Tóth István

Megyei főtanácsos,

Nyíregyháza

szszb_05-122_toth_istvan.jpgHárom diplomája van, sokat tett a megyéért, mostanában a szülőfalujának a további fejlődését kívánja elősegíteni. Figyelemre méltó külföldi kapcsolatokkal is rendelkezik. Mégis szerény. Szerény és halk szavú. Arra kér: nehogy túldicsérjük e könyv oldalain. Nem is dicsérjük, csak vázlatosan felsoroljuk, hogy mi mindennel járult hozzá megyénk szellemi és anyagi gyarapodásához. Tóth Istvánról van szó, aki a megyei önkormányzat vagyongazdálkodási osztályának főtanácsosa.

Egy gyönyörű, csendes, Tisza-parti faluban, Jándon cseperedett fel. Miskolcon a kohóipari technikumban szerzett középiskolai bizonyítványt. (Megyénkben csak néhányan mondhatnak magukénak ilyen bizonyítványt.)

Érettségi után gépészmérnök lett, később műszaki tanár, még később közgazdász diplomát szerzett. Sokoldalú, képzett ember. Ifjú mérnökként a Vásárosnaményi Vegyesipari Vállalatnál kezdte pályafutását. Belecseppent az élet sűrűjébe, szakmai és emberi tapasztalatokat gyűjtött Bereg fővárosában. Alig hogy megnősült, Debrecenbe költöztek, a hajdúsági megyeszékhelyen gyakorolta a szakmát. Jó volt ez kitekintésnek is. Ám a honvágy, a lokálpatriotizmus visszahozta megyénkbe. A jó hírű Bánki Donát Szakközépiskolában műszaki elméleti tárgyakat tanított nyolc évig. A naptár ezerkilencszáznyolcvanhatot mutatott, amikor − immár közgazdász diplomával a zsebében − a megyei tanács terv osztályán kapott munkát. Munkahelyekre, intézményekbe is járt, jól megismerte a megyét. Megismerte a szocialista gazdaságot, annak hanyatlását és összeomlását, tanúja, részese volt a rendszerváltásnak, a piacgazdaság kialakulásának. Sok mindent megtapasztalt. A PRIMOM Vállalkozásélénkítő Alapítvány megalakulásánál bábáskodott, hiszen az alapítványnak a tervosztály volt az egyik létrehozója.

Egy évig a PRIMOM-nál dolgozott. Ebben a kezdeti időben − természetesen később is − az alapítvány megyénkben sok embert információhoz, sőt pénzhez és megélhetéshez juttatott. Az alapítványtól jött jelenlegi munkahelyére, a megyei önkormányzat vagyongazdálkodási osztályára főtanácsosnak.

A világhírű német Friedrich Ebert Alapítvánnyal személyes kapcsolatai révén került kontaktusba. S ennek hasznát veszi megyénk és kis hazánk is. Szívesen beszélt erről. Elmondta, hogy a Munkaügyi Minisztérium, a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetem és az Észak-Rajna Westfália Nemzetközi Szakmai Továbbképző Intézet együttműködési megállapodást kötött. Ennek értelmében a németek egy hátrányos helyzetű régiót kerestek, ahol segíteni tudják a munkaerőpiacot, a munkanélküliség kezelését. Tóth Istvánnak is köszönhető az, hogy megyénkre esett a németek választása. Ő az összekötő a minisztérium, az egyetem, illetve a németek közt. Megyénk több küldöttsége járt Németországban szakmai tapasztalatszerző úton, a németek is voltak már nálunk. Attól lesz gyümölcsözőbb a kapcsolat, hogy a németek vállalták: néhány diplomás munkanélkülit és főiskolai hallgatót Németországban fogadnak egy-két hónapos képzésre. A piacgazdaság lényegét tanulmányozzák majd a tanfolyamhallgatók. Friss és örvendetes hír, hogy az alapítvány közbenjárásával az Európai Unió pénzt hoz majd megyénkbe.

Tóth István szerelmese a beregi tájnak és a Tiszának. Érthető. Ezért is vett részt a Beregi Baráti Társaság létrehozásában. Ha büszke beállítottságú lenne, jogos büszkeséggel mondhatná, hogy ő szervezte itthon és Kárpátalján a beregszászi Petőfi-szobor felállítását.

Nem szakadt el a falujától, a földtől. Az ő ötlete volt, hogy Jándon turistaparadicsomot hozzanak létre. Nem engedte, hogy önző módon, a közösségi érdekeket figyelmen kívül hagyva parcellázzanak, inkább több falusi ember vegye hasznát a földnek, a turizmusnak. Így nyolcvanhét család birtokába jutott a Tisza-part. Osztatlan közös tulajdon a terület, így lehet rá részletes rendezési tervet készíteni. Makovecz Imre építőművész csoportja Csernyus Lőrinc mérnök vezetésével készíti az üdülőfalu arculatának tervét. A népi hagyományokra, a tájba illően készül a terv. Kell-e mondani, hogy a Makovecz-csoportot ő hívta ide? Viszont az apósának, Szarka Lászlónak a kezdeményezésére emléktáblát helyeztek el a falu temetőjében Nagy Sámuel 48-as honvéd főhadnagy-református pap sírján. Most, a millecentenárium idején százéves a jándi református templom. Ennek a történetéről is ír majd krónikát Szarka úr. E vonzó üdülőfalu a szatmár-beregi rész turisztikai központja lesz.

Tóth István imádja a természetet, a Tiszát, amely a Szamoson felül, Jándnál még olyan tiszta mint régen volt. Hobbija a vadászás. Ideális családban él. A felesége pedagógus. (Érdekes, hogy osztálytársak voltak az általános iskolában.) Renáta lányuk a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetem hallgatója. A szép nevű, Csongor fiúk a Krúdy gimnázium speciális matematika szakára jár és aktívan sportol. Az összetartó család együtt is szívesen utazik le a szépséges beregi tájra.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése