Iklódi Imre

Megyei osztályvezető,

Nyíregyháza

szszb 24 nl Iklódi Imre.jpgEgészségügy, oktatás, szociális ellátás, szórakozás, sport. Életünk legfontosabb elemei. Mindezek működéséhez, működtetéséhez költségvetés, pénz kell. Nos, mifelénk ezt a fontos funkciót látja el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat pénzügyi, gazdálkodási és fejlesztési osztálya. Az osztálynak gondoskodnia kell a kisiskolásoktól az aggastyán korúakig minden korosztályról, szinte a bölcsőtől a koporsóig. Soha sem volt ez könnyű feladat, manapság a pénzszűkének nevezett világban pláne nem az. Ezt a fontos osztályt Iklódi Imre vezeti. A megyei közgyűlés elnökével, a megyei főjegyzővel és szűkebb kis csapatával gondoskodik a megyei intézmények működtetéséről.

A főjegyzővel szinte napi kapcsolatot tart, hiszen elsősorban ők ketten felelnek a pénzügyekért. Kevesen tudják – nem is kell számszerűen tudnunk  –, hogy 37 intézmény tartozik a megyei önkormányzat működési területéhez. A sokat emlegetett reform, ha úgy tetszik a megszorítások jegyében csökken a központi támogatás. Az utóbbi két évben több mint 1 milliárd forinttal csökkent megyénk központi támogatása a korábbi időszakhoz képest. A feladatok pedig nem csökkentek, itt-ott még növekedtek is. Okosan, ésszerűen kell tehát gazdálkodni. Szükség van a bevételek növelésére. Azt is kevesen tudják, hogy jó néhány intézmény saját bevétellel is rendelkezik. Az ápoló-gondozó intézmények például zöldséget, gyümölcsöt termelnek, ezek felhasználhatók a konyhákon. Ezen intézményekben nem csak az ott dolgozók és az ott lakók étkeznek, hanem „idegenek” is. Az étkeztetés is bevételt jelent. Tiszadobon például a turizmus is pénzt hozhat a közös kasszába.

A teljesség igénye nélkül soroljuk fel a 37 intézményt! Széles a skála. A nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház és a többi kórház életbe vágóan fontos mindnyájunknak. Feljegyezheti a krónikás, hogy 2008-ban különösen napirenden volt az egészségügy. A megyei napilap nyár elején megírta, hogy a megyei kórházban szükség van néhány műtét elhalasztására. Az egészségügyet megyénk vezetői kiemelten, nagy odafigyeléssel kezelik. Az oktatás, a jövő generációjának helyzete szintén a közérdeklődés középpontjában van.

Kezdjük talán a felsorolást a középiskolákkal! A megyei önkormányzat fenntartásában működik a fehérgyarmati, a nyírbátori, az ibrányi, a csengeri és a záhonyi középiskola. Különböző szakmai irányultság van például a fehérgyarmati és a záhonyi középiskolákban. Ez is odafigyelést igényel, nemcsak szakmai, pedagógiai, hanem pénzügyi szempontból is. Azt is feljegyezheti a krónikás, hogy 2007-ben befejezték a fehérgyarmati gimnázium felújítását. Gyermekvédelmi központ működik Tiszadobon, Mátészalkán, Nyírbátorban, de idesorolható a nyíregyházi Szarvas utcai speciális intézmény is. Az itt felsorolt helyeken nemcsak pedagógusok, hanem gyógypedagógusok, orvosok, pszichológusok is dolgoznak.

Külön figyelmet érdemel a Tiszadobi Gyermekváros. Sokáig a híres kastélyban éltek a gyermekek, az elmúlt néhány évben a nagyközség belterületén lakóotthonok épültek nekik. A szép környezetben lévő kastélyban az elmúlt években turistákat is fogadtak. A Gyermekváros a zenének és a sportnak is otthont adott, illetve otthont ad. Örömmel jegyezhetjük fel – mondta Iklódi Imre –, hogy a Gyermekváros fejlesztése a kormányprogram része. A kastély hasznosítására tervet, projektet készítenek.

A fejlesztésre az elképzelések szerint több mint 1,6 milliárd forintot költenek. Ennek nagyobb része központi támogatás. A fejlesztésnek sok haszna lesz.

A Megyei Önkormányzat fenntartásában 10 településen működik ápoló-gondozó otthon. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház is a megyei önkormányzat felügyelete alatt működik. Csak úgy, mint a nagy sportcsaták és kulturális rendezvények színhelye, a nyíregyházi BUSZACSA. Ezen a helyen nemzetközi vásárt is szoktak rendezni. Megyei fenntartásban működik a múzeum, a levéltár, végül, de nem utolsó-sorban a megyei pedagógiai intézet is.

A működtetésekhez, fejlesztésekhez alkalmazni kell a közbeszerzési törvényt és egyéb jogszabályokat. Az osztályvezetőnek egy kicsit a jogszabályokhoz, a pedagógiához és sok egyéb máshoz is érteni – kell. Iklódi Imre Pátrohán nőtt fel, a Nyíregyházi Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett, majd a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szerzett diplomát. A kisvárdai városi tanács pénzügyi osztályán kezdte pályafutását, majd a „megyéhez” jött. A 38 év alatt ez a második munkahelye. Osztályvezető-helyettes volt, 2008. februárjától osztályvezető. Most a 9. megyei elnök mellett dolgozik… Felesége a fiatalkorúak pártfogója. Zoltán fia mezőgazdasági mérnök, Kristóf fia a Nyíregyházi Főiskola nemzetközi kapcsolatok szakán szerzett diplomát. Az osztályvezető szeret kertészkedni, szereti a sportot. A fontos munkahelyén a szaktudáson kívül három dolog szükséges: pénz, pénz és pénz.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése