Váradi István

Vállalkozó,

Kisszekeres

szszb_01-102_varadi_istvan.jpgA Váradiak nemzetsége nélkül elképzelhetetlen Kisszekeres. Amikor még mindössze hét család lakta a falut, egy 1832-ből származó feljegyzés szerint Váradi Istvánnak az egyik őse itt élt. Nemzedékről nemzedékre ezen a tájon keresték a boldogulást, s a látóhatár peremét övező nagyszőlősi, beregszászi  Kárpátok, az addig terpeszkedő róna látványa, no meg az itt élők véd- és dacszövetsége tette ezt a földet felejthetetlenné. Ebben a légkörben nevelkedett Váradi István, akinek a szülei − mint majdnem mindenki − a földből éltek. A jó eszű fiút iskoláztatni akarták, de a vidéki kötődés hatására az agráregyetemet választotta.

A diplomaosztás után nyílegyenesen hazavezetett az útja, s egyetlen lehetőségként, a helyi termelőszövetkezetben helyezkedett el. Ágazatvezető, majd főagronómus, ő felelt a közös gazdaság talajerő-gazdálkodásáért, növénytermesztéséért és növényvédelméért.

Nem érkezett egyedül. Romantikus történet happy end-jeként vezette oltár elé azt a lányt, akivel még egy padban ült a szalkai Esze Tamás Gimnáziumban. Negyedikes korukig azonban nem látták a másikban a majdani házastársat, mígnem a Bob herceget vetítették a moziban, s azt közösen nézték meg. Innen már tudatosan tervezték a jövőt: a jánkmajtisi születésű lány a tanítóképzőt, István az agráregyetemet végezte. Két év udvarlás után összeházasodtak, és az egyetemen kaptak szállást.

A családalapítást a legnehezebb időszakra, a tanulmányok idejére tették. Legidősebb lányuk, Szilvia 1981-ben született, majd négy évre rá követte Krisztina, és a harmadik gyermek is a gyengébb nemhez tartozik: Kornélia nyolcesztendős. Az ő világrajövetele után megjegyezték a nagyobbak: apu, ki fog neked most már segíteni? Apu természetesen nem esett kétségbe, a lányai nemcsak kitűnőek az iskolában, idegen nyelvet tanulnak, zongoráznak, hanem a kedvenc szórakozásban, a horgászásban is szakszerűen segédkeznek. Különösen Kriszti ügyes, és rendszeresen együtt fogják a zsákmányt.

Akit az ősi föld marasztal, akkor sem képes elhagyni azt, amikor úgy érzi: összecsapnak a feje felett a hullámok. Így történt ez Váradi István életében is. Jobbító szándékú ötleteit megtorpedózták, újat kereső kedvét elvették, ifjonti szárnycsapásait megnyirbálta a tekintélytisztelő hivatali szemlélet. Olyannyira, hogy egészen komolyan gondolkodott: elmegy, és a Dunántúlon próbál szerencsét. Addig jutott, hogy kenyértörésre vitte a dolgot, de a Dunántúl helyett Tisztaberekig jutott, ott lett főagronómus. Majd a rozsályi téesz elnöki posztján kellett végigélnie a szanálást, amely nem a rossz munka, hanem az egész országon végigsöprő, a mezőgazdaságot padlóra tevő döntések eredményeként vette el a kenyeret, és húzta ki a széket a dolgozók alól.

− Még jó, hogy a kapát, kaszát nem vették ki a kezünkből − mondja a 34 esztendős, jó humorral megáldott, vállalkozóvá lett agronómus. − Beleszülettem ebbe az életformába, a paraszti munka véremmé vált, így legalább megőriztem a hitet: meg lehet élni, akármerre fordul a politikai széljárás. Természetesen arra vállalkozhattam, amit az egyetemen és a szántók, gyümölcsösök „szabadegyetemén” tanultam, mezőgazdasági szaktanácsadás, felvásárlás, növényvédelem, szolgáltatás területén merek munkát vállalni. Sajnos, azt tapasztalom, hogy a vállalkozói szféra még nem alakult ki. Noha szerződést kötünk a termelőkkel, sokan azt egész egyszerűen nem veszik komolyan, hiába szerepel a záradékban a kötbér lehetősége. A kistermelők mindig odaviszik a portékát, ahol többet adnak érte. Ez rendjén is van, csakhogy akkor a felvásárlási és az ahhoz kapcsolódó értékesítési, feldolgozási biztonság döcögve halad. Beszélünk a piacgazdaságról, de szerintem még se piac, se gazdaság, legalábbis a szó klasszikus értelmében.

− A horgászás mellett a másik nagy szenvedélyem a vadászat, a méhteleki vadásztársaság tagjaként járom a környékbeli erdőket. Neveljük a fácánt, a vadkacsát, de a legbüszkébb a vaddisznó kilövésére vagyok. Olyan baráti társaság jött össze a vadászok és családtagjaik révén, amely vetekszik bármilyen kompániával.

Váradi Istvánnak az apja volt a legmódosabb gazda a faluban, így a visszakapott tizennyolc hektár föld mellé még bérel egy darabot. Az idén cukorrépát, napraforgót, paradicsomot termeszt, de a szárazságban csak senyved a növény.

Az bántja, hogy tavasszal beleölik a pénzt, a sok hónapos munkát és még nem látják biztosan: legalább a költségek visszatérülnek majd. Azt viszont tisztán látja, hogy az intenzív gazdálkodásé a jövő és most rajta is áll: miként tudja a gyakorlatba átültetni az egyetemi ismereteket.

Göröngyös út vezet odáig…

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése