Kelemen István

A fejlesztési tanács titkára,

Nyíregyháza

szszb_04-66_kelemen_istvan.jpgAz egykori hídépítő technikus mostanában megyénk építésének, fejlesztésének egyik aktív részese. Hol hosszú lábait kinyújtva, hol motorbiciklin, hol szolgálati gépkocsin bejárta megyénk minden zegzugát. S nem csak bejárta szűkebb hazánkat, meg is ismerte annak minden gondját és örömét. (Ki ne tudná, hogy a gondokból mindig több volt e tájon.) Különböző beosztásokban szolgálta a közösséget. Most a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fejlesztési Tanács titkáraként áll a közösség szolgálatában. A neve Kelemen István.

A vállalkozóké az ötlet, a kockázat, a tanács „csak” támogatja a jónak tűnő ötletek megvalósítását  − fogalmazta meg elöljáróban a fejlesztési tanács célját, feladatát. Ki is ő, s hogyan jutott ebbe a tiszteletre méltó beosztásba. Apja székely, s a család Szatmárban élte, illetve éli le a hosszú éveket. Három fiú és egy lány jelenti ezt a népes családot. Kelemen úr Mátészalkán cseperedett fel, aztán Békéscsabán a hídépítő technikumban szerzett oklevelet. Végzés után Debrecenben vízügyi technikusként dolgozott. Kiszolgálta a kötelező katonaéveket, leszerelés után műszaki beosztásban dolgozott a Mátészalkai Sütőipari Vállalatnál. A környékbeli kis sütőüzemek tervező és kivitelező munkájában vett részt.

Fordulópontot jelentett életében, amikor a vízügyi igazgatósághoz került dolgozni. A megyei cég munkát adott neki számos településen. Részese volt a kállósemjéni víztorony tervezésének és kivitelezésének. Kevesen tudják, hogy ez a víztorony magyar világszabadalom alapján épült. (A záhonyi, hasonló víztorony építésénél is letette a névjegyét.)

Az igazi nagy esemény akkor következett be az életében, amikor a megyei tanács szakapparátusában kapott munkát. Különböző beosztásokban azóta is ebben az épületben dolgozik. A megyei tanács tervosztályának főmérnökeként felelősségteljes feladatokat teljesített. Aktív részese lehetett a megye infrastruktúrájának kiépítésében. Fontos feladat volt ez az elmaradott megyében, úgy is mondhatnánk, hogy munkájával írta megyénk történelmét. Azért lehetett ebben a felelősségteljes és szaktudást igénylő beosztásban, mert közben munka mellett tanult: mérnök, majd mérnök-közgazdász lett. Hogy hol lehetett kollektív munkasiker részese? Jóleső érzéssel, némi büszkeséggel tekinthet fel a nyíregyházi sportcsarnok épületére, valahol ott van az ő szellemi munkája, keze nyoma is. A nyíregyházi egészségügyi szakiskola magas tetővel épült, megszakítva az előző lapos tetős hagyományokat.

Az ő javaslatára emeltek beázásmentes magas tetőt erre az iskolára. Támogatója, előbbre vivője volt a csengeri fejlesztésnek. Annak az építkezéssorozatnak, amelyet az európai hírű Makovecz Imre tervezett. A múlt súlyos terheit cipelő szabolcs-szatmár-beregi falvak életszínvonala csak úgy emelkedett, hogy iskola, vezetékes ivóvízhálózat, szennyvízcsatorna épült ezekben a falvakban. Kelemen István a munkájával hozzájárult ahhoz, hogy javuljon az itt élő emberek komfortérzete.

A munkáján, mondhatni, a saját bőrén érezte a rendszerváltást. Azt, hogy leszűkült a megyei apparátus hatásköre, önállóbbak lettek a települések. Ám az önállóságukat nem tudták mindenben érvényre juttatni, például a fejlesztést illetően sem. A fejlesztési igényeiket többnyire a köztársasági megbízottnak címezték, hiába…

Összhangot kellett teremteni a fejlesztésben, koordinálni kellett azt. A gázprogram már összehangoltan indult. Kelemen István és környezete kapcsolatba került a Belügyminisztériummal, a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztériummal, valamint a PHARE-program szakértőivel. A térségfejlesztést illetően Szabolcs és Borsod kísérleti megye lett 1991-ben. 1992-ben cél volt a középszintű területfejlesztés intézményrendszerének kialakítása a két megyében.

Létrejött az Ideiglenes Megyei Fejlesztési Tanács. Alakították az önkormányzatok, a megyei munkaügyi központ, a munkaadói és a munkavállalói oldal. Az 1993-as év végére tizennégy térségfejlesztési társulást hoztak létre, amelyeknek az alulról építkező tervezésben igen fontos szerepük van. Ebben az évben részt vett a Nyírtelekom szervezésében, ez egymilliárd forintos fejlesztést indított el! 1993-ban részt vett az Észak-kelet-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács megalapításában is.

Ezerkilencszázkilencvennégy nyarán véglegessé vált a fejlesztési tanács, ő lett a titkára. Az alapító okiratot ő készítette el, hazai és külföldi szakértők bevonásával. A tanács létrehozta a Megyei Fejlesztési Ügynökséget, amely operatív, végrehajtó szerv, testületi döntéseket készít elő. A megyei fejlesztési elképzeléseket a kormány és a PHARE-program is támogatja. Majdnem 300 millió forintot sikerült szerezni a fejlesztéshez. A fejlesztési tanács közalapítványként működik, a helyi kezdeményezéseket felkarolja. A tanács elnöke a megyei közgyűlés mindenkori elnöke. A jó programok megvalósításához pénzt, befektetőket hoz a tanács, így meghatározó megyénk életében.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése