Dr. Köteles István

Hatósági és építésügyi irodavezető,

Nyíregyháza

szszb_22-78_dr_koteles_istvan.jpgA Köz Szolgálatáért Érdemjel ezüst fokozatát vette át a közelmúltban dr. Köteles István, a nyíregyházi polgármesteri hivatal hatósági és építésügyi irodavezetője. Akár életműdíjnak is felfoghatja a kitüntetést a sokak által ismert és elismert irodavezető, hisz épp három évtizede annak, hogy elkötelezte magát a közigazgatással. Orvosnak készült – ötször is jelentkezett – ám a sorsa másként alakult. Régóta nem bánja, hisz másképp segíthet az embereknek.

Orvosként a testét, lelkét gyógyíthatta volna a rászorulóknak, most viszont az állampolgárok ügyes-bajos dolgainak elintézése, azok felügyelete hárul rá. Nyíregyháza több mint 100 ezer lakosának életére, mindennapjaira és megelégedettségére gyakorol kedvező hatást az irodavezető. Életük folyamán ugyanis többször is kapcsolatba kerülnek az ügyfelek a hatósági és építésügyi irodával.

Tősgyökeres nyíregyházi családban, Kiss Ilona 86 éves édesanya és a ma már néhai Köteles István édesapa egyetlen fiaként 1947. szeptember 27-én látta meg a napvilágot. A szépkorú helybeliek talán még emlékeznek az egykori Makk 7-es csárdára, azt vezette az idősebb Köteles István. A kiszolgálást, a mások érdekében végzett munka értelmét itt tapasztalta meg a nyiladozó értelmű fiúcska. Később, felnőtt élete során nagy hasznát vette ennek az élménynek. Felesége, lánykori nevén Kutas Ildikó, a nyíregyházi ÁFÉSZ-nél dolgozik. Házasságukból két lányuk született: Rita mezőgazdasági mérnök, férjével, Szekeres Zsolt agrármérnökkel és ötéves Laura lányukkal Algyőn élnek. Ifjabbik lányuk Diána, a Nyíregyházi Főiskolán könyvtáros.

A debreceni református gimnáziumból két gyönyörű év után családi okok miatt hazaköltözött szülővárosába, és a Vasvári Pál Gimnáziumban érettségizett 1966-ban. A debreceni Ybl Miklós Építőipari Főiskolán vette át első diplomáját mint építész. A cívisváros neves tervezővállalatánál a geodéták mellett mint figuráns kezdte pályáját. Amint lehetett, ismét hazajött, a KEMÉV-nek szinte alakulásától, 1971-től a dolgozója. 1974–76 közt az OTP beruházási csoportjánál a lakásépítések felfutása idején szerezhetett tapasztalatot. A közigazgatással éppen 30 éve jegyezte el magát, először a járási hivatal műszaki irodáján tevékenykedett. Megélte a járási hivatal felszámolását 1983-ban, s onnan vezetett az útja a városi tanács műszaki iroda csoportvezetői beosztásába. Időközben elvégezte a jogi egyetemet is. Két év múlva a termelésellátás-felügyeleti osztály helyettes vezetője, majd 1991-től hatósági ügyosztályvezető. Egy időben az okmányirodát is ide csatolták, később az építésügy társult a hatósági tevékenységhez. Az 50 alkalmazottat foglalkoztató iroda a légnépesebb a városházán, igaz, a feladatkört is ehhez szabták. Minden idetartozik, ami máshová nem sorolható. A gyámügyi, anyakönyvi, szabálysértési igazgatástól a parlagfű-irtásig vagy épp az állattartásig mindenért ez az iroda felel. Az építésügyi igazgatás lényegesen több iratot termel: évente 80 ezres ügyiratforgalommal kalkulálhatnak. Tíz éve 40 ezer, öt éve 60 ezer volt az ügyiratszám.

Az irodavezető megerősíti: a 2006-os választási kampányban több párt is kiállt a közigazgatás átszervezése, a párhuzamos feladatok megszüntetése, a bürokrácia túlburjánzásának megrendszabályozása mellett. Köteles István úgy érzi, túlszabályozott a hivatal, régebben egyszerűbben meghoztak egy határozatot, ma számos esetben több szereplővel szükséges egyeztetni. Az állampolgárok indulatát – sok esetben – megérti, hisz azt feltételezik, hogy a polgármesteri hivatal indokolatlanul húzza az időt, ül az aktán vagy packázik velük. Holott a törvényalkotó Parlament hozza a legmagasabb szintű döntést, a jogalkalmazó önkormányzatnak azt szigorúan be kell tartania. Pedig az ügyfelek elégedettsége az irodavezető szerint felülír mindent. Jogosan gondolhatja így, mert úgymond kiszolgált három tanácselnököt és két polgármestert ugyanabban a beosztásban. Ha hozzávesszük, hogy közben lezajlott a rendszerváltozás, ez országosan is igen nagy ritkaságnak számít.

Köteles István ezt az ügyfelek szeretetén és az ő hozzáállásán kívül azzal magyarázza, hogy jó csapatban dolgozhat, beosztottaival és vezetőivel egyaránt megtalálja hangot.

A három évtized alatt csak néhány fegyelmit kezdeményezett. Inkább azt emeli ki, hogy szívvel-lélekkel tehette a dolgát, a rábízott feladatokhoz hatáskört és eszközt kapott, így már csak az általa irányított szervezeten múlt az eredmény. Örül a Honvédelemért Érdeméremnek is, de inkább az motiválja, hogy egy tágabb közösség életének, mindennapjainak lehet cselekvő részese. Kezet foghatott Gyurcsány Ferenctől Orbán Viktorig olyan hazai közéleti vezetőkkel, akik hatást gyakorolnak az egész országra. S majdan arra a régióra, amely kísértetiesen emlékeztet az egykori járásokra. Hiába, a jót kiszórni soha nem érdemes, a történelem talán még a közigazgatásban is megismétli önmagát.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése