Zelenyánszky András

Őstermelő, vállalkozó,

Nyíregyháza

szszn_12-32_zelenyanszky_andras.jpgÉrdekes és hasznos ember a nyíregyházi Zelenyánszky András. Érdekes, mert korát meghazudtoló erővel sokat dolgozik, példaszerűen él, hasznos, mert fontos élelmiszereket termel, s védi az egészségünket és a természetet. Az új évezred első évében, június 30-án ezt tapasztaltam vele kapcsolatban: barnul, sárgul, hamarosan betakarításra érett lesz a biorepce Nyíregyháza és Nagykálló között, a Nyírjestanya közelében. A termést kamionok viszik majd Németországba, ott repceolaj készül, amit rákbetegeknek is ajánlanak az orvosok. (A repcemag tonnája 52 ezer forintba kerül a magyar gabonatőzsdén, a németek a biomagért tonnánként 70 ezer forintot fizetnek.)

A termelő, a biogazda a Nyíregyházán élő Zelenyánszky András. (Nemrég a bérelt földterületével szövetkezett vele a repcetermesztésben dr. Gyöngyössy Mátyás, a Lippai János Mezőgazdasági Szakközépiskola apagyi ökocentrumának nyugdíjas igazgatója.) 1983 óta alapító tagja a magyar Biokultúra Egyesületnek. Lassan két évtizede, hogy biogazdálkodással foglalkozik, az egészséget cseppet sem károsító gyümölcsöket, búzát és repcét termel. A vetésváltásra gondosan ügyel Zelenyánszky András, szinte soha nem gyomirtózik, vagy csak keveset és a megengedett szerekkel permetez. András bácsi egy hektáron termel paradicsomot az új sóstóhegyi gyárnak. A palántákat komposztált trágyával feljavított földbe ültette. Az ő paradicsoma az átlagosnál húsosabb, édesebb, jobb. A repcéje embermagasságúra nőtt. A tábla szélén szenvedélyesen és szakszerűen magyarázta, hogy a vetésváltás milyen hasznos. Ennek keretében a kezdeti évben csillagfürtöt vetettek, ezt beszántották, ezáltal sok nitrogént vittek a talajba. A következő évben ebbe a földbe csemege borsót vetettek, ez gyorsan nőtt, a hollandok vitték, mint a cukrot. Még ebben az évben a csemege borsó helyére kölest vetettek. A kölest learatták, őszi búza ment a helyére, tehát egy éven belül háromszor vetettek. A következő év nyarán a búzát learatták, a szalmáját szétszórták. A szétszórt szalmát lepermetezték baktériumokkal, így a szalma komposztálódott. A komposztált trágyát beszántották, ide vetették a repcét, amely ember magasságúra nőtt. A repcében látni lehetett néhány gyomot, de azok nem ártottak, elnyomta őket a haszonnövény. Érdekes és szép munka a biogazdáké. Lóval boronálnak.

Egyelőre ketten vannak Gyöngyössy tanár úrral, de szívesen fogadnak csatlakozókat, hogy igazi kis szövetkezet alakulhasson ki. A vegyszermentes árut Ausztriába, Németországba, Hollandiába szállítják. András bácsinak van egy hektárnyi vegyes gyümölcsöse is. Külön büszke arra, hogy a nyíregyházi repülőtér közelében régen elültetett cseresznyefái, meggyfái bőven teremnek, a cseresznyéjét sokan megcsodálták azon a mezőgazdasági kiállításon és termékbemutatón, amelyet június 30-án rendeztek meg a nyíregyházi Kossuth téren. (Itt mutatta be dr. Lenti István, a Megyei Földművelési Hivatal vezetője András bácsit e sorok írójának.) Zelenyánszky András ősei lengyelek voltak, több évszázaddal ezelőtt települtek át Magyarországra. Ő már tiszta és népéhez hű magyarnak vallja magát.

A nyíregyházi Széchenyi utcán kertes, fenyőfákkal övezett régi házban él a feleségével. A lányuk Anglia világhírű egyetemén tanul. András bácsi kérte: örökítsük meg ebben a könyvsorozatban, hogy az ő édesapja a második világháború kezdetén megtagadta a katonai szolgálatot, és azt üzente Horthy Miklósnak, hogy katonáit ne küldje a Kárpátokon túlra. Ezért börtönbe csukták.

– Mégsem haragudtam Horthyra, sőt felutaztam az újratemetésére  – mondta emlékeit felidézve.

Aztán elmondta, hogy fiatalemberként Jukóbányán bányakőművesként dolgozott tíz álló esztendeig. Jól keresett, nem ivott, nem dohányzott, gyűjtötte a kis pénzt, amelyből ötszobás lakást épített. Később az Ültetvény Vállalat nyíregyházi kirendeltségét vezette. Itt permetezték a csemetefákat, hogy ősszel hamarabb hulljon a levél, és minél hamarabb eladhassák. A permetszer miatt leszázalékolták. Ekkor változtatott az étrendjén és elhatározta, hogy biogazda lesz. Egyszer az almáját nem vihették a Szovjetunióba, mert nem volt elég láda. A szocializmus egyik betegségét, a hiánygazdaságot így jellemezte:

– Ha faanyag volt, pánt nem akadt, a szög folyamatosan hiányzott. Ekkor vettem két gépet és elkezdtem szöget gyártani. Közben Salgótarján nem adott elég alapanyagot, erre Miskolcon vettem vastag drótot, feldaraboltam, ezt lett az alapanyag. A Téeszker megvette az összes szögemet.

Büszke rá, hogy egyszer dombágyépítési versenyben országos első lett, erről még a moszkvai Pravda is tudósított! Vallja: kétféle ember létezik, az egyik örül, ha májusban esik az eső és dicsőíti Istent. Ő is ilyen.

A felesége mindenes, betakarít, gépkocsival szállít, árul. Tünde lánya Angliában angol nyelvet, műfordítást és külkereskedelmet tanul. A lánya, ha végez, jövőre magániskolát nyit neki Nyíregyházán. Tünde bizonyára az apjára jellemző szorgalommal neveli majd a nyelvtanuló palántákat.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése