Kovács Krisztián

Agrárközgazdász, az Eurofrukt Kft. ügyvezető igazgatója

Nyíregyháza

szszb_33_tk_kovacs_krisztian.JPGDollárban kapta az első fizetését Kovács Krisztián, amikor az USÁ-ban frissdiplomásként egy farmon helyezkedett el. A minisztériumi ösztöndíj a repülőjegytől az ellátásáig terjedt, egy kisvárosban élő helybeli család örömmel szállásolta el a tengerentúlról érkezett fiatalembert. Ma már ez nem lenne ritka jelenség, de 1996-ban még a helyi templomban a misén is köszöntötte a pap a vendéget. Kinyílt előtte a világ, noha nem akármilyen családi indíttatás révén már idehaza is belekóstolt a többre, jobbra törekvő, a közösséget szem előtt tartó értékrendbe. Édesapja, dr. Kovács Géza termelőszövetkezeti elnök, majd a FAT Kft megnevezésű élelmiszeripari cég ügyvezető igazgatója. Édesanyja, néhai Oláh Zsuzsa. Felesége Dicső Dóra közgazdász, a családi vállalkozásban dolgozik. Házasságukat három gyermekkel áldotta meg az ég: Ditta 13, Regina 11 és Hunor 6 éves. Kovács Krisztián számára igazából soha nem kínált két utat a sors, ő azt választotta, amelyet a fészekmeleg családból magával hozott.  Kisgyermek korától jólesően látta, hogy tisztelik és szeretik az emberek.

A kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban 1993-ban leérettségizett, a folytatás a nyíregyházi mezőgazdasági főiskolán növénytermesztési szakon folytatódott. A diplomázás után következett a világlátás: az amerikai ösztöndíj formájában. Nyelvtanulás angolból tökéletesre, megismerhetett másfajta kultúrát, szokásokat, értékrendet. Az új környezet formálta gondolatait, szélesedett a szeme előtt a földteke panorámája. Hazatérve a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen agrárközgazdászként fejezte be tanulmányait. Választhatott volna országot, várost, szakmát, beosztást, őt azonban hazahúzták a családi gyökerek. Ami a láthatatlan tartományban, a mélységben lakozik, nagyobb erőt gyakorol döntéseinkre, mint azt felszínesen gondolnánk.

Modern irodában idézzük fel 42 évének fontos eseményeit. Gödöllőn született 1975. február 12-én. Kisvárda, Szabolcsbáka, Nyíregyháza az a háromszög, amelyben leggyakrabban mozog. De Kovács Krisztián már otthonosan jár-kel a világban. A Bessenyei Gimnáziumban elhitették vele, bármit elérhet az életben, ez rajta múlik. Édesapja mellett belekóstolt a kétkezi munkába is: nyaranta izgalmas programnak találta a termelőszövetkezet állattenyésztési telepén a 15-20 lovaskocsi mellett a stráfon dolgozni, az állatokat etetni, ellátni. Később tárgyalástechnikát tanulhatott az apja és üzleti partnerei közötti megbeszéléseken. Folyamatosan képezte magát. Az Eurofrukt Kft.-hez 2000-ben került, az ügyvezető mellett már a modern vállalatirányítás alapjait látta. Félév múlva, annak sajnálatos halála miatt, Krisztiánt bízták meg az ügyvezető teendőkkel. Bár a 25-öt töltötte, tudásban, felkészültségben, elkötelezettségben készen állt a feladatra. Maga mögött tudhatta az apai támaszt, akivel megbeszélhette a vitás kérdéseket. Az ügyvezetés napi rutinját ő intézi, a stratégiai ügyekben közös álláspontig folytatják a diskurzust.

Látom a stabilitást a cégben – összegzi az eddigieket Kovács Krisztián. – Mára az egykori „vadhajtásokat” is lenyesegettem. Talán már nem ragaszkodom a racionális, vegytiszta nyereséghez, mint pályám kezdetén, hanem szociálisan is érzékenyebb lettem. Látom a munkást a teljesítmény mögött – én is megéltem ezt minden nyáron – s azt is tudom, legtöbbjük a biztos kenyér tudatában nem változtat munkahelyet pár kecsegtető forintért. Különösen az idősebbeket jellemzi a lojalitás, ők már kevésbé mobilisak. Még inkább igaz ez a Szabolcs-Szatmár-Beregi térségben, mivel itt nem nagyon válogathatnak a munkahelyekben. A fiataloknak viszont a folytonos kihívásról is gondoskodni kell. Ügyvezetőként az a célom, hogy minden dolgozónk megtalálja a számítását, pénzben, karrierben, kiteljesedésben. Emellett pedig a céget a 21. századi követelményeknek megfelelve, nyereségesen akarom működtetni. Amit kaptam a szüleimtől, azt adjam át tudásban, teljesítményben, humánumban. A motíváltságot nem pusztán marketing könyvekből tanulom, hanem a gyakorlatban volt és van szerencsém elsajátítani. Az önfejlesztés számomra minden  nap parancsoló szükséglet. Ráadásul, nagyon is érdekel! Az eddigi eredmények birtokában sem lehet hátradőlni! A legjobb minta a munkatársainknak a személyes példaadás, úgyis azt másolják le. Ha a gyermekeinknek megtanítjuk a siker titkát: kiegyensúlyozott, boldog emberré válni, megküzdeni mindenért, akkor előttük is kitárul a világ a maga csodáival, örömeivel, s a nehézségeket lépcsőfoknak tekintik majd a továbbhaladáshoz.”

Szabad idejében sportol, a családdal most indulnak egy háromhetes kaliforniai nyaralásra. Mint Krisztián összegez: az üzleti életben mindenki előtt annyi lehetőség nyílik, amennyire kíváncsi. S akkor elmondhatja, itt van Amerika.  

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése