Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése
Bereczki Attila
Mestercukrász, vállalkozó
Fehérgyarmat
A Bereczki Cukrászat neve fogalommá vált az 1993-as alapítása óta eltelt huszonkét év során. Az ajtón belépő első pillantása a pazarul berendezett, cukrászati csodákkal teli vitrineken akad meg. Lélegzete akkor áll meg igazán, amikor a mennyezet közepén megpillantja a helyiség világítását adó, hatalmas Tiffany üvegből készített csillárt. Annak gondolata és formája a tulajdonos – mestercukrász kifinomult ízlését dicséri. A járólapok üdítően kellemes világosában visszatükröződnek a csillár szívet-lelket melengető színei.
A 45 éves tulajdonos a nyíregyházi szakközépiskolai tanulmányai befejezését követően, 1989-ben érettségizett a fehérgyarmati Zalka Máté Gimnáziumban. Tíz évi munkálkodás után tett mestervizsgát Debrecenben. A cukrászattal még általános iskolás korában „jegyezte el” magát, amikor is egy dolgozatában, miszerint „Mi leszek 25 év múlva” címmel minden kétséget kizáróan így fogalmazott: „Én, huszonöt év múlva cukrászmester leszek.” Kevesen vannak olyanok, akik olyan korán el tudják dönteni életük valódi célját. Ők a legszerencsésebbek! A szakma megszerettetése azonban a nyíregyházi Korona Szálló cukrászüzemére hárult. Tanítói, mesterei eredményesen dolgoztak. A célhoz azonban igen nehéz, buktatókon, csalódásokon, olykor keserű könnyeket síró szemeken át vezetett az út. De a végén a szorgalmasakat, a kitartókat, a kreatív gondolkodásúakat a sikerek aprócska örömei, a szemekben felcsillanó csodálkozás: „Már ezt is meg tudom csinálni!” pillanat semmivel össze nem hasonlítható, boldogságot adó érzése várta.
Tanítómesterei közül kiemeli Németh László, Bongár László és mi sem természetesebb: Görömbeiné, Irénke nevét. A tanulásnál maradva mondja Attila, hogy lehetőség szerint az évenkénti 1 -2 alkalommal ellátogat az Európában megrendezett versenyekre, kiállításokra (UKBA, HOVENTA, Longerone, Rimini, München, Bécs, Bázel.) A sorban igazán München az érdekes, hisz’ minden olimpiai évben ott rendezik a gasztronómiai szakma Olimpiáját, amire a világ minden tájáról érkezők éppen úgy készülnek, mint a sportolók: komolyan és mindenüket bevetve, éjt nappallá téve, hosszú időn át keresik azt a „művet”, amivel meglephetik ellenfeleiket és a világot. A sikereket ott is a legjobbak érik el. A doppingolás kizárt, hiszen a bírálók a világ legismertebb szakmai kiválóságai. A lebukás = szakmai halál! Nincs a földön olyan hely, ahol a tisztességtelenül versenyzőt bárki is alkalmazná!
A szakmánál maradóan mondja Attila, hogy a napi 50 – 60 féle termékük elkészítéséhez a lehető legnagyobb mértékben igyekeznek természetes alapanyagokat használni. Szívesen dolgoznak a szatmári gyümölcsökkel – alma, zabbal érő körte, meggy, szilva, vadeper, stb. Megemlíti azt is, hogy lehet irányítani a vevők ízlését. Igaz, előbb fel is kell mérni az alapokat, és számításba kell venni a szakma új irányzatait is. Szerencsére, mondja, lassan-lassan kikopik a divatból a „szocreál készítmények” igénye. A törzsvásárlók megfizetik a minőségi alapanyagokból készített – ebből eredően – drágább süteményeket, tortákat, fagylaltokat, édességeket. Azok mellett meg vásárolnak náluk azok is, akiket „az olcsón, sokat” elve vezérel. Azt az igényt is ki kell elégíteniük. Mégsem tesznek különbséget vevő és vevő között. A nyersanyagokhoz visszatérve említi meg: mindenből csak a legjobbat és a legjobb áron igyekeznek beszerezni. Ezt a célkitűzésüket viszonylag könnyű megvalósítaniuk, ugyanis nagy a kínálat és a választék, s az árskála is tág határok közt mozog. A beszerzéskor gondolnak a cukorbetegek, a lisztérzékenyek eltérő igényeire is. Vevőiket a termék látványával igyekeznek megfogni. Ahogy Attila fogalmaz: „Először a szemünkkel eszünk.” Egyet kell értenünk vele, hisz az elénk tett étel látványa dönti el a kérdést. Nem véletlenül tanítanak a mesterképzőkön pedagógiát is a szakmai ismeretanyag mellett.
Számos szakmai elismeréssel, díjjal, éremmel, címmel és különdíjjal büszkélkedhet. Néhányat meg is említünk: 2007, „Arany habverő Kitüntetés” a Cukrász ipartestülettől. Két évvel később az MNGSZ jutalmazta hasonló díjjal. Még az évben, hitelesített rekordtortát készítettek a város címerével díszítve. 2011, Grillázs versenyen aranyérem, majd az „Év Cukrásza” ezüstérem + különdíj. 2012, UKBA ezüstérem artisztikában. 2013, MNGSZ Nemzetközi Zsűri Plakett. 2014, Mestervizsga Bizottsági Elnök kinevezés. A jövőre vonatkozó terve egy mediterrán terasz megépítése. Kiülős, kényelmes, ahol még alkoholmentes koktélokat is kortyolgathatnak a vendégek.
Életében egyszerre van jelen a család, a munka, a sport. Feleségével, Mónikával és gyerekeikkel: Gergellyel, Attilával és Dórával teljes a család. Bereczki Attila fiatal, agilis mestercukrász, eredményes vállalkozó, egészségtudatosan élő, gondos családapa.
Hasonló
Lisztománia

Az a lapály valamikor igen nagy lábon élt

A Patakhát (vagy Patak-hát) az Ecceri fiú falujának egyik jelentős területe A szekeresi útról le kell térni és az onnan kiinduló földút elvisz akár Kisnaményba, akár Darnóra. Attól függ, hogy... Tartalom megtekintése
Pengefogú hódok, félszarvú óriások

Rövidgatyában a csinárok földjén nyár elején a kömörei határban Szeretem a május végét, a júniust. Az egyre hosszabbodó nappalok időszaka, még este kilenckor is világos van. Megyünk a fény felé.... Tartalom megtekintése
Toronyóra a templom mennyezetén

Sankt Wolfgang, Salzkammergut gyöngyszeme IMG_0707 IMG_0722 IMG_0713 IMG_0712 IMG_0715 IMG_0716 IMG_0726 IMG_0731 IMG_0735
A magyar jakobinusok a kuffsteini vár börtönében

IMG_0669 IMG_0631 IMG_0628 IMG_0635 IMG_0639 IMG_0649 IMG_0646 IMG_0638 IMG_0665 IMG_0663 IMG_0653 IMG_0691
Rózsa Sándor talpig nehéz vasban

Egy magyar rablóvezér a császár kuffsteini várbörtönében IMG_0627 IMG_0633 IMG_0634 IMG_0694
A császár kaiserschmarrnija Bad Ischlben

Ferenc József királyunk kedvenc fürdővárosa ma is az ínyencek zarándokhelye Az osztrák sógoroknak persze császár, így aztán nem is király-, hanem császármorzsa a magyar neve a képen látható ételkölteménynek. A... Tartalom megtekintése
Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése
Mert fontos a pihenés, a csend, a természet

Néha jól esik csak úgy leülni a kerítés elé a régi padkára, elcsevegni semmiségekről Ülni, nem gondolkodni, és csak bámulni a semmibe. Talán a szemben lévő domboldalt figyelni, melyet színes vadvirágok... Tartalom megtekintése
Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése