Petró Árpád

A Városüzemeltetési Kht. főmérnöke,

Nyíregyháza

szszb 22 km Petró Árpád.jpgA környezetvédelem számára a módszeres munkát, és a kisgyermekkorban kezdődő szemléletformálást jelenti. Azok közé a szakemberek közé tartozik, akik nemcsak hivatalból „zöldek”. Fogékony minden újdonságra, így munkájának köszönhetően Nyíregyháza az elsők között honosít meg minden új eljárást a hulladékkezelésben, vagy a környezetvédelemben.

„A délvidékről származom, Temerinben születtem, a középiskolát is Újvidéken végeztem. Az eredeti szakmám informatikus programozó. 1992-ben a polgárháború miatt jöttem át Magyarországra, ahol magyar állampolgárságot kaptam. Elhelyezkedtem egy betéti társaságnál, amely az akkori önkormányzat városüzemeltetési irodájával volt szerződéses jogviszonyban a zöldfelület fenntartás területén. Ennél a cégnél még nem volt megoldott a számítógépes ügyvitel, és a vállalkozó kihasználva, hogy ezzel a képzettséggel rendelkeztem, rám bízta az adminisztrációs munkát, amely mellett megtanultam a kertészetet is, az árajánlat készítésétől egészen a költségvetésig. A nyíregyházi Kossuth tér rekonstrukciójának költségvetési kiírását például én töltöttem meg műszaki tartalommal, a budapesti egészségbiztosítási intézet tetőkertjének költségvetését ugyancsak én készítettem. Amikor később a Városüzemeltető és Köztisztasági Kft. a városüzemeltetési iroda helyett átvállalta ezeknek a szerződéseknek a koor­dinálását és a zöldfelület-fenntartást, az akkori vezetés áthívott a céghez, mert abban az időben ott még nem volt megoldva az ilyen jellegű munkák elvégzése. Amikor átkerültem az akkori köztisztasági Kft.-hez, megtanultam a zöldfelület-fenntartást, a „zöld könyvtől” – amely a szakma alapja –, olyan mélységekig, hogy a számítógépes szaktudásom kihasználva egy költségvetést készítő és zöldfelület-fenntartó nyilvántartási programot írtam, melyet a mai napig is használnak. Ez a program szolgáltatja a zöldfelület közbeszerzési pályáztatások során a nyíregyházi területi adatokat.

Újra megtanultam tehát egy új tevékenységet, de ez nem esett nehezemre, mert nagyon érdekesnek tartom ezt a szakterületet, és szívesen foglalkozom vele. A munkámat a Városüzemeltetési Kht. jogelődjénél, a köztisztasági Kft.-nél mint zöldfelület-fenntartási csoportvezető kezdtem. Már ezzel közel kerültem a környezetvédelemhez, miután minden egyes zöldfelület-fenntartási munkafolyamat hozzám tartozott: a fűkaszálás, a virágágyak gondozása, a parkban található fák ápolása, gallyazása és metszése, valamint a parlagfű irtása.

2001-ben megüresedett a hulladékszállítási ágazatvezetői beosztás- és átkerültem ehhez az ágazathoz. Itt ismét egy új szakmát kellett megtanulnom, ezért az alapoktól kezdve megismerkedtem a feladat közszolgáltatási, jogi oldalával, üzleti részével, megtanultam ezeket a folyamatokat, amiből egy átláthatóbb és az előző időszakhoz képest jobban működő hulladékkezelést alakítottunk ki. Ezt természetesen nem egyedül végeztem, hanem az ágazatnál dolgozó, és a szakmát velem együtt elsajátító csapattal. 2003-ban a hulladékszállítási és lerakási ágazatot összevonták, és én lettem a vezetője, így már nemcsak a begyűjtéssel, és a szállítással, hanem a hulladék ártalmatlanításával is foglalkoztam. Minden újdonságot, változást a hulladékkezelésben, vagy a környezetvédelemben Nyíregyházán az elsők között vezetünk be, gondolok itt a gyűjtőszigetes szelektív hulladék-, a biohulladék-, a házhoz menő zsákos gyűjtésre.

2006-ban hulladékgazdálkodási főmérnök lettem, ezen a poszton szeretném elérni, hogy a hulladékkezelés mindig egy magasabb szintű közszolgáltatást lásson el. Annak ellenére ugyanis, hogy nem nyíregyházi vagyok, ma már lokálpatriótává lettem, együtt élek és együtt változom a várossal, hiszen a megyeszékhely rengeteget fejlődött, amióta én itt vagyok, és örülök annak, hogy ennek a fejlődésnek részese lehetek. A munkámat elég nehezen lehet összeegyeztetni a magánéletemmel, mert a szakterületem elég sok időt igényel, így elég gyakran vagyok távol a családomtól.

Szabad időm nagyon kevés van, de akkor szívesen foglalkozom sporttal, azon belül is elsősorban a foci érdekel, csütörtökönként egy baráti társasággal néhány órát futballozni szoktunk. A környezetvédelemmel egyébként a családomat is megfertőztem, úgyhogy mi odahaza is szelektíven gyűjtjük a hulladékot. A jövőben szeretnénk elérni, hogy minél szélesebb körben tudatosodjon az emberekben a környezetvédelem, és ezzel a szelektív hulladékgyűjtés gyakorlata. A munkatársaim segítségével ezt a szemléletformálást már az iskolákban elkezdjük, tanórákat tartunk arról, hogyan kell a hulladékot kezelni, remélve, hogy a gyerekeken keresztül eljutunk a felnőttekhez is. Ezenkívül lakossági fórumokra járunk, igyekszünk különböző szóróanyagokkal, plakátokkal, akciók szervezésével felhívni az emberek figyelmét a környezet védelmének fontosságára.”

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése