Csegei Lászlóné Bodnár Mária

Ügyvezető igazgató,

Tímár

szszb_18-204_csegei_laszlone_bodnar_maria.jpgKőhajításnyira az üveghegyektől. Szobája ablakából a Zempléni-hegység kékellő karéja rajzolódik ki, míg az egészen közeli, két-három kilométerre lévő Tokaji-hegy a zöld megannyi árnyalatát festi. Csegei Lászlóné Bodnár Mária, a tímári Techno-Plus ’93 Kft. ügyvezető igazgatója naponta töltődik e táj látványától, s miként mondja: ez is segíti őt abban, hogy a megmunkálásra váró rideg-hideg fémben is a kreativitást, az alkotó embert láthassa. Az üzemcsarnok, a legkorszerűbb fémmegmunkáló gépek és a termékek mellett nem felejti el az embereket, a harmincfős kollektívát sem bemutatni.

Mint mondja: – A tímáriakon kívül a környező településekről, Rakamazról, Szabolcsról és Tiszanagyfaluból járnak ide dolgozni. A csarnokban mindenkivel napi kapcsolatban állok, mert lényegesnek tartom, hogy tudjam, a munkatársaimnak nincs-e olyan problémájuk, ami befolyásolhatja tevékenységüket.

A mai lelketlen világban az itt dolgozóknak kijáró figyelem nem véletlen, hiszen Csegei Lászlóné Bodnár Mária egykoron óvónőként kezdte pályáját, majd már a rakamazi óvoda mindenki által elfogadott vezetőhelyetteseként döntött sorsa ekként alakulásáról. A kilenc évvel ezelőtti elhatározása nem kis meglepetést keltett ismerősei körében, hiszen egy sikeres és szeretett pályát hagyott maga mögött, s vágott neki egy teljesen más, kemény próbatételekkel járó útnak. Döntése gyökeres változást hozott az életében, amit végül is nem bánt meg, e nem mindennapi kihívást örömmel végzi.

– Szeretek dolgozni. A munkát szeretem, amelynek tiszteletét és megbecsülését – mondom ezt ma is rakamaziként – a sváb ősök nemzedékről nemzedékre átplántálják. Édesapám géplakatos volt, immár negyedszázada világtalan. Édesanyám a helyi Szikra, majd a Győzelem Termelőszövetkezet főkönyvelő-helyettese volt, hosszú betegség után, 2001-ben távozott közülünk. A munka szeretetét és a tisztességet tőle tanultam. Az öcsém, Bodnár László, tizenegy évvel fiatalabb tőlem, családjával szintén Rakamazon él s a város polgármesteri hivatalának aljegyzője.

Marika 1958. szeptember 30-án született Nyíregyházán, a Rakamazi Általános Iskola elvégzése után a nagykállói Budai Nagy Antal Szakközépiskolában óvónőnek tanult, később a Hajdúböszörményi Óvónőképző Főiskolán szerzett diplomát. Az óvónői pályát a Tiszanagyfaluhoz tartozó Virányoson kezdte 1977-ben. Az akkor szintén főiskolás, gépészmérnök hallgató Csegei Lászlóval 1978-ban házasodtak össze. Az első fiuk, László, 1979-ben, Péter 1981-ben született. A fiatal pár Demecserben kezdte a közös életet, ahol a férj a Kisvárdai Szeszipari Vállalat Demecseri Keményítő Gyárának üzemvezetőjeként dolgozott, Mária ekkor gyesen volt.

Egy év múlva a szülők hívására hazajöttek Rakamazra a megüresedett nagyszülői házba. Férje a Rafafém Szövetkezetnél kapott állást, Mária pedig 1983-tól a rakamazi óvodában, ahol 1985-től már vezetőhelyettes lett. E sikeres pályát cserélte fel 1997-ben egy kazincbarcikai fémipari kft. ügyvezetői székére. Mindezt amiatt, hogy a férje vállán enyhítse a terhet, aki akkoriban a barcikai mellett egy tímári céget is vezetett és vezet máig.

Marika az óvónői évekre máig szeretettel gondol, a gyermekek körében eltöltött két évtized hasznos iskolája volt mai énjének, hiszen a pedagógusi véna változatlanul ott pulzál a mindennapokban. Vallja: a termelésben is legfőbb érték az ember!

– A tímári Techno-Plus ’93 Kft. ügyvezetői feladatát hat éve látom el. Az 1993-ban betéti társaságként induló cég tulajdonosait a piaci viszonyok késztették arra, hogy 1997-ben kft.-vé alakuljon. 2000-ben európai színvonalú üzemcsarnokot vehettünk birtokba.Több külföldi tulajdonú, magyarországi székhelyű gazdasági társasággal állunk kapcsolatban, de közvetlen exporttevékenységet is folytatunk német partnereinkkel. Palettánkon fémtömegcikk-, fémtároló konténerek, fémszerkezetek és épületgépészeti berendezések elemeinek gyártása szerepel.

Marika, hogy a szakmai kihívásoknak megfeleljen, másoddiplomázott: felsőfokú kereskedelmi menedzser lett, emellett németül tanul. Ismereteit nemcsak az iskolai keretek között igyekszik elsajátítani, de a nagy életből is, nyitott mindenre, amiből tanulni lehet. Életében jelentős változást hozott a 2003-as év: házasságuk felbomlott.

A nagyobbik fiú, László, már közgazdász, a cég fuvarozási ágát vezeti, míg Péter kereskedelmi menedzseri oklevéllel az ifjú vállalkozók szárnypróbálgatását végzi.

A beszélgetés végén a következő példázat jutott a krónikás eszébe. Egy szimpla vasrúd ára 5 dollár. Ugyanaz a vasrúd 10,50-be kerül, ha lópatkót készítenek belőle. Ha tűket gyártanak, az ár 335 dollárra változik. A zsebkések már 3285 dollárt érnek. Ha pedig órarúgók lesznek belőle, ugyanaz a vasrúd 250 ezer dollárt ér. A tehetségükkel, az akaratukkal így vannak az emberek is. E példázat szerint Marika már órarugókat gyárt.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése