Még az apostolokat is felülnézetben látom, és nem csak a tér oszlopcsarnokának körívét Szinte egész Rómát bejárja tekintetem. A rácsok mint egy térkép délkör vonalai, úgy osztják szeletekre előttem a... Tartalom megtekintése
Bereczki Attila
Mestercukrász, vállalkozó
Fehérgyarmat
A Bereczki Cukrászat neve fogalommá vált az 1993-as alapítása óta eltelt huszonkét év során. Az ajtón belépő első pillantása a pazarul berendezett, cukrászati csodákkal teli vitrineken akad meg. Lélegzete akkor áll meg igazán, amikor a mennyezet közepén megpillantja a helyiség világítását adó, hatalmas Tiffany üvegből készített csillárt. Annak gondolata és formája a tulajdonos – mestercukrász kifinomult ízlését dicséri. A járólapok üdítően kellemes világosában visszatükröződnek a csillár szívet-lelket melengető színei.
A 45 éves tulajdonos a nyíregyházi szakközépiskolai tanulmányai befejezését követően, 1989-ben érettségizett a fehérgyarmati Zalka Máté Gimnáziumban. Tíz évi munkálkodás után tett mestervizsgát Debrecenben. A cukrászattal még általános iskolás korában „jegyezte el” magát, amikor is egy dolgozatában, miszerint „Mi leszek 25 év múlva” címmel minden kétséget kizáróan így fogalmazott: „Én, huszonöt év múlva cukrászmester leszek.” Kevesen vannak olyanok, akik olyan korán el tudják dönteni életük valódi célját. Ők a legszerencsésebbek! A szakma megszerettetése azonban a nyíregyházi Korona Szálló cukrászüzemére hárult. Tanítói, mesterei eredményesen dolgoztak. A célhoz azonban igen nehéz, buktatókon, csalódásokon, olykor keserű könnyeket síró szemeken át vezetett az út. De a végén a szorgalmasakat, a kitartókat, a kreatív gondolkodásúakat a sikerek aprócska örömei, a szemekben felcsillanó csodálkozás: „Már ezt is meg tudom csinálni!” pillanat semmivel össze nem hasonlítható, boldogságot adó érzése várta.
Tanítómesterei közül kiemeli Németh László, Bongár László és mi sem természetesebb: Görömbeiné, Irénke nevét. A tanulásnál maradva mondja Attila, hogy lehetőség szerint az évenkénti 1 -2 alkalommal ellátogat az Európában megrendezett versenyekre, kiállításokra (UKBA, HOVENTA, Longerone, Rimini, München, Bécs, Bázel.) A sorban igazán München az érdekes, hisz’ minden olimpiai évben ott rendezik a gasztronómiai szakma Olimpiáját, amire a világ minden tájáról érkezők éppen úgy készülnek, mint a sportolók: komolyan és mindenüket bevetve, éjt nappallá téve, hosszú időn át keresik azt a „művet”, amivel meglephetik ellenfeleiket és a világot. A sikereket ott is a legjobbak érik el. A doppingolás kizárt, hiszen a bírálók a világ legismertebb szakmai kiválóságai. A lebukás = szakmai halál! Nincs a földön olyan hely, ahol a tisztességtelenül versenyzőt bárki is alkalmazná!
A szakmánál maradóan mondja Attila, hogy a napi 50 – 60 féle termékük elkészítéséhez a lehető legnagyobb mértékben igyekeznek természetes alapanyagokat használni. Szívesen dolgoznak a szatmári gyümölcsökkel – alma, zabbal érő körte, meggy, szilva, vadeper, stb. Megemlíti azt is, hogy lehet irányítani a vevők ízlését. Igaz, előbb fel is kell mérni az alapokat, és számításba kell venni a szakma új irányzatait is. Szerencsére, mondja, lassan-lassan kikopik a divatból a „szocreál készítmények” igénye. A törzsvásárlók megfizetik a minőségi alapanyagokból készített – ebből eredően – drágább süteményeket, tortákat, fagylaltokat, édességeket. Azok mellett meg vásárolnak náluk azok is, akiket „az olcsón, sokat” elve vezérel. Azt az igényt is ki kell elégíteniük. Mégsem tesznek különbséget vevő és vevő között. A nyersanyagokhoz visszatérve említi meg: mindenből csak a legjobbat és a legjobb áron igyekeznek beszerezni. Ezt a célkitűzésüket viszonylag könnyű megvalósítaniuk, ugyanis nagy a kínálat és a választék, s az árskála is tág határok közt mozog. A beszerzéskor gondolnak a cukorbetegek, a lisztérzékenyek eltérő igényeire is. Vevőiket a termék látványával igyekeznek megfogni. Ahogy Attila fogalmaz: „Először a szemünkkel eszünk.” Egyet kell értenünk vele, hisz az elénk tett étel látványa dönti el a kérdést. Nem véletlenül tanítanak a mesterképzőkön pedagógiát is a szakmai ismeretanyag mellett.
Számos szakmai elismeréssel, díjjal, éremmel, címmel és különdíjjal büszkélkedhet. Néhányat meg is említünk: 2007, „Arany habverő Kitüntetés” a Cukrász ipartestülettől. Két évvel később az MNGSZ jutalmazta hasonló díjjal. Még az évben, hitelesített rekordtortát készítettek a város címerével díszítve. 2011, Grillázs versenyen aranyérem, majd az „Év Cukrásza” ezüstérem + különdíj. 2012, UKBA ezüstérem artisztikában. 2013, MNGSZ Nemzetközi Zsűri Plakett. 2014, Mestervizsga Bizottsági Elnök kinevezés. A jövőre vonatkozó terve egy mediterrán terasz megépítése. Kiülős, kényelmes, ahol még alkoholmentes koktélokat is kortyolgathatnak a vendégek.
Életében egyszerre van jelen a család, a munka, a sport. Feleségével, Mónikával és gyerekeikkel: Gergellyel, Attilával és Dórával teljes a család. Bereczki Attila fiatal, agilis mestercukrász, eredményes vállalkozó, egészségtudatosan élő, gondos családapa.
Hasonló
A Szent Péter bazilika kupolájának a tetején
Égi áldás az özvegyasszony házasságára
Ilus málnát, szamócát, medvehagymát árult a piacon, de Károly inkább a kezét kérte meg Ilus még akkor sem tudott örülni, mikor a postás meghozta az első nyugdíját. Minek? Éppen annyit... Tartalom megtekintése
Virágvasárnap Vatikánban a Szent Péter téren
Pálmaágakból lefektetett szőnyeg a Bazilika lépcsőin, olajágakkkal integető ünneplők Ilyen meghívót kap a vendég, ha a jó sorsa Rómában egy zarándokszállásra viszi. A Casa per ferie delle Suore Missionarie Pallottine néhány... Tartalom megtekintése
Varázslat
Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta áll ez a nagyon régi épület, kicsit elvarázsolt szépségével kastély, kicsit bástya szerű repkénnyel befutott oldalával. Az idő ... Tartalom megtekintése
Az út
Tüttő József alkotása Szinte meggyötört arcok, holott egy életút harcosai a születéstől a végsőkig. Egyetlen ember akinek annyiszor változik az arca, ahány állomást tudhat maga mögött. Hogy sejthetnénk gyermekkorban, milyen ... Tartalom megtekintése
Hegyet hágék, lőtőt lépék, a sárkány farkán túráztam
Megtépett sziklák, leszakadt hegyormok, madeirai séta egy csángó ima ritmusára Légvonalban… Ha valahol tényleg látni is lehet, mit jelent ez a kifejezés, az a Ponta de São Lourenço, azaz a... Tartalom megtekintése
Pomaranski Luca portréja
Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban szabad beszélni, én mégis a portrézást találom a legizgalmasabb alkotói munkának. Huszár Boglárka ragyogó képet festett Lucáról, aki csak éppen bekukkantott a vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése
Győr Bécsi kapu tér. Egy csepp harmónia
Hargitai Beáta alkotása Győr talán legszebb tere a Bécsi kapu tér. Szinte minden épülete műemlék, barokk, copf, és kora klasszicista stílusú homlokzatokkal. (Wikipédia) A tér ragyogása, elegánsan hangolt épületei a ... Tartalom megtekintése
Egy kis nyelvészkedés a Piña Coladaval kapcsolatban
Szűrt ananászt jelent magyarul, szögezném le Móricka kedvéért… …akinek mint tudjuk, mindenről ugyanaz jut eszébe. Felhívnám továbbá a figyelmét az “ ñ ” betű kalapocskájára, ami által “ ny “-ne... Tartalom megtekintése
Történetek a füstölődő szalonnatáblák mellől
A régi házak padlásai mindig is kincseket rejtettek és rejtenek magukban Éreztem én ezt már gyerekkoromban, ugyanis állandóan azon siránkoztam, hogy mikor mehetek már fel én is a hijúba, ami... Tartalom megtekintése