Kovács Csaba Zoltán

Iskolaigazgató,

Nyírtura

szszb_10-202_kovacs_csaba_zoltan.jpgKevés iskola dicsekedhet azzal, ami a nyírturai Móra Ferenc Általános Iskola és Napközi Otthonos Óvodában természetes: ezerkilencszázkilencvenhét óta használják az internetet, ráadásul ingyen, az óvodások is angolul tanulhatnak. Az elsősök, másodikosok és harmadikosok szakköri formában tanulhatják, negyediktől tananyagként szerepel az idegen nyelv. A modern kor vívmányai mellett hangsúlyt kap a hagyományok tisztelete: búbos kemencében sütnek lángost, tűzzománcégető- és fazekaskemence segíti a kis iparművészeket, korongozással is foglalkozhatnak. Mindezzel az a célja az igazgatónak, hogy a megyeszékhelytől tíz kilométerre fekvő iskolába szívesen járjanak a gyerekek. Kialakult ugyanis az a réteg, amelynek tagjai előszeretettel hordják be gyermekeiket naponta valamelyik városi iskolába. Mint Kovács Csaba Zoltán utal rá: az országos tanulmányi versenyek élmezőnyében is helyet foglaltak már a nyírturai gyerekek. Nem véletlenül választották szlogenjüknek Móra Ferenc ismert mondását: „Szeretet az élet” – ez a mottója az intézmény pedagógiai programjának is.

A pedagóguspályának hegemóniája volt a Kovács családban. Édesapja, Kovács Kálmán, szintén tanári diplomával a zsebében lett igazgató, majd vezette a művelődési osztályt, tevékenykedett megyei szakfelügyelőként. 2000 januárjában vonult nyugdíjba. Édesanyja, Kristóf Margit, élelmezésvezetőként már nyugdíjas. Testvére, Zita is tanár, Tatabányán él a szintén pedagógus férjével. A felesége, Szabó Erika, óvodapedagógus, a szemközti óvodában foglalkozik a gyerekekkel. Két gyermekük született, Levente másodikos a Vasvári Pál Gimnáziumban, és bizonyára nem véletlenül szeretne a tanárképző főiskolára jelentkezni. Ádám hetedik osztályos.

Kovács Csaba Zoltán a vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban érettségizett ezerkilencszázhetvenhétben. Most már szerencséjének mondja, hogy nem vették fel a Budapesti Műszaki Egyetemre, mert egy év múlva matematika–fizika szakos, de előfelvételis hallgatója lett a tanárképző főiskolának. Ezerkilencszáznyolcvanháromban vette át a diplomáját. Sényőre került tanítani, jó kollektívába. A gyerekeket mindig is szerette. Márokpapiban szolgálati lakásban nőtt fel, és az iskolaudvar zsibongása természetes volt a számára. Már főiskolás és kezdő tanár korától évente vitte táborozni az iskolásokat. Annyira tetszett neki a természetjárás, a táborok világa, hogy az egész nyara ezzel telt. Felfigyeltek átlagon felüli közösségi munkájára az úttörőszervezetben is, és ezerkilencszáznyolcvanhattól Nyíregyházán őt nevezték ki városi úttörőtitkárnak, majd ezerkilencszáznyolcvannyolctól megyei úttörőtitkár lett. A rendszerváltozás idején visszament Sényőre tanítani, de a gyermekközösségek iránt érzett felelőssége nem hagyta nyugodni. Létrehozták a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekszervezetek Társulását, amelynek ügyvezető elnökévé őt választották meg. Nem kevesebb mint tizenötezer iskolás tartozik a kilencvenkét szervezethez.

–Azt tapasztaltuk, hogy a gyermekszervezet munkája régóta nem kötődött semmilyen politikai tevékenységhez – fogalmazott Kovács Csaba. Már ezerkilencszáznyolcvanháromban kimondta az úttörőszövetség, hogy nem a párt gyermekszervezetéről van szó. Érződött ugyan a változás szele, de úgy gondoljuk, hogy a szülőkben és a gyermekekben megvolt az igény a szabadidő értelmes eltöltésére, a közösségi elfoglaltságokra, a sport- és a kulturális versenyekre. Éppen ezért ezerkilencszázkilencvenkettőben csatlakoztunk a Magyar Úttörők Országos Szövetségéhez. Most már nem követelünk egyenruhát, a formaságoknak sincs jelentősége, a tagság maga dönt a tagdíj mértékről. Ingyenes programjaink pedig igazi vonzerőt gyakorolnak az ifjúságra, amelynek a korábbi szervezettség helyett jobb híján a diszkó az egyetlen szórakozása.

Pályázat útján szereznek pénzt, hiszen semmifajta állami támogatásra nem számíthatnak. Igen népszerűek a levelezős játékok a gyerekek körében. A nyomkereső tábor például mindössze kétezer forintba kerül, és egyhetes program. Nagy gondot fordítanak a gyermekvezetőkre. Az a tapasztalat, hogy a társadalom tolerálja az erőfeszítéseiket. A szülők pedig kifejezetten örömmel fogadják azoknak a pedagógusoknak a törekvését, akik változatlanul szeretnének az iskolán kívül is hasznos elfoglaltságot szervezni a gyermekeiknek.

Bizonyára kereshetne több pénzt ezzel a diplomával az igazgató úr a gazdasági életben, de ő, úgymond, az anyatejjel szívta magába az iskola semmihez sem fogható illatát, a gyermekzsivajt, a közösségért mindenre kész pedagógus eszméjét. Ebben a szellemben nevelték a szülei, nem véletlenül választotta a testvére is a katedrát. S talán a sors rendelése, hogy a nagyobbik fiuk szintén ezt a pályát látja vonzónak.

Nagyon jó, hogy az elnőiesedett pedagógustársadalomban azért rendre megjelennek a férfi tanítók, tanárok, akik példájukkal nevelési mintát, követendő utat mutatnak az útkeresés gondjaival bajlódó fiataloknak.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése