Gémesi István

A Városüzemeltetési Kht. közterület-kezelési főmérnöke,

Nyíregyháza

szszb 22 km Gémesi István1.JPGRészt vett a tiszavasvári Alkaloida bővítésének, a záhonyi vasúti beruházásoknak és a Tesco alapozásának munkálataiban is. Jelenleg a nyíregyházi utak, parkolók, zöldfelületek tartoznak az irányítása alá. Számba veszi a járhatatlan földutakat és kátyúkat, mégsem csak ennyit lát a városból, napról napra rácsodálkozik a megyeszékhely parkjaira, erdőire. Szeretné elérni, hogy Nyíregyháza a jövőben élhetőbbé váljon a helyiek és vonzóbbá az ide látogatók számára.

„A Heves megyei Lőrinci községben születtem, itt jártam általános iskolába, majd 14 éves koromban Debrecenbe, az építőipari szakközépiskolába kerültem. Diplomát ugyancsak Debrecenben, az Ybl Miklós Műszaki Főiskolán szereztem építőgépész üzemmérnökként.

Az első munkahelyem a KEMÉV volt, ahol 1977-től 1994-ig, a cég felszámolásáig dolgoztam. Többféle beosztást töltöttem be, voltam művezető, üzemvezető, főépítés-vezető, helyettes osztályvezető. Így alaposan megtanultam a szakmát, hiába voltam eredetileg gépész végzettségű, sok minden rám ragadt az építészetből. Először művezetőként a földmunkát bízták rám. Egy földmunkagéppark és a hozzá tartozó tehergépjárművek munkáját irányítottam két műszakban, előfordult, hogy egy-egy nagyobb építkezésen 70 gép is dolgozott egyszerre. Mi végeztük a tiszavasvári Alkaloida bővítését, és Záhony térségében rengeteg vasúti beruházást is kiviteleztünk. 1983-ban főépítésvezető-helyettes lettem, és Nyíregyháza, valamint Debrecen térségének építkezései tartoztak hozzám.

A KEMÉV megszűnése után egy kft.-nél helyezkedtem el. A cégnél nem lehetett szétválasztani a gépészeti, illetve az építészeti feladatokat, hiszen nem volt lehetőség arra, hogy ezért külön embert foglalkoztassunk, így tulajdonképpen mindennel kellett foglalkozni, a vállalkozás előkészítésétől a munkáltatói jogokig.

2003-ban kerültem a Városüzemeltetési Kht.-hoz mint közlekedési ágazatvezető-helyettes. Nyíregyháza valamennyi útjának és csapadékcsatornájának üzemeltetését végeztük, mind forgalmi, mind biztonsági, mind karbantartási szempontból. Ezt a munkát az idei évig végeztem, amikor átszervezéssel közterület-kezelési főmérnöknek neveztek ki. Ehhez a beosztáshoz tartozik például a közlekedési és parkolási ágazat.

A Városüzemeltetési Kht. üzemelteti a fizetőparkolókat a városban. Tapasztalhatják a városlakók, hogy az utóbbi két évben a parkolóőrök helyett parkolóórákat állítottunk fel, és rendszerbe kötve egy számítógépes hálózaton látjuk, hogy melyik órával van valamilyen probléma.

A főmérnökséghez tartozik a közterület-fenntartó ágazat, amely Nyíregyháza zöldfelületeinek, parkjainak, erdőinek az üzemeltetését és fenntartását jelenti.

A Nyíregyházára látogatók szerint ez egy nagyon szép város, amely rengeteg zöldfelülettel, szépen ápolt parkokkal, erdőkkel rendelkezik. Célunk az, hogy ez megmaradjon, az elöregedett, balesetveszélyessé váló fákat ugyan ki kell vágni, de mi arra törekszünk, hogy ezeket azonnal pótoljuk.

Hozzánk tartozik az állategészségügy, a gyepmesteri telep üzemeltetése, az ebnyilvántartás és az ebrendészeti csoport tevékenysége is. Látható, hogy nagyon széles a feladatkörünk, így ez utóbbi például olyan terület, amellyel még csak ismerkedem, hiszen törvények, rendeletek határozzák meg a működését, amit nekem is meg kell tanulnom.

Összességében szép és hálás a főmérnöki feladat, hiszen nagy öröm, amikor sikerül egy-egy problémát megoldani, annak ellenére, hogy sok munkával és olykor a lakók részéről sok veszekedéssel is jár.

A magánéletemről talán annyit érdemes elárulnom, hogy két lányom van, a nagyobbik már dolgozik, a kisebbik pedig a napokban államvizsgázott a Szolnoki Főiskolán. Ők mindketten közgazdászok lettek, ennek talán az az oka, hogy 1990-ben én is mérnök-üzemgazdász szakon szereztem diplomát Budapesten. Ennek a képzettségnek egyébként nagy hasznát veszem a munkám során, hiszen a vállalati üzleti terv készítésénél vagy egy ágazat, főmérnökség munkájánál nélkülözhetetlen, hogy közgazdasági ismeretekkel is rendelkezzen az ember.

Szabad időmben szeretem a sportközvetítéseket, a természetfilmeket, ha időm engedi, akkor a televízióban ezeket a műsorokat választom. Szeretek kertészkedni, és van még egy szenvedélyem, amit az idő hiánya miatt azonban csak ritkán tudok művelni, ez pedig a horgászat. Itt nem is annyira a halfogás a lényeges, mint inkább az, hogy az ember a természetben összeszedheti a gondolatait, és kipihenheti magát. Székelybe, Levelekre, Apagyra járok horgászni, és ha hosszabb kirándulásokra megyünk, akkor nem hiányozhat a horgászfelszerelés az úticsomagomból. A halat nemcsak kifogni, de elkészíteni is nagyon szeretem, és egy jó roston sült vagy rántott ponty a kedvenc ételeim közé tartozik.”

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése