Kőrösi Miklós és Kőrösi Miklósné

Vállalkozó, hagyományőrző

Penyige 

IMG_9233 a Kőrösi család 400c.jpgA fiúk a bányában dolgoznak – mondja Katika, és alighanem gyakran hagyja el a száját ez a mondat. Hófehér(ke) csipkével kivarrott blézere még apropót is szolgálna hozzá, de a többi csak nagyjából stimmel. Élete párja Miklós kavicsbányát üzemeltet Kóródon, a Tisza-parton, ő tehát tényleg ott tölti ideje javarészét. A nagyobbik fiú, Robi cége is ehhez kapcsolódik. A kisebbik, Gábor ugyan informatikus a Szatmár-Leader-nél, de hát nyílván nem idegen tőle a „szárazbánya”. Mert ilyen is van, világosít fel az apja. Ha nem a mederből termelik ki a sódert, hanem a „mentett területről”. Aztán a negyedik „bányásznál” el is akad felsorolás, de ő legalább méretében emlékeztet a mesebeli hét törpére. Robika, az unoka, akin már most is látszik, hogy a másik három „fiú” erőteljes alkatát örökölte.

– Most nem lehet – pillant fel a laptopból a kisfiú, amikor szelíden odébb tessékelnék a felnőttek a nappali asztalától. Nem kisgyerekes ellenkezésről van szó. Látszik az arcán, hogy valami nagyon fontos dolgon ügyködik.

Az ebédlőben ülünk le tehát a Kőrösi házaspárral. Az asztalon egy gyönyörű csokor rózsa. A virágok sora a falon is folytatódik egy pünkösdi rózsa tapétában, és az előttünk heverő tálon is szépségek sorakoznak. Katika mézes tésztái: madárkák, báránykák, nyuszik. A falusi embert körülvevő élet míves süteménybe álmodva.

– A hagyományőrzés az életünk – mondja most és mondta néhány hete, amikor a lekvárfőzés közepébe toppantam be. A házikötényre fröccsent ciberepöttyöket restellkedve törölgette, de számomra abban a ruhában is elegáns, hiteles ember benyomását hagyta. Azét, aki nem csak beszél, hanem tesz és példát mutat.

– Az Agrár Marketing Centrum megadta a HIR védjegyet a szilva és somlekvárunknak – mondja, amikor szóba hozom a lekvárfőzést. Hagyományok, Ízek, Régiók – oldja fel a rövidítést, és ahogy az egy közéletben évtizedeket eltöltött személyiségtől egyáltalán nem szokatlan, kerek kis előadást tart róla. – A Szatmár Beregi Szilvaút Egyesületben, valamint a Penyigéért Kulturális egyesületben arra törekszünk, hogy feltárjuk, megőrizzük, hagyományainkat, annak tárgyi, kulturális és kulináris megjelenési formáit. Ezt idegenforgalmi vonzerővé tesszük. Örömére az idelátogatóknak, és hasznára az itt élőknek – nekünk.

Kőrösi Miklósné, aki ciklusokon át polgármestere volt a szép szatmári településnek, mára erre a feladatra csoportosította át energiáját. Mert a lendülete, és sodró egyénisége mit sem változott. Az általa írt Szatmári kóstoló című egzotikusan színes kiadvány tartalma, nyelvezete – az itt élők még nem is érzik – leletmentés. A falusi vendéglátásra vállalkozóknak nem csak tanácsaival segít, de a minősítésükre is feljogosító vizsgával is rendelkezik.

– Mi magunk is ilyen létesítményben látunk fantáziát – kapcsolódik be a felsorolásba a férj. Most is jelentős teljesítményre képes lekvárfőző manufaktúránk van, de jövőre már kész lesz a vendégházban a látvány-kondér, ahol a turista maga is kavarhatja a ciberét, és hírét viheti, milyen a lekvár, mielőtt lekvár lesz belőle.

Kőrösi Miklós a rendszerváltásig, és még utána néhány évig a tiszakóródi téesz elnöke volt. A közös gazdaság felszámolásának folyamatában volt egy pont, amikor azt mondta, na, innen kezdve nem veszek részt benne. A kavicsbányából alapított cég ’93 óta ad munkát és megélhetést a külsejében az évtizedek alatt szinte semmit sem változott férfinak.

– Annak idején az az elv vezérelt, hogy építkezni mindig fognak az emberek, sóderre szükség lesz – tárja fel akkori stratégiáját. – Más kérdés, hogy a mostani válságos években nagyon visszaesett a forgalmunk. Ráadásul a nagy megrendelőink egy része is más bányákhoz pártolt, ami mögött nem piac-konform tényezőket sejtek.

A Kőrösi házaspár két tagja a gazdasági és társadalmi élet területén letette a névjegyét Penyigén, Kóródon, és a szatmári térségben. Nevük nem ismeretlen távolabbi vidékeken sem. Katika például éppen a napokban tartott előadást a falusi túrizmusról Visken, ami Kárpátalján majdnem olyan messze van, mint Budapest. A fővárosba sem akármiért utazott – igaz hat évvel ezelőtt. A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje kitüntetést vehette át érdemei elismeréséül. Sejteni lehet, hogy hosszú ezeknek a sora.

Becsukja a díszes mappát, és máris eltávolodik annak a szép napnak az emléke. Felállunk az asztaltól, együtt a család, még a kanári is rikkant egyet. Visszamegyünk egy közös fotóra a nappaliba a kandalló elé. Robika végzett a „fontos dologgal”, de nem lett egyszerűbb a helyzet, mert épített egy hatalmas, alig megkerülhető legó várat. Persze, hogy középre ugrik a fényképezésen. Egy pillanatig se kétséges, hogy a „fiúk” között ma ki a kedvenc.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése