Barkaszi János

Vállalkozó,

Fehérgyarmat

szszb_01-34_barkaszi_janos.jpgHa valamelyik írónk ismerte volna Barkaszi Jánost, akkor minden bizonnyal gyakran tűnne fel furfangos történetek oldalain. A mai sikerkönyvek szerzői azonban nem a hétköznapokból merítik témáikat, így aztán a Fehérgyarmaton élő üzletember ezerszín személyisége, temperamentuma, vállalkozókedve csak azok számára válik megismerhetővé, akik találkoznak vele.

A hatalmas ház csupa élet. „Ki itt belép” az folytonos változás és változtatás központjába „lép be”.

A látogatónak az az érzése, hogy Barkasziéknál még a tárgyak is átveszik az állandó mozgást, ami a háziakat annyira jellemzi. Csak a kis jövevény, a hat hónapos fiúcska alszik édesdeden szobájában, mit sem sejtve arról, milyen világba is érkezett. Olyanba, amilyet szülei teremtenek köré.

Barkaszi János, a beregdaróci apa és rakaszi anya középső gyermeke, vidám kedvű, mosolygós tekintetű ember, de eredetisége mögött ott érződik, hogy nagyon is komolyan vet számot lehetőségekkel, nehézségekkel egyaránt.

− Az eredeti szakmám mechanikai műszerész, amiből mestervizsgát is tettem − kezdi elejéről a történetét. − Dolgozni a Közútépítő Vállalatnál kezdtem mint nehézgépszerelő, aztán a helyi áfész karbantartója lettem, később kútkezelő az áfor egyik töltőállomásán.

Ahogy hallom, már sírkövesüzeme is van.

− Nálunk, aki egy kicsit jobban szeretett volna élni, annak mindig ki kellett egészíteni a jövedelmét. Ebből lett a magyar vállalkozó! Említésre méltó tőkéje nem volt, ezt megpróbálta leleményességgel, ötletekkel, szorgalommal ellensúlyozni. Ez az én sztorim is. Olyan a természetem, hogy ha valamiben egy cseppnyi esélyt is látok a sikerre, akkor belevágok, még kockázat árán is.

Ezek szerint „nem szívbajos”…

− Még olyanba is belekezdek, ami nem a tanult mesterségem. Az elején társultam vízvezeték-szerelésre, de vállaltam kerítéskészítést és szinte minden munkát, ami fémmel, vassal volt kapcsolatos. Hozzá másodállásban fuvaroztam, főleg építőanyagot. Aztán 1990-ben a feleségem nevére váltottunk vállalkozói igazolványt jármű- és járműalkatrész-kereskedelemre.

Visszanézve már lehet, egyszerűnek tűnik.

− Elmondva. De a vállalkozásban először csak megy a pénz! Aztán visszamenőleg is kipróbált kapcsolatok kellenek ahhoz, hogy megbízzanak az emberben és odaadják az árut hozomra. Higgye el, nem volt könnyű eljutni az első 17 ezer forintos bevásárlástól − ennyi pénzünk volt ugyanis − a mai milliós árukészletig. Számtalan buktatója van a dolognak, és kétszer is meg kell gondolni, mire mennyit adunk ki, mit vállalhatunk.

Minderről olyan természetesen beszél, és annyira otthon van a vállalkozói élet legapróbb részleteiben is, hogy vendége szinte észre sem veszi, és már a lakás alatti bolt közepén állnak, ahol faltól falig, földtől a plafonig minden csupa alkatrész.

Talán az sem jelentene leküzdhetetlen akadályt az eladónak, ha valaki műholdszállító rakéta kipufogóját keresné az üzletben.

Nagy valószínűséggel ez a helyzet a másik boltban is gázkészülékben előadva. Kirakatában egymást érik a tűzhelyek, konvektorok, kazánok és falimelegítők, de azt csak útba ejtik, mert Barkaszi János életeleme mégis a mozgás, a hely- és helyzetváltoztatás. Állandóan újon töri a fejét, de nem esik kétségbe akkor sem, ha valami nem úgy jön be, ahogy számította.

− A traktorforgalmazás nem sikerült, átmenetileg nem megy a csatornafektetés sem, ahogy Tarpán a gáz sem jött össze. Majd megy más! Például a haszonvas-forgalmazás, a gázolajszállítás, meg a sírkőüzem a volt mérleggyár területén…

Már ott is vagyunk! Hétmérföldes léptekkel kelünk át a volt-nincs gyár udvarán a sírkőüzem felé. A bontási törmelékek közötti területen mésszel felpakolt teherautó áll. A munkások várnak.

− Látja ez nekem sokba kerül! Én nem játszhatom a jóságos téeszt vagy a mélyen elnéző államot. Ha nem tudok minden kifizetett forint mögött hasznos munkát felsorakoztatni, akkor hosszú távon végem van. De nekik is. Meg az országnak is, mindnyájunknak − mondja távolodván a rakomány felé.

A látogató csak áll, és bámulja hogy válik maholnap a szó szoros értelmében semmivé a hajdani mérleggyár, miközben, ami új, az messze van a kiteljesedéstől. Üres sörösüvegek halmai jelzik, hogy azt a híres-nevezetes magyar virtust például sehogy sem akaródzik elhagynunk. Bár másban lennénk ilyen makacsul kitartóak.

− Szinte gondoltam! − közeledik a kocsi felől a „főnök”, Barkaszi János. − Megrakták az autót meszeszsákokkal, és nem tudják mennyi van a platón! Na látja uram, erről beszéltem!

És nevet. Mi mást is tehetne? Még csak 1994-et mutatnak a naptárak.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése