Dr. Gergely Piroska

Osztályvezető-helyettes,

Nyíregyháza

szszb_15-22_dr_gergely_piroska.jpgA Magyar Közigazgatásért Díj 2001. évi kitüntetettje dr. Gergely Piroska, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatal egészségügyi és szociális osztályvezető-helyettese. Az országban mindössze heten vették át akkor a magas elismerést. Dr. Gergely Piroska nem véletlenül szerezte meg az országos szakmai közvélemény elismerését is, hiszen több,  mint három évtizede megszakítás nélkül fontos beosztásokban szolgálja az állampolgárok ügyeit.

Szamosszegen született 1947. november 10-én. Édesanyja, Bodó Amália a kereskedelemben dolgozott, ma hetvenöt éves. Édesapja, Gergely Gábor a mezőgazdaságban, és az egykori pártban látott el fontos feladatokat. Ő is él, nyolcvanesztendős. Férje, Pankotai Ferenc, a Laut Kft. tulajdonosa és ügyvezetője. Házasságukból két gyermek született: Attila számítástechnikus és jelenleg állattenyésztést tanul a Nyíregyházi Főiskolán, ő is kft.-tulajdonos, és most tanyagazdaként gyakorolja az állattenyésztést. A másik fiuk, Ferenc Zoltán, műszaki végzettsége mellé szeretne közgazdasági diplomát is szerezni, ő is a Nyíregyházi Főiskolára jár.

Mátészalkán érettségizett, majd az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, mint a megyei tanács ösztöndíjasa, ezerkilencszázhetvenkettőben vette át oklevelét. Rövid ideig a mátészalkai városi tanács titkárságán dolgozott, majd ezerkilencszázhetvenháromban bekerült a megyei tanács apparátusába, a szervezési és jogi osztályra, ahol huszonhárom évig főelőadóként, majd osztályvezető-helyettesként tevékenykedett. Széleskörű kapcsolatot alakított ki a megyében akkor működő 228 településsel, és azok vezetőivel. Folyamatosan részt vett a közigazgatás átszervezésében. 1995-ben az egészségügyi és szociális osztály helyettes vezetőjének nevezték ki.

Mint mondja, nagy kihívást jelent számára a szerteágazó terület, hiszen a három kórház működtetése, a gyermekvédelmi intézmények zökkenőmentes háttérirányítása, valamint a szociális intézmények irányítói feladatainak ellátása önmagában is elég lenne. A folyamatos átalakítások, átszervezések, jogszabályváltozások tovább nehezítik a napi gyakorlatot. Dr. Gergely Piroska utalt rá, hogy a jogalkotók és a jogalkalmazók sok esetben nagyon távol állnak egymástól.

Előfordult például, hogy a különböző jogszabályok előkészítése során véleményt kérnek a jogalkalmazás képviselőitől, de erre a véleményalkotásra nagyon rövid időt adnak. Sok éves szakmai tapasztalat birtokában az osztályvezető-helyettes azt tartaná jobb megoldásnak, ha gyakorlati szakemberekből álló teameket bíznának meg az illetékes szakminisztériumok a jogszabályok előkészítésére. Ez azzal az előnnyel járna, hogy lényegesen közelebb kerülne a való élethez, a gyakorlathoz a jogi szabályozás.

A megye szerepének tisztázatlansága bizonytalanságot jelent nemcsak az osztályon dolgozóknak, hanem a megyei intézményeknek is. Dr. Gergely Piroska 30 év területi közigazgatási tapasztalat birtokában mondja: jól tudja, hogy az önkormányzati törvény a megyét területi önkormányzatként nevesíti, ugyanakkor egyenlőségjelet tesz a települési és a megyei önkormányzatok közé. Ezzel mintegy egymás mellé rendeltséget sugall a törvény. Bár a szakemberek körében is egyértelmű, hogy módosítani szükséges az említett törvényt – a módosításhoz már bekérték a helyi szakemberek javaslatait – csak remélni tudja az osztályvezető-helyettes, hogy a törvény módosításánál figyelembe fogják venni a javaslatokat.

Felelősségteljes és nehéz munkát végeznek a közigazgatásban dolgozók – hangsúlyozta dr. Gergely Piroska. Éppen ezért mindig azon fáradozott, hogy valamilyen szakmai szervezetbe tömörüljenek az érintettek. Ezért is vett részt 1991-ben a Magyar Közigazgatási Kar Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tagozata megalakításában, és látja el azóta is a kar titkáraként az ezzel kapcsolatos feladatokat. Egyik főszervezője volt az úgynevezett Nulladik Köztisztviselők Napja megrendezésének, amelyre Nyíregyházán került sor. Úgy érzi, hogy a megyében dolgozó köztisztviselők is hozzájárultak ahhoz, hogy a köztisztviselők napja ma már munkaszüneti nap. Nagy lelkesedéssel szervezik a közigazgatási napokat.

Végezetül szólt a szociális ellátás aktuális feladatairól. Ezek között nagyobb törődést kell, hogy kapjanak az idősek, és több segítséget a fogyatékosok – hangsúlyozza az osztályvezető-helyettes. Újszerű törekvések is megjelennek e téren, hisz heterogén intézményrendszer kialakítása a cél. A gyermekvédelemben újdonság a lakásotthonok megjelenése, a fogyatékos fiatalok és felnőttek ellátásában pedig – a leggondosabb szakmai háttér mellet is – azon érdemes fáradozni, hogy a társadalom, és benne az egyes emberek elfogadják, tolerálják, és természetesnek tartsák a másság állapotát.

Ezeknek a fontos feladatoknak a megoldására csak felkészült szakemberek képesek, akik ismerik az európai jogalkotás és jogalkalmazás szabályait, nyelveket beszélnek, mindezek mellett emberségesek, hivatásszerűen gyakorolják szolgálatukat.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése