Tukacs Sándor

Nyugalmazott téeszelnök,

Penyige

szszb_01-124_tukacs_sandor.jpgKimondani is sok, de a tényen nem változtat, hogy Tukacs Sándor, a penyigei Zöld Mező Termelőszövetkezet elnöke harmincnégy esztendőt töltött el vezetői munkakörben. Néhány hónapja vonult nyugdíjba, és ha valakire igaz a mondás, hogy jól megérdemelt pihenését kezdheti el, akkor rá mindenképpen az.

Túristvándiban, 1935. április 28-án született, és alig ötesztendősen kellett megtapasztalnia az apa hiányát: a már hetvenes éveinek végén járó édesapját 1940-ben kísérték ki utolsó útjára. A mama egy szál magában maradt a két pöttöm gyerekkel: a lánytestvér, Ilona ma is Túristvándiban él. Sándor a nagykállói Budai Nagy Antal Gimnáziumban érettségizett, és még tinédzserkorában családfenntartóvá vált. Édesanyja harmados munkával teremtette elő a család megélhetéséhez szükséges pénzt, de a nincs és a nekünk nem jut rá fogalmak gyakran visszhangoztak a Tukacs-portán.

Ezért amint lehetett, a fiatalember munkát keresett magának: begyűjtési megbízott lett a községi tanácsnál. 1955-ben behívták katonának Jukóbányára, ám egy esztendő múlva leszerelték.

Ő már akkor megélhette, mit jelent munkanélkülinek lenni, a Begyűjtési Hivatal ugyanis megszűnt, és fél évig tengett-lengett a világban.

A felesleges időtöltést nem neki találták ki, előbb a tiszabecsi áfészhez került könyvelőnek, majd tanfolyam után vezető könyvelői állást bíztak rá a penyigei FMSZ-nél. A termelőszövetkezet szervezése nagy erőkkel kezdődött meg 1960-ban, és még alig töltötte be a huszonötödik évét, amikor nagy megtiszteltetés érte: főkönyvelőnek nevezték ki a tsz-ben.

Majdnem húsz esztendeig töltötte be azt a posztot, az 1978-ban sorra került közgyűlésen a tagság megválasztotta elnöknek. Ebben a beosztásban tizenhat esztendeig, nyugdíjazásáig tevékenykedett.

Hívták több helyre is, de Tukacs Sándort a szülőföldje láthatatlan bilinccsel kötötte magához: nemet mondott valamennyi megkeresésre. Nem mintha nem érdekelte volna, másutt hogy élnek az emberek, mivel foglalkoznak, miből teremtik elő a forintokat. Amikor a mezőgazdasági szervezetek külföldi utakra küldték a gyakorló szakembereket, ő is gyakran részese lehetett ezeknek a programoknak. Így jutott el Izraelbe, Svájcba, a volt Szovjetunió városai közül Jerevánba, Szocsiba, de még körülnézhetett szatmári szemmel Londonban és Velencében is.

Penyigén nehezen tudnának újdonságot mondani neki. Jó pár cikluson át tanácstag, most pedig képviselő-testületi tag a faluban. Amíg a termelőszövetkezet elnöke volt, megpróbálta gyarapítani a munkahelyek számát: a kisvárdai Vulkánnak alvállalkozóként rostélypálcát gyártottak, amely egy ércelőkészítőhöz került. Amint a vas és acél országa címről szerencsésen lecsúsztunk, a rostélypálcáknak is befellegzett, és ezzel egyszer s mindenkorra megszűnt az ipar Penyigén. Ha valaki mégis ipari munkásként szeretne pénzt keresni, esetleg talál magának a kőhajításnyira lévő Fehérgyarmaton állást.

Penyigén az alma és a szőlő a megélhetés forrása. Tukacs Sándor is vállalt a közösből 130 almafát és 46 szilvafát. Így legalább összejön a család a betakarításnál. Teszik ezt nemcsak a szülők iránti szeretetből, hanem azért is, mert ebből a pénzből a gyerekek családjai is részesülnek.

A felesége, Tóth Magdolna kérsemjéni születésű. Penyigén volt postás, amikor megismerkedtek és egybekeltek. Három fiúval áldotta meg őket az Úr; Sándor vegyészmérnök Salgótarjánban, családos, most épp itt nyaralnak a két kisfiukkal. Zoltán maradt a helyi termelőszövetkezetben, neki egy fia és egy lánya született. László a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem hallgatójaként a németországi Bielefeldben tölt néhány hónapot.

− A mi falunkban csak a mezőgazdaságból lehet pénzt csinálni. Igaz, az erősen kötött, vályogos talajon még vegyszerrel, kapával is alig bírtak a gyommal az emberek. Ma pedig senki nem kapálna. Búzát, napraforgót, szálastakarmányt terem ez a föld. A magángazdaságokban is az állattenyésztés az egyik biztos jövedelemforrás. Sertést csak a család megélhetéséért tartanak, de a szarvasmarha-állomány még mindig jelentős. A termelőszövetkezetet alkotó három falu közül Kömörőn 180, Penyigén 150, Mándon 100 tehenet hajtanak ki reggelente. Aminek igazán örülök, hogy a szilvának és az almának eddig sikerült piacot találtunk.

Több évtized vezetői munka után bizonyára nehéz lenne beilleszkedni a nyugdíjas hétköznapokba, ha nem lenne itt a család, az unokák. Tukacs Sándor is rajongással beszél az unokáiról, akiket talán még jobban szeret, mint a saját gyermekeit. Most ugyanis már kényeztetheti őket, több időt, figyelmet szentelhet a növekedő apróságoknak, és azok nagyon hálásak a nagypapától hallott igaz mesékért. ők is úgy vannak vele, mint Tukacs Sándorék régebben: a szülők a saját gyermekeikre kevesebb időt fordíthatnak, egész egyszerűen azért, mert a megélhetésért hajtani kell.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése