Rácz Antal

Ügyvezető igazgató,

Kálmánháza

szszb 23 tk Rácz Antal.jpgKit a fellegekbe röpített a rendszerváltozást követő gazdasági átrendeződés, kit maga alá gyűrtek a változások. Nehéz, sőt egyre nehezebb megbízható, a piaci kihívásokat sikerrel megoldó céget irányítani. Különösen igaz ez az ország keleti végében, ahol még az utak állapota is gyakorta elriasztja a befektetőt. Rácz Antalt és feleségét, lánykori nevén Szabó Évát olyan fából faragták, akik a nehézségeket legfeljebb lépcsőnek tekintik a felfelé vezető úton. A Kálmánházi Baromfifeldolgozó Kft. az első kapavágás, 1992 óta szép lassan, de biztosan fogalommá vált nemcsak Szabolcs, hanem a szomszédos Hajdú és Borsod megyékben is. Mi több, jól cseng a márkanév német, francia és angol földön is, hisz az itt feldolgozott baromfit csak növényi eredetű táppal etetik. Az íze utánozhatatlan, szemben a hagyományos, állati eredetű és szintetikus anyagokat is tartalmazó tápon hizlalt baromfival szemben. S ma már nemcsak a gasztronómiai élvezet, hanem az egészséges táplálkozás is legalább olyan fontos.

A hajdúdorogi születésű, de otthonának Kálmánházát valló vállalkozó vérbeli lokálpatrióta: annak örül, ha a környéken élő, szerényebb anyagiakkal rendelkező családok is ugyanolyan jó minőségű alapanyagokat használhatnak a főzésnél, mint azt tehetik a nyugati háziasszonyok.

Soha nem felejtette el Rácz Antal, honnan jött, és mit tettek képzeletbeli hátizsákjába a szülők. Édesapja, Rácz Antal és édesanyja, Tóth Borbála – mindketten 92 esztendősek – négy gyermeket neveltek fel: Antal a legidősebb, Mária, Boriska és Mihály osztozott a szülők szeretetén. Az öccse is a családi vállalkozásban kapott munkát, ő vezeti a keverőüzemet. Saját családjában három gyermek született, Éva termékmenedzser a kft.-ben, Mariann boltvezető Kálmánházán, Antal Angliában nyelvet tanult egy évig, most pedig Brüsszelben pénzügyi ismereteket szerez az egyik egyetemen. Angol, francia, spanyol nyelvtudással a világ bármely részén találhat jó állást. Vajon hazajön-e?

Nem akárhova jöhetne. A tavaly és az idei tervek szerint is másfél milliárd forintos árbevételt elérő cég a jelenlegi legmagasabb szintű európai uniós szabványok szerint termel. A hatósági állatorvos által ellenjegyzett tájékoztatásuk szerint a baromfifeldolgozó üzemben kizárólag saját telepeiken és integrált termelőiknél nevelt vágócsirkét dolgoznak fel és forgalmaznak. A teljes értékű takarmányt saját keverőben állítják elő, amelyben – a feldolgozó üzemhez hasonlóan – működik a HACCP-rendszer és az EN ISO 9001: 2000 szabvány. Az előállított, saját felhasználású takarmány kukoricaalapú, kizárólag növényi összetevőket tartalmaz, mentes hozamfokozó szertől és antibiotikumtól. A termékazonosítás, nyomon követés teszteléssel bizonyított, a takarmány előállításától a vágott baromfi forgalmazásáig. A Kálmánházi Baromfifeldolgozó Kft. saját takarmányszárító, keverő- és tárolóüzemmel rendelkezik, így lehetősége van olyan receptúra alapján takarmányt gyártani, ami megfelel az Európai Unióban, valamint a belföldön előállított és feldolgozott csirketermékek minőségi előírásaira vonatkozó szigorú követelményrendszernek. Bevezették az ISO 9002 minőségbiztosítási rendszert, melynek időszerű változására folyamatos ellenőrzések mellett készül a társaság.

Ha megkérdeznék a kapitalizmus lényegéről azt a kétszáz dolgozót, akiket a kft. foglalkoztat, valószínűleg olyasmit mondanának, hogy helyben végezhetnek, korszerű technológia alkalmazásával egy műszakos tevékenységet, jól megfizetik őket ezért, és még a munkahelyük elvesztése miatt sem kell aggódniuk. Még arra is gondolt Ráczné, hogy a kötelező orvosi vizsgálatokon kívül nőgyógyászati, labor-, szemészeti és bőrgyógyászati vizsgálatot szervezett helyben a dolgozóknak. Ezért örül Rácz úr és Éva asszony, mert a családok megélhetésének biztonsága számukra legalább olyan fontos, mint a szűkebb és tágabb értelemben vett família tagjainak boldogulása. Az a tény, hogy törekvésük, szorgalmuk, munkabírásuk, piaci előrelátásuk eredményeként a megyehatáron létrejött egy prosperáló középüzem, dicséri a bátorságukat. A kálmánházi feldolgozóban történik a brojlercsirke-nevelés, a takarmánygyártás, a baromfikeltetés és -nevelés, a feldolgozás, és innen indul az értékesítés. Itt mintegy százhetvenen találnak munkát. Már a kezdet kezdetén létrehozták 2 R-Ker Kft. néven a saját építőipari cégüket, hogy a folyamatos fejlesztésekhez ne kelljen külső szakemberekre, kivitelezőkre várni. Balsán is van egy része a vállalkozásuknak.

A várható fejlesztések közt említik az úgynevezett szülőpártelepek terveit, melynek célja egy tenyésztojó állomány létrehozása.

A házaspár megálmodta és megalkotta a vállalkozását, s az estébe hajló beszélgetésen az ország gazdasági ügyeiről mondják el gondolataikat. Hihetünk nekik, szavaik súlyát tetteik, eredményeik adják.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése