Luzsinszki Lajosné

Polgármester,

Nagycserkesz

szszb_15-124_luzsinszki_lajosne.jpgAkár Nyíregyháza kertvárosa is lehetne a 2000 lelket számláló Nagycserkesz. A megyeszékhelytől tíz kilométerre, a Budapest felé vezető úton minden autós tudja, hogy a nagy kertekből friss zöldséget és gyümölcsöt kínálnak maguk a termelők. A nagycserkeszi dinnye messze földön híres. Ilyen nagyságú és főút mentén fekvő település komfortosabb igényeket kínálhat a helyieknek, és vonzóbb életteret biztosíthat minden generációnak. Ezt gondolta Luzsinszki Lajosné, született Bánszki Katalin, amikor jelöltette magát polgármesternek a legutóbbi választáson. És így gondolták ezt a nagycserkesziek, amikor bizalmat szavaztak a könyvelés, a pénzügyek területén már nagy gyakorlattal rendelkező asszonynak.

Katika Nagycserkeszen született 1958. augusztus 3-án. Édesanyja, lánynevén Ugyan Julianna, a termelőszövetkezetből ment nyugdíjba, jelenleg 72 éves. Édesapja, néhai Bánszki András, egyéni gazdálkodóként kereste a család kenyerét. Fivére, András az IKSZV-nél dolgozott. Férje, Luzsinszki Lajos, a Vagép megbecsült alkalmazottjaként tevékenykedett sok éven át. Házasságukból két fiú született, László a KÓDEX 96 Kft. képviseletvezetője, az ő 6 éves kisfia, Lacika a család szeme fénye. A másik fiuk Levente, a MAN Trading Kft. területi képviselője. Az eddigi szakmai sikerei eléréséhez a biztos és nyugodt hátteret ez a család jelentette Luzsinszkiné számára. Meggyőződése, hogy a polgármesteri tisztség és a ráháruló feladatok ellátását szintén maximálisan támogatja a családja.

Luzsinszkiné a Zrínyi Ilona Gimnáziumban és a pénzügyi technikumban érettségizett, és hihetetlenül fiatalon, még 16 éves kora előtt, fontos munkakört láthatott el a nagycserkeszi Kossuth Termelőszövetkezetben. A legfiatalabb alkalmazottként egy személyben pénztáros, titkárnő, majd később könyvelő volt az asszony. Tiszavasváriban vezette a tanácsi költségvetési csoportot, majd a költségvetési üzem főkönyvelője lett. Az APEH revizoraként 1992 és ’94 között dolgozott. Ezután alakította meg a családi könyvelő irodát, amely 1996-tól 4 L 2000 Kft.-ként működik. Az egyik neves magáncég, az Opel Csősz gazdasági igazgatójaként gyakorolta a pénzügyek intézését és felügyeletét.

Ezek a gazdasági tevékenységek számos információval és mindenek előtt jártassággal vértezték fel Luzsinszkinét. Mivel a gazdasági élet különböző szféráiban éveken át végzett fontos feladatokat, szerette volna a megszerzett szakmai tudást szülőfaluja fejlesztésére fordítani. A 2002-es őszi helyhatósági választáson jelentős különbséggel nyert a három másik polgármesterjelölt előtt. Számos szép tervet fogalmazott meg, amely tetszik a településen élőknek is. Mindenekelőtt olyan üzemeket kellene ide telepíteni, amely munkahelyeket teremt a helyi fiataloknak és a középgeneráció tagjainak. Amíg ugyanis a kisebbségi kérdéseket segélyezéssel próbálják megoldani, és nem állást biztosítanak az etnikum tagjai számára, addig nem lehetnek elégedettek. A hátrányos helyzet általában a munkahelyhiányból fakad.

Sürgető a szennyvízhálózat telepítése, valamint ki kell javítani a rossz utakat. Az infrastrukturális fejlesztésre az eddiginél jóval több saját erőt és központi forrásokat kell felhasználni. Annyit már elértek, hogy bekötőúton juthat el a mentő a bokortanyákra, de néhány tanya belterületén, például Halmos-, Ferenc-, Táncsics- és Zöldbokorban sáros út nehezíti a közlekedést. Az idősek még ragaszkodnak a szűkebb szülőföldjükhöz, a tanyákhoz, de a fiatalok már Nagycserkeszen vagy Nyíregyházán építenek emeletes családi házat. Egyedül Halmosbokorban található egy vegyi jellegű üzem, a Hungarochemicals Kft., amely csak csepp a tengerben a foglalkoztatás megoldására. A mezőgazdaság az alapja a családi vállalkozásoknak, ezt a történelmi hagyományt célszerű tovább folytatni. Úgy az üzemek letelepítéséhez, mint a családi házak építéséhez, telekkialakításra van szükség, ám az önkormányzat tulajdonában egyelőre nincsenek telkek. Luzsinszkiné már a megválasztása utáni napokban azon törte a fejét, hogy a földcsere program keretében, vagy épp pályázati pénzekből hogyan lehet telekhez jutni. Érdemes építeni a hagyományokra is, hisz például a lovassport igen híres volt Nagycserkeszen: Harmann Mihály a lótenyésztést híressé tette itthon és külföldön. Az egyik korábbi termelőszövetkezeti elnök, Lakatos József nívódíjat is kapott.

Élhetőbb környezetet szeretne megteremteni Nagycserkeszen a polgármester asszony, tervei szerint faluközpontot alakítanak ki, és egy új épületben kap helyet a polgármesteri hivatal és a helyi intézmények egy része. Választási programjában a foglalkoztatási gondok javítását, kiterjedtebb egészségügyi ellátást, az alkotó tehetségek ösztönzését, telefon-internet elérhetőség biztosítását, az oktatás, a sport, a szabadidő eltöltésének bővítését, az önhibáján kívül rászorult réteg igazságos-szociális támogatását ígérte Luzsinszkiné. Reméli, hogy Tiszavasváriból Nyíregyházára hozhatja az igazgatási jogkört. Olyan Nagycserkeszt szeretne, amely tiszta, barátságos, rendezett, gyorsan fejlődik, és büszkék lehetnek rá. Szabadidejében Luzsinszkiné olvas, kirándul és a család barátaival töltik az időt.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló