Végh Endre

Szövetkezeti elnök,

Penyige

szszb_17-180_vegh_endre.jpgA képzeletbeli történelemkönyvet fellapoztuk az elárvult szövetkezeti székház elnöki irodájában. Mintha megállt volna az idő Penyigén, pedig sokkal jobb napokat látott a mezőgazdasági szövetkezet. A fénykorát az 1980-as években élte, amikor 500-an vallották második otthonuknak a termelőszövetkezetet. Akkor háromezer hektáron gazdálkodtak, a növénytermesztés hagyományosnak számított: búzát, árpát, kukoricát, napraforgót termesztettek. A 800 hektárnyi gyep az állattenyésztési ágazat egyik jelentős bázisa volt, a juhászat és a tejelő tehenészet komoly bevételt hozott az itt élő gazdáknak. A kapitalizmus csíráiban akkor mutatkozott meg, amikor a háztáji gazdaság fellendült. Főként sertést tartottak és adtak le. Megbízható, kiszámítható jövedelem birtokában tervezhették az itt élők a jövőjüket.

Rosszkor került pozícióba a magát barázdában járó elnöknek valló Végh Endre – aki mosolyog a politika és a történelem félreértésén. 1993-ban, amikor másutt a dörzsölt zöldbárók a saját pecsenyéjüket sütögették és kivásároltak minden értéket a közösből, majd a magántulajdon szentsége és sérthetetlensége címszóval megalapozták a zsíros jelent. Végh Endre még akkor is bízott a fejlődésben, amikor a környéken már bebizonyosodott, hogy széthordták a közös vagyont, ebek harmincadjára mentek állattartó telepek, gépműhelyek, jövedelmező melléküzemágak és a főprofilt adó alaptevékenység sem számított már megélhetésnek.

Jelenleg huszonnégyen dolgoznak a szövetkezetben, zömében növénytermesztéssel és szolgáltatással foglalkoznak. A kereskedelem csak kisebb mértékű árbevételt ad. A kömörői és a mándi telepet eladták a Transit-Food Kft.-nek és jelenleg libatenyésztéssel foglalkozik benne az új cég. Az irodaépület falait még mindig az egykori fotók, zászlók, oklevelek, elismerések díszítik, a megélt történelem relikviái, amelyek a kései utókornak bizonyára korhű dokumentumként mutatják be a szocializmus évtizedeit. A jövő az állam döntésétől függ.

Ha eladja az üzletrészét, még könyvelhetne el nagyobb bevételt a szövetkezetben. Ám a faluban nincs olyan tehetős vállalkozói réteg, amely komoly vevőként partner lehetne erre.

Ameddig a családi emlékezet őrzi az ősöket, mindenki penyigei születésű és földműveléssel teremtette elő a család kenyerét a Végh famíliában. Így rendelte a sors ezt Végh Endre életében is, aki 1951. január 3-án született a faluban. Édesanyja, lánynevén Balku Ilona, akkor a család összetartásán fáradozott és nem vállalt állást. Ma 74 éves. Az édesapa, Végh Endre, szintén nyugdíjas, egy évvel idősebb asszonyánál. A tsz-elnök még gyermekkorában kiszemelt egy szép kislányt Kondor Irén Ibolya személyében, megvárta, míg felnő és a főiskolai felvételi után oltár elé vezette.

Házasságukat két gyermekkel áldotta meg az ég. Zsuzsanna huszonöt éves, a Pannon Lapkiadó Vállalatnál dolgozik Budapesten, és újságíróként szeretné folytatni munkáját. László huszonkét éves, a Debreceni Agrártudományi Egyetem harmadéves hallgatója. Vajon ő visszajön-e a szülőföldre, még kérdés.

Végh Endre a fehérgyarmati Zalka Máté Gimnáziumban érettségizett 1969-ben, majd a keszthelyi felsőfokú technikumban szerzett növényvédelmi üzemmérnöki oklevelet: menet közben ugyanis főiskolai kar lett az intézmény. 1972 nyarán a Zöld Mező Termelőszövetkezetben helyezkedett el gyakornokként. Leszerelése után nevezték ki növényvédelmi ágazatvezetőnek. 1979-ben feljebb lépett a ranglétrán, már az egész növénytermesztési ágazat irányítását őrá bízták. Mindkét szakterületet éveken át Végh Endre vezette. Elnökké 1993-ban választották meg.

A termelőszövetkezeteket tömörítő szakmai és érdekvédelmi szervezet, a TESZÖV már a szocialista érában igyekezett szakmai kitekintésre lehetőséget adni a kiemelkedően dolgozó vezetőknek. Főként nyugati, fejlett mezőgazdasággal rendelkező országokba szervezték a tanulmányutakat. Végh Bandi így jutott el Németországba, Ausztriába, Franciaországba.

Mint mondja, neki az tűnt fel elsőként, hogy sokkal szervezettebbek voltak a kinti szövetkezetek, ahol a vonatkozó törvényeket szigorúan betartották. Ha valaki nem így cselekedett, például nem ott adta el a megtermelt árufélét, ahová a megkötött szerződésben rögzítették, nemhogy másutt nem vették át a termékét, hanem még a szakmai szervezetükből is kizárták. Magyarul ellehetetlenült volna bárki nyugaton, ha a játékszabályokat nem tartja be. És éppen erre utal az elnök úr: mi még éretlenek vagyunk az európai uniós gondolkodásra…

Végh Endre is kapott számos elismerést a TESZÖV-től és még Kiváló Termelőszövetkezeti Elnök is lett. Az igazi elismerés azonban az lenne, ha a jobb napokat látott tsz mai jogutóda és a helybeli gazdák gyarapodnának, hogy sikerrel startoljanak az uniós versenyben. Ezzel kapcsolatban azonban csak a reményt ápolja az elnök, aki a végtelen róna szabadsága után a zempléni hegyekben vett kis házban gondolkodik múltról, jelenről és jövőről.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése