Kovács Sándor

A megyei közgyűlés alelnöke

Nyíregyháza

szszb 28 tk Kovács Sándor IMG_8190 2.JPGHagyománytisztelő családba született Kovács Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés alelnöke. Kun Ilona, ma már nyugdíjas ápolónő és néhai Kovács József állomásfőnök fia 1966. július 15-én Mátészalkán látta meg a napvilágot. Két fivére közül József mozdonyvezetőnek tanult, Csaba az Ápoló-Gondozó Otthon igazgatója Fülpösdarócon és nem mellesleg a 340 lelkes település polgármestere. Az alelnök felesége, Kovács Sándorné, Emese gyógypedagógiai asszisztens. Házasságukból két gyermek született. Eszter elvégezte a szociális munkás szakot, most a Debreceni Egyetemen mesterképzésen egészíti ki tudását. Dániel szintén a cívis város hallgatója, politológusnak készül, harmadéves.

Kovács Sándor majdnem nagyapja és édesapja örökébe lépett, hisz az akkoriban megbecsült vasutas életpálya nyugdíjas állásnak számított. Ha egy jó tündér azt állítja, hogy belátható időn belül a megye egyik fontos vezetői tisztét ő tölti be, valószínűleg a szatmári emberek derűjével küldi el a hírhozót. Ám az élet felülírta a tervet: noha szakvizsgázott szociális munkás, foglalkoztatási rehabilitációs szakember és a megyei politikai választott tisztségviselők közül egyedül ő tette le a közigazgatási szakvizsgát.

Rendszerváltó önkormányzati képviselő, hisz 1990 és 1994 között Fülpösdarócon a helyi önkormányzat tagjaként egy egészen másfajta közélettel ismerkedett. A következő ciklusban a szomszédos Géberjénben szavaztak bizalmat a helybeliek Kovács Sándornak, képviselő, majd polgármester. A 2010-es választás után a megyei közgyűlés alelnöke lett. Az első két évben a 33 megyei fenntartású intézmény felelőseként a gyermekvédelmi, a szociális és kulturális szakterület tartozott hozzá: a levéltártól a múzeumfaluig, a gyermekvédelmi intézetek hálózatától a televízióig széles a skála.

Újabb megméretés számára, hogy a 2014-2020 közötti megyei fejlesztési stratégia megalkotására létrehozott szakértői csapatot vezeti. Az előkészítés, a célok megfogalmazása és kitűzése, valamint a komplex végrehajtás irányítása egyaránt ő hozzá tartozik. Hat-hét fontos ágazatot különítettek el, mint a lehetséges fejlesztés alapjait. Kettő kiemelkedik: a mezőgazdasági termelés és feldolgozóipar bővítése, valamint a turisztika – különösen a magyar, ukrán, román, és kicsit a szlovák határ menti együttműködés kiszélesítése. Készítenek egy kerettervet, amely a fejlesztési stratégiát hivatott megjeleníteni. Kovács Sándor alelnök utalt arra, hogy a korábbi ciklusokban sok, a maga helyén fontos pénz érkezett a helyi pályázatokra, ám így az anyagiak szétforgácsolódtak. Most arra törekednek, hogy néhány fontos területre irányítsák a közfigyelmet és a fejlesztési pénzeket.

A FIDESZ Falusi Tagozatának megyei elnöke, és az országos tagozat alelnökeként azon fáradozik, hogy a megyében termelt és készített áruk rangot kapjanak, és a hírnévhez az eladás révén anyagiakat, megélhetést, munkahelyet szerezzenek az ebben résztvevők. A milotai dió, a szilvalekvár, a pálinka, a beregi keresztszemes, a paszabi szőttes csak néhány kiragadott termék a megye hungarikumai közül. A feldolgozottsági fokot akarják emelni, mert a hozzá adott értékkel párhuzamosan magasabb áron tudják eladni a megyében megtermelt és készített áruféléket.

Jót, s jól Egyesületet hozott létre 2007-ben a mátészalkai kistérség településeinek támogatására. Egyik tevékenységük a szociális, a fogyatékkal élők, a nappali ellátást igénylők és a szociális foglalkoztatásra szorulókat karolja fel. A másik céljuk az ifjúsági turizmus fejlesztése. Géberjénben erdei iskolát alakítottak, ifjúsági szállást hoznak lére. Beszélgetünk még a Jékey kúria rekonstrukciójáról, parkok rehabilitációjáról. A Szatmár Nektárja Kft. létrehozásáról. Feladtam, hogy valamennyi nyertes pályázatukat lejegyezzem, a legutóbbi, a Szamos hasznosítási projekt 300 millió forintból valósulhat meg. Lelki szemeim előtt látom, miként gyarapszik a Kovács Sándor által oly annyira szeretett Szatmár, miként találnak megélhetést a családjuknak és munkát maguknak, akiknek ez a vidék a szívük csücske. Az egyesület, mint állam az államban, számos gazdasági, társadalmi, szolidaritási, karitatív, szociális feladatot vállal magára. Kovács alelnök úr a szabad idejében foglalkozik az egyesület fontos tennivalóival.

Teheti mindezt úgy, hogy a felesége, Emese nyugodt családi hátteret biztosított számára az elmúlt évtizedekben is a vállalt feladatok maradéktalan megvalósításához. Nem kis büszkeséggel mondja Kovács Sándor, hogy 2012-ben, 47 évesen tudtak egyszerre elutazni a bolgár tengerpartra a két felnőtt gyermekkel, és Eszternek a barátjával nyaralni.

Nem vezetnek rövid utak oda, ahová érdemes elmenni. Kovács Sándor biztosan halad az úton. Három generáció tagjai otthon, a megye és az ország szakmai közvéleménye kíséri féltő gonddal.

(Északkeleti Almanach 28. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2012.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése