Garay Lászlóné

Iskolaigazgató,

Kálmánháza

szszn_12-68_garay_laszlone.jpgNoha kőhajtásnyira fekszik Nyíregyházától a kálmánházi Benedek Elek Általános Iskola és Óvoda, számos olyan hátránnyal kell megküzdeniük, amelyek a XXI. században már nem kellene, hogy gondot okozzanak. Garay Lászlóné, született Papp Katalin, igazgatónővel vesszük számba az örömre és a nehézségekre utaló okokat.

Már az intézmény neve is jelzi, hogy a takarékosság jegyében összevonták az óvodát és az iskolát. Épp most épül az óvoda új szárnya, és az iskola is hamarosan a megújulás küszöbén áll. Azt vallják, hogy az itt élő gyerekeknek is ugyanolyan vagy legalábbis megközelítőleg olyan szintű szolgáltatásokat kell élvezniük az esélyegyenlőség biztosítása végett, mint a városokban élő diáktársaknak.

Az igazgatónő Vásárosnaményban született ’53. október 4-én. Édesanyja, lánynevén Koncz Irén, édesapja Papp Menyhért. Mindketten földműveléssel foglalkoztak. Sajnos, már egyikük sem él. Garaynénak a házasságából két fia született, Péter mérlegképes könyvelői képesítést szerzett, most még kiegészíti tudását a Nyíregyházi Főiskola gazdasági szakán – oda felvételizik. Csaba elsős a kereskedelmi, vendéglátó-ipari és idegenforgalmi szakközépiskolában Nyíregyházán.

Debrecenben a Közgazdasági és Postaforgalmi Szakközépiskolában tett érettségi után először a postán dolgozott az igazgatónő, mégpedig Tiszalökön. Elsajátította menet közben a telexkezelői ismereteket is. Ám a középiskolai évek arról szóltak, mit jelent az életében egy összetartó, jó közösség. Csodálatos osztályt jött létre akkor. Ennek a ténynek, valamint egykori kémiatanárának, Bánhalmi Józsefné, Enikő néninek köszönhetően – ő mindig arra biztatta: „Kati, neked tanulni kell tovább!” – gondolt egy merészet, és beadta a jelentkezési lapot a Bessenyei György Tanárképző Főiskola matematika–fizika szakára, levelező tagozatra. 1978-ban vette át oklevelét.

Tiszateleken kezdett tanítani, majd egy évig gyermekgondozási szabadságon volt a fiával. 1979-től pedig a kálmánházi iskola jelenti számára a második otthont. Az alsó tagozatban tanított 1990-ig. Mégpedig tantárgycsoportot, így a matematika, a környezetismeret és a technika oktatása is rá hárult. Időközben a Petőfitanyán lévő tagiskolát is vezette, utána igazgatóhelyettesként tevékenykedett öt évig, végül 1996-tól nevezte ki a helyi önkormányzat iskolaigazgatónak.

A szakmai és a pedagógiai programjukban megfogalmazták azt, hogy a modern kor követelményeihez igazodva informatikát tanítanak 7–8. osztálytól, tantárgyi keretben. Ám sokkal hamarabb megismerkedhetnek a komputerek használatával a gyerekek szakköri formában. Az internet ingyenesen elérhető bárki számára. A 12 Pentium gép egyelőre kielégíti az igényeket. Nem véletlen, hogy az internetes szakkör a legnépszerűbb a gyerekek körében. Egy érdekes felmérés – nevezetesen az igazgatónő által készített szakdolgozat, amelyet a Budapesti Műszaki Egyetem közoktatás-vezetői tanfolyamára adott be – rávilágított arra, hogy a tanulóknak csupán 9 százaléka rendelkezik otthon számítógéppel.

Nagy súlyt helyeznek az egészséges életmódra nevelésre. Nemcsak szavakban, hanem megszervezték az úszásoktatást, a nyíregyházi Júlia-fürdőbe hordják a gyerekeket. Az Egészségügyi Minisztériumtól nyert 220 ezer forintból jutott az uszodajegyekre. A gerinctorna kiegészíti a tartásjavító, esetleg már gyógyító céllal is szükséges mozgásformát. Erre a programra az iskola 218 tanulója közül 40–50 jár rendszeresen. Fontosnak tartják a környezetvédelmi feladatokat is. Létrehoztak egy tankonyhát, időnként reformételeket is főznek.

A hozott hátrányok leküzdése érdekében nagy gonddal oktatják a német nyelvet, foglalkoznak a tehetséges gyermekekkel, és nem hagyják lemaradni a nehezebben tanulókat. Garayné, Katika, annak örül, hogy a szülők nem viszik el a jobb képességű gyermeket a városi iskolákba. Egyedül az egyházi iskolák jelentenek konkurenciát, aminek egészen prózai oka van: Bosák Nándor püspök úr kálmánházi születésű.

Az anyagilag szerényebb körülmények közt élő családok nem engedhetnék meg maguknak a különórákat a gyerekeiknek. Éppen ezért szervezték meg az iskolában a művészeti magánoktatást. Zongora- és furulyaoktatásra, képzőművészetre és társastáncra összesen 60-an járnak. A pluszpénzeket csak a pályázatokból tudják fedezni, azt viszont fontosnak tartják, hogy a rendelkezésre álló állami források mindegyikét igénybe vegyék a kálmánházi gyerekek oktatása, színvonalasabb technikai körülményeinek biztosítása érdekében.

Garayné szabadidejében még most is a kálmánházi iskola történetét dolgozta fel az említett közoktatás-vezetői szak diplomamunkájaként. Úgy érzi, az itt töltött évtizedek megerősítették döntése helyességében, amikor a postai közszolgálatot a katedrával cserélte fel.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése