Pokoraczki Tibor

A Cserkeszi Szövetkezet elnöke

Nagycserkesz

20120930_122644.jpgMagányos farkasok soha nem találják helyüket egy közösségben. Ékesen bizonyítja ezt a tapasztalatot, amelyet Pokoraczki Tibor, a Cserkeszi Szövetkezet igazgatóságának elnöke oszt meg a koranyári délutánon. A csapatszellem erejéről, az összefogásról saját gondolatai mellett a konkrét teljesítmény beszél.

Szimpatikus, fiatal, menedzser szemléletű vezetővel pörgetjük át a közelmúlt eseményeinek lapjait. Elhárítja a fiatal jelzőt, hisz ő már végigjárta itt a ranglétra minden fokát. A nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Középiskolában érettségizett, majd szerzett technikusminősítőt. Mindig is a konkrét, megoldandó műszaki feladatok érdekelték. Ezért örült, hogy lehetett itt gépszerelő, tehergépkocsi vezető, gépüzemeltetési ágazatvezető, majd műszaki ágazatvezető. 2004 óta azonban az igazgatóság elnökeként irányítja a nagy múltú szövetkezetet. Az öttagú igazgatóság hirtelen szembesült egy vezetőváltással, hisz az elődje szinte szó szerint belehalt a magára vállalt, temérdek munkába. Aki utána jött, két-három hónapig bírta, mert 2004-ben a kollektívának 60 milliós hiánnyal kellett megbirkóznia. Embert próbáló feladat, s Pokoraczki Tibor előtt két lehetőség nyílt: vagy elvállalja és nyereségessé teszi a szövetkezetet, megmentve 50 család megélhetését, vagy megfutamodik. Ő – bár hezitált a döntés előtt: műszaki érdeklődésű szakember lévén a dolgozók irányításával, humán dolgokkal, piac- és mindenek előtt pénzszerzéssel kellett volna foglalkoznia –, sokak megnyugvására Tibor ezt tűzte életcélul.

Bár rövid utak nem vezetnek a komoly célokhoz, azért ezekkel sikerrel birkózott meg az elnök. Azt tartotta a legüdvözítőbbnek, ha megosztja a dolgozókkal a közösen átvészelhető, nehéz helyzetet. Bíztak benne az emberek, még azt is zokszó nélkül fogadták, hogy néhány hónapig nem kapnak fizetést, vagy néhányukat elbocsátják. Ám Pokoraczki Tibor senkitől nem akart megválni. Viszont azzal is szembesültek, hogy a 60 millió forint mínusz előteremtését a bankok nem hitelezték meg. Ráadásul már elvetették az őszi búzát, az reményt adott a jó termésre. A csapatszellem, a közös célokért való együttgondolkodás és cselekvés révén lassan láthatták az alagút végét. Egy év múltán már 0 szaldós mérleget készíthettek! Nem akármilyen teljesítmény. A lépésről lépésre történő javulásnak köszönhetően 2012-ben a szövetkezet 70 millió forintos nyereséggel zárt! Ki hitte volna ezt korábban? Most a polgármester asszony, Luzsinszki Lajosné is a legnagyobb elismerés hangján szól a szövetkezet dolgozóinak, az igazgatóság tagjainak és személyesen Pokoraczki Tibor elnöknek a teljesítményéről.

A fejlesztés folyamatos, 2012-ben nyitottak egy közforgalmú üzemanyagkutat, saját erőből építtettek egy 6 ezer tonnás, 60×30 méteres terménytárolót – most kukorica van benne – s ezzel lehetővé vált, hogy az itt betárolt terményt a pénzügyileg legjobb hasznot hozó időben értékesítsék. A gépparkot folyamatosan fejlesztik, fogékonyak az új a modern technológiára. Jövőre kész lesz a 80 millió forint értékű öntözőberendezés, 80 hektáron. Ezzel lényegesen csökkentik a mezőgazdaságot fenyegető aszály miatti időjárási kitettséget.

A fő profiljuk a növénytermesztés, mert ez a talaj szépen megágyaz a búzának, a kukoricának, a repcének, a napraforgónak, újabban zöldborsót és csemegekukoricát is vetnek. 2007-ig a cukorrépa sikertörténetnek számított, de a hazai cukorgyárak bezárása után váltani kényszerültek. A foglalkoztatás – dacára minden időjárási, pénzügyi, földtörvényből fakadó, stb. nehézségnek – biztosnak, megnyugtatónak mondható. Nagycserkesz életében – követve az évszázados földművelési hagyományokat – ismét sikeresen működik a szövetkezet.

A folyosón fényképekkel zsúfolt tabló, Pokoraczki úr büszkén mutatja: tessék nézni, ez itt a céges rendezvényünkről készült! Péntekenként ugyanis rendszeresen összejönnek a dolgozók – no, nem valami termelési értekezletre – hanem közösen főznek, legutóbb őzpörkölt volt a menü. Beszélgetnek, sportolnak. Az igazgatóság elnöke annak örül, hogy minden dolgozó a sajátjának érzi a közöst. Nem elvár valamit, hanem azt nézi: ha a jövőben is meg akarja tartani a munkahelyét, a fizetését, a döntésekből, azok végrehajtásából is ki kell vennie mindenkinek a részét. Azért évekkel ezelőtt nem volt ilyen egyértelmű a helyzet, régi perekről, széthúzásról is maradtak emlékfoszlányok az elnök fejében. Azoktól megvált a szövetkezet, aki csak a saját hasznával törődött. Szinte kiközösítették a többiek, az elbocsátással megtették a jogi lépést is.

Az elnök szülei, Szugyiczki Julianna (77) és Pokoraczki Mihály (82) felnőtt gyermekükben, menyükben, Pokoraczki Tiborné Vránszki Ágnesben és a két unokában gyönyörködnek. Anita jogi doktor, Berlinben parlamenti titkár. Tamás járműtervező mérnöknek tanul.

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan – az ismert gondolatot Pokoraczki Tibor megvalósította.

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.) 

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése