Hajdú Sándor

Humániroda-vezető,

Nyíregyháza

szszb_11-20_hajdu_sandor.jpgEgész élete, pedagógus pályafutása szorosan összefonódott a közélettel. Hajdú Sándor – noha tanárnak vallja magát – a közigazgatás, a tömegmozgalmak, az ifjúságpolitika terén fejthette ki átlagon felüli aktivitását. Közéleti érdeklődése, a számára rendeltetett közösségek iránti felelősségérzete kormányozta döntéseiben, és határozza meg ma is tetteit. Jelenleg a nyíregyházi városháza oktatási, kulturális és sport – közkeletű néven – humánirodáját vezeti.

Nyíregyházán született 1951. augusztus 21-én. Édesanyja, néhai Sárkány Eszter Anna, az ország első női járási jegyzője volt 1949-ben. Mozgalmi elkötelezettségét valószínűleg a szülői házból hozta magával Hajdú Sándor. Édesapja évtizedeken át a dohánygyár igazgatójaként tevékenykedett. Öccse, József, a megyei kórházban dolgozik. Felesége, Balázs Enikő, pedagógus, magyar-orosz szakos tanárként a Móra Ferenc Általános Iskolában tanít. Két lányuk közül Zsófia közgazdaságtant hallgat a Debreceni Egyetemen, előtte egy évig az USA-ban tanult, és amerikai érettségivel a zsebében tért haza. Eszter lányuk negyedikes a Zrínyi-gimnáziumban, pedagógusnak készül. Sikeres zenei pályát futhatna be, de a szülők nem befolyásolják a gyerekeik döntését.

Hajdú Sándor a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban érettségizett 1969-ben. A biológia iránti érdeklődése elkezdte Debrecenben az agrártudományi egyetemet, de egy év után rájött, hogy neki a katedra közelében a helye. Biológia–mezőgazdasági gyakorlatok szakon szerzett diplomát a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán ’75-ben. Tanárai felfigyeltek a jó szervezőkészséggel megáldott fiatal hallgatóra, és állást ajánlottak neki: kulturális programokat szervezett, egy társával elindította a diákpolitikusok klubját, valamint az azóta is nagy sikerrel rendezett Főiskolai Heteket. Tudományos diákköri munkái közül az egyik országosan kiemelt első díjat, a másik országos első díjat kapott.

Két év múlva, 1977-ben az ifjúsági mozgalom bázisára, a megyei KISZ-bizottságra hívták iskolafelelősnek. Időközben elvégzett egy egyéves főiskolát Moszkvában. Különböző beosztásokban 1986-ig dolgozott a megyei KISZ-bizottságon, legutóbb első titkárként. Utána a megyei pártbizottságra hívták, művelődés- és oktatáspolitikai kérdésekkel foglalkozott. 1988-ban jött el akkori beosztásából, a párt- és tömegpolitikai osztályvezetői beosztásból. A rendszerváltozás után sem tagadta meg baloldali érzelmeit, a Magyar Szocialista Pártnak alapítástól a tagja. Az első választást a megyében az MSZP sikeréért ő is irányította.

A tanítás iránti szeretete győzött, amikor elvállalta az akkor még 21-es iskola igazgatóhelyettesi posztját, majd a hatalmas ütemben épülő Örökösföld másik iskoláját, a 23-ast is ő szervezte az építéstől a tartalmi profil kialakításáig. Közel ezer tanulót nevelt, oktatott a 70 pedagógust számláló tantestület. Igen jól érezte itt magát, ám az élet más feladatot tartogatott számára: egy magántulajdonú cég kereskedelmi igazgatójaként a gazdasági szakterületen szerzett jártasságot. Rövid időre saját maga is alakított egy kereskedelmi és szolgáltató kft-t.

Ám amikor 1994-ben megkeresték a városházáról, és odahívták a humániroda élére, három hónap gondolkodási idő után örömmel mondott igent. 1995 januárjától tölti be ezt a posztot. Nagyon büszke arra, hogy az elmúlt években végbement intézményhálózat-leépítés ellenére Nyíregyházán kulturális pezsgést lehetett megvalósítani. A megyeszékhelyen igen magas szintű az oktatás, nem véletlenül nevezik Nyíregyházát iskolavárosnak.

Időközben az Eötvös Lóránt Tudományegyetemen is oklevelet szerzett, majd a városházán letette a közigazgatási szakvizsgát.

Országosan is elsőként jött létre megyénkben a Közoktatási Közalapítvány, amelynek a kuratóriumi titkári posztját Hajdú Sándor tölti be. Ezerkilencszázhetvenhat óta tagja az Oktatási Minisztérium Világbanki Projektek „B”-program tanácsadó testületének. Tagja a megyei szakképzési bizottságnak. A kulturális és a civil szféra számos szervezete tart igényt a munkájára.

Hajdú Sándor szerencsésnek tartja magát, mert élete minden szakaszában érdeklődő, aktív, sikerorientált emberekkel dolgozhatott. Így könnyedén tűzhette maga elé a legnagyobb célokat. A dolgok, események és emberek pozitív megközelítésének köszönheti, hogy szert tett a kölcsönös tolerancia képességére. Akik ismerik pályafutását, tudják, hogy számos nehézséggel kellett megküzdenie, de Hajdú Sándor sikerrel vette az akadályokat. A pillanatnyi nehézség eltörpül számára a távolabbi cél érdekében. Eddigi munkája egyik elismerése a Munka Érdemrend ezüst fokozata.

Sok örömét leli a családjában, a lányaiban. Sokat olvas, kirándul, a komputer világa köti le. Régebben hódolt nagy szenvedélyének, a kutyatartásnak.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése