőszövetkezetből ment nyugdíjba, jelenleg 72 éves. Édesapja, néhai Bánszki András, egyéni gazdálkodóként kereste a család kenyerét. Fivére, András az IKSZV-nél dolgozott. Férje, Luzsinszki Lajos, a Vagép megbecsült alkalmazottjaként tevékenykedett sok éven át. Házasságukból két fiú született, László a KÓDEX 96 Kft. képviseletvezetője, az ő 6 éves kisfia, Lacika a család szeme fénye. A másik fiuk Levente, a MAN Trading Kft. területi képviselője. Az eddigi szakmai sikerei eléréséhez a biztos és nyugodt hátteret ez a család jelentette Luzsinszkiné számára. Meggyőződése, hogy a polgármesteri tisztség és a ráháruló feladatok ellátását szintén maximálisan támogatja a családja.

Luzsinszkiné a Zrínyi Ilona Gimnáziumban és a pénzügyi technikumban érettségizett, és hihetetlenül fiatalon, még 16 éves kora előtt, fontos munkakört láthatott el a nagycserkeszi Kossuth Termelőszövetkezetben. A legfiatalabb alkalmazottként egy személyben pénztáros, titkárnő, majd később könyvelő volt az asszony. Tiszavasváriban vezette a tanácsi költségvetési csoportot, majd a költségvetési üzem főkönyvelője lett. Az APEH revizoraként 1992 és ’94 között dolgozott. Ezután alakította meg a családi könyvelő irodát, amely 1996-tól 4 L 2000 Kft.-ként működik. Az egyik neves magáncég, az Opel Csősz gazdasági igazgatójaként gyakorolta a pénzügyek intézését és felügyeletét.

Ezek a gazdasági tevékenységek számos információval és mindenek előtt jártassággal vértezték fel Luzsinszkinét. Mivel a gazdasági élet különböző szféráiban éveken át végzett fontos feladatokat, szerette volna a megszerzett szakmai tudást szülőfaluja fejlesztésére fordítani. A 2002-es őszi helyhatósági választáson jelentős különbséggel nyert a három másik polgármesterjelölt előtt. Számos szép tervet fogalmazott meg, amely tetszik a településen élőknek is. Mindenekelőtt olyan üzemeket kellene ide telepíteni, amely munkahelyeket teremt a helyi fiataloknak és a középgeneráció tagjainak. Amíg ugyanis a kisebbségi kérdéseket segélyezéssel próbálják megoldani, és nem állást biztosítanak az etnikum tagjai számára, addig nem lehetnek elégedettek. A hátrányos helyzet általában a munkahelyhiányból fakad.

Sürgető a szennyvízhálózat telepítése, valamint ki kell javítani a rossz utakat. Az infrastrukturális fejlesztésre az eddiginél jóval több saját erőt és központi forrásokat kell felhasználni. Annyit már elértek, hogy bekötőúton juthat el a mentő a bokortanyákra, de néhány tanya belterületén, például Halmos-, Ferenc-, Táncsics- és Zöldbokorban sáros út nehezíti a közlekedést. Az idősek még ragaszkodnak a szűkebb szülőföldjükhöz, a tanyákhoz, de a fiatalok már Nagycserkeszen vagy Nyíregyházán építenek emeletes családi házat. Egyedül Halmosbokorban található egy vegyi jellegű üzem, a Hungarochemicals Kft., amely csak csepp a tengerben a foglalkoztatás megoldására. A mezőgazdaság az alapja a családi vállalkozásoknak, ezt a történelmi hagyományt célszerű tovább folytatni. Úgy az üzemek letelepítéséhez, mint a családi házak építéséhez, telekkialakításra van szükség, ám az önkormányzat tulajdonában egyelőre nincsenek telkek. Luzsinszkiné már a megválasztása utáni napokban azon törte a fejét, hogy a földcsere program keretében, vagy épp pályázati pénzekből hogyan lehet telekhez jutni. Érdemes építeni a hagyományokra is, hisz például a lovassport igen híres volt Nagycserkeszen: Harmann Mihály a lótenyésztést híressé tette itthon és külföldön. Az egyik korábbi termelőszövetkezeti elnök, Lakatos József nívódíjat is kapott.

Élhetőbb környezetet szeretne megteremteni Nagycserkeszen a polgármester asszony, tervei szerint faluközpontot alakítanak ki, és egy új épületben kap helyet a polgármesteri hivatal és a helyi intézmények egy része. Választási programjában a foglalkoztatási gondok javítását, kiterjedtebb egészségügyi ellátást, az alkotó tehetségek ösztönzését, telefon-internet elérhetőség biztosítását, az oktatás, a sport, a szabadidő eltöltésének bővítését, az önhibáján kívül rászorult réteg igazságos-szociális támogatását ígérte Luzsinszkiné. Reméli, hogy Tiszavasváriból Nyíregyházára hozhatja az igazgatási jogkört. Olyan Nagycserkeszt szeretne, amely tiszta, barátságos, rendezett, gyorsan fejlődik, és büszkék lehetnek rá. Szabadidejében Luzsinszkiné olvas, kirándul és a család barátaival töltik az időt.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése