Balogh Zsigmond

Áruházigazgató,

Fehérgyarmat

szszb_01-38_balogh_zsigmond.jpgMár felvették a mátészalkai gimnáziumba, amikor 1955. szeptember elsején nagyot dobbant Balogh Zsigmond szíve: az akkori népbolt vállalat tanulókat keresett, és lehetőséget kínáltak neki is. Mindig is a kereskedelem, az áru adása és vétele jelentette számára az igazi játékot. Így volt ez gyerekkorában és ma, amikor a fehérgyarmati áruház igazgatója, most is ezen a területen érzi otthon magát.

Fehérgyarmaton született 1941. augusztus 6-án. Édesapját kőművesmesterként tisztelték, édesanyja a háztartást vezette. Piroska nővére a helyi ruhaipari ktsz-ben vasalta a szebbnél szebb holmikat, de már nyugdíjas éveiben jár. A két testvér ugyanis 17 év különbséggel jött a világra.

Mivel a szülők nemigen szóltak bele a gyerekek életútjának megválasztásába, Zsigmond őszintén örült, hogy sikerülhet szíve vágya, és kereskedő lehet. Előbb tanuló, majd eladósegéd. Szépen emelkedett a ranglétrán, s hamarosan a földműves szövetkezet központjában rábízták a ruházati előadói munkakört. Tizennégy község ellátását igyekezett szervezni a hivatal, a szövetkezet eszközeivel. Többféle feladatkört látott el, a legmagasabb beosztása a kereskedelmi főosztályvezető-helyettesi tisztség volt.

Fehérgyarmaton a nagyáruházat 1966-ban nyitották meg a vásárlók előtt, és a húsz esztendővel azelőtti módszerek már nem feleltek meg az egyre igényesebb vásárlóknak. 1987. január elsejét írták, amikor Balogh Zsigmondot kinevezték áruház-igazgatónak. Harminc beosztottat irányított, és a város mellett jelentős számú település ruházati áruellátását szervezte. Az 1400 négyzetméteres eladótérrel, csak ruházati profillal működő áruház dinamikusan növelte a forgalmat egészen 1992-ig. A növekedés mérséklődése, stagnálása nemcsak a konkurencia megjelenésével magyarázható. Az emberek egyre kevesebb pénzből éltek, s kenyeret muszáj venni, a ruha ráér.

− Nem is baj, hogy megszűnt a korábbi monopolhelyzet a kereskedelemben − fejtegeti Balogh Zsigmond. − Évek hosszú során át egyféle munkaruhát ismertünk. A konfekcióruhát egy szállítótól kaptuk. Most legalább húsz partnertől szerzünk be árut. Egy fajtából egy-két darabot, mert elsősorban a lányok, asszonyok nem szeretik, ha „visszaköszön” az általuk viselt darab a korzón. Épp ezért az ország minden részéből hozunk Fehérgyarmatra ruhaneműt, komoly partnerünk a Zalaegerszegi Férfiruhagyár, a Soproni Szőnyeggyár.

Megszűnt az a világ is, hogy ölbe tett kézzel várják a szállítót, hoz, amit akar. Balogh Zsigmond sokat utazik, hogy a helyszínen válassza ki a fehérgyarmati vevő szemével is kelendő ruhadarabokat. Mint mondja, sokkal több munka és utánajárás rejlik ma az eladási statisztika mögött, mint mondjuk 10-20 esztendővel ezelőtt. De a butikok szinte egyik pillanatról a másikra megjelentek és minden eszközt megragadtak a vevők elcsábítására.

Hogy mégse pártoljanak át a vásárlók, számos ötleten törik a fejüket: rendszeresek az akciók, az árleszállítások, s mindezekkel párhuzamosan csak a szolid árak mellett tudják értékesíteni a portékát. S ezt még továbbiakkal egészítik ki: ugyanis humánus hangnem, szolgálatkész magatartás, a vevő fontosságának hangsúlyozása nélkül képtelenség lenne talpon maradni az egyre erőteljesebb versenyt diktáló piacon.

Időközben levelezőn elvégezte a közgazdasági technikumot, és a felsőfokú áruforgalmi szakvizsga után átvehette az oklevelet Balogh Zsigmond. Az áruház, a törekvések ellenére sem képes a korábbi forgalmat lebonyolítani, ezért a fájdalmas létszámleépítésre is sor került.

Az áruházban és a kereskedelemben eltöltött évtizedek alatt igen sokat tanult emberismeretből az igazgató. Ismerősei, barátai, de még a hozzá először forduló idegenek is felismerték benne a mások ügyeiért fáradozó embert. Bizonyára ez is közrejátszott abban, hogy a 90-es választások idején önkormányzati képviselő lett. A testületi tagok pedig társadalmi alpolgármesterré emelték. A kommunális bizottságba is beválasztották. Noha Fehérgyarmaton az alapközműveket már lefektették, még mindig jócskán akad tennivaló. Csak egy példa erre a repülőtér ügye, amelyről indulatok nélkül kevesen tudnak beszélni Fehérgyarmaton.

Hiába az igazgatói beosztás, mint előrelátó kereskedő, Balogh Zsigmond állítja: többféle tevékenység jelentheti a négytagú család − két fiuk van − megélhetésének az alapját. Több vállalkozást hívtak életre, most például a forgácslapok, a bútorlapok eladása jelent új színfoltot.

Elégedett embernek érzi magát. A közösség érdekében kifejtett tevékenység pedig a segítés örömével ajándékozza meg. Ha a hosszú munkanapok mellett pihenésre is futja az időből, rejtvényt fejt, olvas, nyomon követi a napi politika történéseit.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése