Dr. Tóth József

Nyugdíjas,

Nyíregyháza

szszb_01-132_dr_toth_jozsef.jpgNevelőszülőknél cseperedett fel egy eldugott kicsiny szatmári faluban, Túrricsén. Életének fontosabb állomásai a következő helységekben voltak: Mátészalka − Gödöllő − Fehérgyarmat − Mátészalka − Nyíregyháza − Budapest. Ismerik és tisztelik szerte e hazában, sőt határainkon túl is sok régi barátjához fűzi valamilyen emlék. Kopottas kis falusi iskolában tanulta a betűvetést, aztán eljutott a tudományos élet magasságaiba. Napjainkban − immár nyugdíjasként − is sokat tesz szűkebb és tágabb hazánkért. A neve dr. Tóth József. Nyíregyháza egyik csendes zugában lakik feleségével együtt, egy társasházban.

Ritka, őszülő haja, barátságos modora teszi jellegzetessé. Közösségi emberként ismerik sokfelé. Funkcióinak megnevezése hosszú felsorolást igényel: a TIT-nek megyei ügyvezető elnöke, a Tudományos Ismeretterjesztő Társaság országos közgyűlésén ő képviseli megyénket, a nyíregyházi Béke Tsz igazgató tanácsának tagja, a Juhtenyésztő Terméktanács országos elnökségének tagja, az alakulóban lévő megyei Agrárkamara egyik fő szervezője. Társadalmi munkája, szellemi tevékenysége mellett jelentős fizikai munkát is végez. Nyugdíjas korában sem szakadt el a földtől. Gondozza egy holdnyi almását, az értékesítés is az ő feladata. Plusz van még Nagyszálláson egy kétszázöles vegyes telke. Egészségi okok miatt vonult nyugállományba, így érthető, hogy nap mint nap csak mértékkel végez fizikai munkát. Azt vallja: nem hajtja őt a tatár, mindig csak annyit dolgozik, amennyi egészségére válik a friss levegőn. Műveli az almást, a telket, és közben a TIT-ben hozzájárul az emberek közművelődéséhez. Gyakran jár fel Budapestre, országos fórumokra. Szerényen mondja: „Tevékenyen élem nyugdíjas életemet”.

Jut ideje − hogy is ne jutna − a családi, rokoni szálak ápolására is. Egyik diplomás lánya Pesten, a másik diplomás lánya Debrecenben él. A két városban gyakran várja valami finomsággal a három unoka. A nebulók a nyarat, meg a karácsonyt gyakran nála töltik. Ő meg gyakran „leugrik” a csengeri, meg a túrricsei rokonokhoz. Ezt mondja: „Csak Szatmárban tudom magam igazán kipihenni, csak itt tudok igazán kikapcsolódni”.

Gazdag életútja egy önálló kötetet is megtöltene. Sokat tett és tesz megyénk mezőgazdaságáért. S nemcsak a földet, a gazdaságot, az embereket is formálta és formálja. Csengerben látta meg a napvilágot, de mint már említettük, Túrricsén nőtt fel. Mátészalkán a mezőgazdasági technikumban érettségizett, majd a híres Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerzett diplomát. 1958-tól dolgozik, többnyire kora reggeltől késő estig. A Fehérgyarmati Állami Gazdaságban kezdte hivatásának gyakorlását. Kereken tíz évig dolgozott itt, főállattenyésztőként. Manapság tanítani lehetne, vagy kellene: a Szatmári-síkságon hogyan lehet gazdaságosan sok, illetve sokféle állatot tartani. Neki is köszönhető, hogy a gyarmati gazdaság nagyban hozzájárult hazánk (sőt több ország) húsellátásához. A hatvanas években a gazdaságnak Gyarmat környékén sok juha és szarvasmarhája volt. Túristvándi közelében pedig „virágzott” a baromfitelep.

A gazdaság sikeres állattenyésztő ágazata miatt figyeltek fel Tóth Józsefre, szakmai munkájának jó híre túlment a megye határain. Közben tejipari szakmérnök lett, majd az Állattenyésztő Kutató Intézetnek is „bedolgozott” a juhtenyésztés szakterületén. Itt említhetjük, hogy a doktori disszertációjának ez volt a címe: Szabolcs-Szatmár megye juhtenyésztésének fejlődésére ható genetikai és környezeti tényezők vizsgálata.

Mátészalkára nősült, így még inkább érthető, hogy a szalkai székhelyű Szatmár-beregi Teszöv titkárhelyettesi teendőit elvállalta. Nyolc évig dolgozott ebben a fontos beosztásban. Aztán az ország, a megye az átszervezések szakaszába lépett. A teszövöket összevonták, egy lett, egy megyei, bent Nyíregyházán. őt is „behozták”, és immár megyei szinten tisztes, felelősségteljes beosztást kapott: megyei titkárhelyettes lett. Kisebb-nagyobb kudarcra, de több eredményes évre tekinthet vissza: megyénk számos téesze, mezőgazdasági üzeme országosan is figyelemre méltó eredményeket ért el.

Igaz, a jól ismert szabolcsi gondok is lecsapódtak íróasztalán, e gondokat ő is cipelte a vállán, e gondok megoldásáért ő is fáradozott. Aztán újabb szakmai és politikai felhők jöttek, s dr. Tóth József a nyíregyházi Béke Tsz elnöke lett. Három évig irányította ezt a közös gazdaságot.

Megérte, megtapasztalta a magyar mezőgazdaság átszervezését, felvirágzását, majd hanyatlását is. Mostanában főleg az állatállomány csökkenése miatt aggódik. Hangoztatja: a juhtenyésztők a pillanatnyi haszonért ne adjanak el minden bárányt, neveljenek, tenyésszenek anyajuhokat is.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése