Mazák István

Mezőgazdasági vállalkozó,

Nyíregyháza-Butykatelep  

szszb_13-42_mazak_istvan.jpgCsaládi vállalkozás a javából. Farmergazdálkodásnak is mondható. A termőföldre, a legelőkre, rétekre, az állatok sokaságára és a szakmai hozzáértésre épül. A föld és az állatok szeretete dominál és persze a család összetartása. Elöljáróban ez mondható el Mazák István mezőgazdasági vállalkozóról, akit nyár elején Butykatanyán három megye juhászai és érdeklődői ismerhettek meg. Szakmai körökben ismerik őt szerte a hazában. A 2002. évben hazánkban rendezik meg a juhtenyésztők világtalálkozóját, ha részt vesz ezen a rendezvényen, jó híre túlnőhet a határainkon. Az ő személyének és vállalkozásának ismertetésével színesebb, gazdagabb lehet a megyénket bemutató könyvsorozat.

Július 15-én a butykai szabadidőközpontban és a mellette elterülő réten regionális juhásztalálkozót rendeztek. Ő volt az egyik fő szervező-rendező. Csillogó elismerést is kapott érte. Megérdemelte, hiszen a szakmai tanácskozás mellett színpompás műsorok, népi együttesek szórakoztatták az érdeklődő közönséget. Volt a programban terelőkutya-verseny, főzőverseny, népművészek, kézművesek mutatták be portékáikat.

A juhásztalálkozó után Mazák Istvánról a következő cikk jelent meg az újságban:

„Augusztus 20-án Debrecenben mezőgazdasági kiállítás és vásár lesz, mostanában erre készíti fel juhait a dinasztia harmadik és negyedik tagja. Az elmúlt napokban pedig ők voltak a három megyére kiterjedő juhásztalálkozó szervezői, rendezői.

Császárszállás, Újfehértó és Butykatelep térségében Mazák Istvánnak kétezer juha legelészik. Hétszáz anyajuha minősítést kapott. Elismert szakember. Ezért is egyedüli képviselője megyénknek a Juhtenyésztők Országos Szövetsége Elnökségében. A Juh Terméktanácsban ő képviseli a nyírségi juhászokat.

Országos információkkal is rendelkezik. Mint mondta, a három keleti megyében van a legtöbb juh, összesen 399600. Megyénkben legutóbb 156 ezer juhot számoltak, ennek 80 százaléka a Nyírségben található. Nyírtelek, Újfehértó és Nagykálló tartozik a nagyobb juhtenyésztő települések közé. A texel fajta juhokból kevés van hazánkban, megyénkben talán csak az a hat, amelyet Mazák István vásárolt tavaly. A jó húsfajta juhok a holland Texel-szigetről származnak. Korszerű fajtának számítanak.

Különböző fórumokon Mazák István hangoztatja, hogy a juhtartás nehezen tehető rentábilissá. A világpiacot nem tudják befolyásolni, a bárány ára rendkívül ingadozó és a gyapjú ára alacsony, az önköltség növekszik. Az állatvédelmi törvény szigorodik, annak új paragrafusai előírják, hogy az élő állatokat 12 órán túl ne szállítsák, ha igen, akkor tereljék ki az állatokat a kamionból, tartsanak pihenőt. Ennek az lehet a következménye, hogy távoli megrendeléseknek nehezen lehet majd eleget tenni. Ezért és másért is jó lenne szövetkezni a tenyésztőknek. A szövetkezetek tudnák befolyásolni a piacot. Állami támogatással közösen hozhatnának létre vágóhidat, hűtőtárolókat, támogatással felújíthatnák a hodályokat. Tőkeerőssé kellene tenni a jó juhászatokat. Talán a hazai fogyasztókkal is jobban meg lehetne kedveltetni a juhhúst.

Mazák Istvánnak az apja csak kevés juhot tartott, de az anyai nagyapja viszonylag sokat. Mazák úr az újfehértói tsz, majd a nyíregyházi Béke Tsz állattenyésztési ágazatában dolgozott a rendszerváltás előtt különböző beosztásokban. A kisebbik fia, György, most érettségizett a pallagi mezőgazdasági szakközépiskolában, szeptembertől ismét tanul, technikusi vizsgára készül, szereti a juhokat. Jövőre Magyarországon rendezik a juhtenyésztők világtalálkozóját. Bizonyára ott lesznek a Mazákok is.”

Butykatelep szélén, egy kis domboldal alján található a családi vállalkozás központja. A juhok mellett jó életterük van itt a disznóknak, a néma kacsáknak, a lovaknak. Különböző kutyák egész serege terelgeti a nyájakat, őrzi az őrizni valót. A tarkabarka kacsák a nádfedeles hodály tetejére is fel tudnak szállni, oda tojnak, ott költik ki kicsinyeiket. Mezőgazdasági gépek sora áll az udvaron. Ebben a múltat idéző, különleges környezetben van egy kis iroda, benne egy számítógép. Ez hozza ide a nagyvilágot. A kemény kötésű ifjabb Mazák István az interneten látogatásom alkalmával hintókat, homokfutókat keresett. Szereti a lovakat, a gépeket, tervezi, hogy fogathajtó versenyeken is részt vesz majd. Végül, de nem utolsó sorban megemlítendő, hogy az édesanya is a vállalkozásban dolgozik. (Mazák István annak idején a szomszédba udvarolt, a szomszéd lányát vette el feleségül.)

Később szürkemarhát és házinyulat, nyúlházat hoznak a családi vállalkozásba. Az állattenyésztés itt életforma. A jövő hozza magával, hogy minden egyes juh vonalkódot kap, a juhokat fülszám szerint a számítógépre viszik. Mint már említettük, a Pista fiú szereti a számítógépet, a jövőt tervezi. E sorok írója pedig eltűnődik, hogy mekkora a különbség a juhászok hagyományos kampósbotja és a számítógép között.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése