Polyák László

Mezőgazdasági vállalkozó

Nagycserkesz

szszb 29. tk Polyák László 300 .jpgHány órából áll egy nap? Vagy csupán egy munkanap? Többször felteszem magamnak a kérdést, amíg Polyák László mezőgazdasági vállalkozóval beszélgetünk. A kisportolt, izmos fiatalember tipikusan azok közé tartozik, akik a 24 órából simán 48-at tudnak csinálni. Mielőtt matematikai rébuszokba bocsátkoznánk, megoldja a rejtélyt, mert a csemegekukoricát – miután leadta a pesti nagybani piacon – már hajnalodott a másnap, ő beült a teherautóba, és visszajött Nagycserkeszre. Közben aludtam – mondja a világ legtermészetesebb hangján. Hazafelé ugyanis a sofőr vezetett… Aznap délután négy órakor ismét fordultam a főváros felé.

Az eredmények igazolják a fiatal vállalkozót. Munkáját ugyanolyan eltökéltséggel végzi, mint annak idején a sportot. Ki emlékszik már arra, hogy sokszoros magyar bajnok a kick-boksz 91 kilogrammos kategóriájában? S vajon tudja-e valaki a munkásai közül, hogy még világbajnoki bronzérmet is szerzett 1993-ban a budapesti VB-n? Polyák László ma már inkább arra büszke, hogy általában 12 embernek ad munkát a csemegekukorica termesztésében. Közvetve ennyi család megélhetése függ az ő hozzáállásától.

Mint mondja, véletlenül keveredett bele a mezőgazdaságba. A neje nagyszülei Bályibokorban laktak, s az eredetileg asztalos szakmát szerzett fiatalember azt vette észre, hogy előbb besegít a dinnyetermesztésbe, majd ő maga is éveken át elkötelezte magát a nagycserkeszi dinnye mellett. Hét sikeres év után 2010-ben abbahagyta, s inkább a csemegekukorica termesztését futtatta fel. Ma már a teljes technológia rendelkezésére áll, s az a tapasztalata, hogy egyszerűbb a műveletsor, nagyobb a bevétel. Persze, csak akkor, ha a minőség kifogástalan. Ezt az alaptételt annyira komolyan vette és veszi első perctől fogva, hogy száz százalékban törzsvevők veszik meg a 18 hektáron megtermelt tételt. Ráadásul sikerült öt éve bejutnia több hazai áruházlánchoz, és akár nagyobb mennyiséget is tudna értékesíteni.

Kinek a gyermekkori emlékei közt ne lennének a mifelénk csak tengerinek titulált, ízletes csemegekukorica fogyasztásáról felvillanó képek? Tömegáruról van szó – hangsúlyozza László – ez nemcsak a „felső tízezer” kedvence. Épp ezért, a nehezedő megélhetési körülmények között még ennek a kereslete is megsínyli a válságot. Bár 2008-ban felfutott az érdeklődés, ezért a vállalkozó bővítette a termelést, ma azonban arra törekszik, hogy az elért pozíciót tudja tartani. Ez nem akármilyen teljesítmény, mert a nulláról kezdve felküzdötte magát az ország első, második helyen rangsorolt termelője közé. Neki nem kellett a nagybaniról visszafuvarozni az árut. A gyorsan romló terménynél ez kimagasló siker. A spiccen lenni mindig – ez az elv vezérli Polyák László törekvését. Több országgal határos megyénkből vajon nem lehetne a külföldi piacra koncentrálni, ha esetleg csökken idehaza a kereslet? A kézenfekvő ötletre ismét meglepő válasszal áll elő: hogyne, ő is gondolt rá, mégpedig a skandináv országokban élvezettel fogyasztják a csemegekukoricát, csak arrafelé az időjárás nem kedvez a termelésnek. Vajon kamionban, teherautón, vonaton, hajón, kompon, netán repülőn lehetne odajuttatni az árut? Az már legyen a külkereskedő gondja – nyugtázza a tényeket. Én megtermelem, átadom, csakhogy a nagy tételben eladott mennyiségért kedvezményt illik adni, s így megéri-e?

A pénzügyi kérdéseket azért teheti fel, mert a traktor, a vetőgép, a permetezőgép, és a kézi munkaerő egyaránt rendelkezésre áll. A polgármester asszonnyal szinte napi kapcsolatban állnak, hisz a település vezetője nagyra becsüli, hogy Polyák László igyekszik munkát, megélhetést nyújtani a helybelieknek. Bár ő Újfehértón született, Érpatakon nőtt fel, de már régóta őslakos nagycserkeszinek számít. Amikor pirkad, már a határban gyönyörködik a szépen gyarapodó terményben. Nem egyszer az alkonyat is ott találja. Közben rohan, mert a mezőgazdasági vállalkozónak számtalan könyvelési, adminisztrációs, műszaki, pénzügyi feladatot is el kell látnia. Miközben a maga ura lehet, a sikernek ő a kovácsa, az esetleges hibát senki nyakába nem varrhatja. Szabad ember, a szabad vállalkozás összes kötöttségével. Ám nyugalma, kiegyensúlyozottsága, határozott célja, a saját maga által felvázolt terv megvalósításának szándéka felől senkinek nem lehet kétsége a településen. Vállalkozását országos, vagy nemzetközi viszonyításban inkább a kisebbek közé sorolnák, ám a megyeszékhelytől pár kilométerre, a minőségi munkára és a munkahelyteremtésre törekvő Polyák Lászlót nagyra tartják a környezetében. Tudják róla, hogy magasra teszi a mércét, amit egyszer a fejébe vesz, azt meg is valósítja.

Új ruhába öltözött Nagycserkesz az utóbbi években. Nemcsak a középületeit modernizálták, hanem igaz ez az élet több területére, például a mezőgazdasági termelésre is. Ez utóbbiban komoly szerepet vállalt Polyák László is.

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése

Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése