Váradi István

Az AGROKER Regionális Központ vezetője,

Kisszekeres

Váradi Pista IMG_5961 400px.jpgA gazdája szavára megáll a lábam előtt a tekintélyes ter­metű vizsla, mégis jobban érzem magam egy lépéssel a küszöbön belül. Nem csak azért, mert elmúlt a nem is létező veszély, hanem mert egy végtelenül barátságos, hívogató enteri­őrbe csöppenek. Színes gerbera csokor az asztalon, a felnyitva hagyott pianínó, tetején aranykeretű képek, és egy csil­logó mosolyú asszony fogad: Váradiné Vincze Szilvia, a ház asszonya. Má­sodperc alig telik el, és férje is mellénk ül. Előbb megnyugtatta az érdeklődő természetű ebet.

Sorozatunk húsz évvel ezelőtti kö­tetében Váradiék a két kislányuk tár­saságában láthatóak. Az akkori ifjú emberek és apró gyermekeik, valamint napjaink beérkezett, békét és nyugal­mat árasztó házaspárjának látványa a külső szemlélő számára két pillér. Az eltelt két évtized pedig a híd…

– Három lányt neveltünk fel – kezdi a legfontosabb mozzanattal családjuk életéből a háziasszony. Férje az ablak­nak háttal ül, sűrű kefefrizuráján ke­resztül csak itt-ott talál utat magának a fény.

– Nézze, ő a legidősebb: Szilvia. 1981-ben született – mutat egy képet az albumok egyikében. – Dr. Váradi Szilvia – teszi hozzá érezhető büsz­keséggel a hangjában. A fővárosban egyéni ügyvéd.

– Ipszilonnal – javít ki István, látva mit írok a jegyzetfüzetembe – nagyot nevetnek értetlenkedő arcomon. – Tel­jesen véletlenül a férje is Várady, ez a magyarázat – nyugtat meg.

Újabb kép: a ‘84-ben született Krisz­tináé. Ő a Corvinuson szerzett diplo­mát, és ma Brüsszelben közgazdász. Most már kikívánkozik belőlem a kér­dés, hogyan lehet Kisszekeresről „egy ugrással” budapesti irodába, az EU fővárosába kerülni? A magyarázatból elősejlik annak a hídnak az íve, amely­nek a pilléreiről a bevezetőben írtam.

– A középiskolát mindhárman a Refiben végezték– emlékezik a kezde­tekre a lányok édesanyja. – A ‘86-ban született Kornélia is, aki ugyancsak jogot végzett és egy jónevű Váci utcai irodában ügyvédjelölt. Persze a Refibe se lehet bekerülni megfelelő alapok híján, összegzem magamban Váradiék szavait, amint egymást kiegészítve me­sélnek nagygyermekeik kisgyermekko­ráról. Azokról az időkről, amikor a pianínón apró kezek ujjacskái gyako­rolták a leckét. És hát kinek az iva­dékai részesüljenek igazán szakszerű nevelésben, és oktatásban, ha nem egy tanítónőé? Anya, akinek hiába büszke a szíve, mégis sajog a messze idegen­ben dolgozó lányért. „Jól megy a sorom” nyugtat­ja Krisztina, pedig bizto­san hazavágyik néha Kis­szekeresre. Még akkor is, amikor vőlegényével he­likopter viszi a reptérről az előkelő monacói szál­lodába. Természetesen erről is fénykép tanúsko­dik, mint annyi másról a családtagok életéből. Pél­dául a pesti kisunoka, a legidősebb lány hat éves Zoltán nevű fia legutóbbi pecatrófeájáról.

 – Zolika alig várja, hogy lemenjünk a Szamosra – büszkélkedik a nem éppen nagyapa korúnak tűnő házaspár férfitagja. –Természetesen ki­váltottam neki is a horgászengedélyt.

Zoltán a fővárosban a Britannica nevű angol iskolába jár. Kisszekeresi élményeiről anyanyelvén kívül már most egy világnyelven is beszámolhat osztálytársainak.

Nincs kétségem afelől, hogy a Váradi házaspár akkor is a gyermekeivel él, ha azok a természet rendje szerint kire­pültek a családi fészekből. Figyelemre méltó teljesítményük a szüleik teljesít­ménye is. A két emberé, akik a „polgá­ri életben” példát adtak az előrehala­dás kényszeréről és élményéről.

– A rendszerváltás körüli zaklatott időszakot követően én az AGROKER fehérgyarmati központjában találtam meg a helyem – mondja István. Más­fél évtizede vagyok a vezetője, elisme­rik a munkámat. Emellett minősített szaktanácsadóként segítem a partne­rek munkáját, s országos vizsgael­nökként egyetemi államvizsgákon is vizsgáztatok. A lányok tanulásával párhuzamosan én is képeztem magam. Egyetem óta 3 szakmérnökit végeztem. A legutóbbit 2005-ben környezetvéde­lemből. Még régebb óta vadászok, a helyi Diána nevű társaságnak alapító tagja vagyok.

Követi tekintetemet a szemközti falra, ahol számos őztrófea idézi puskás él­ményeit.

– A helyi önkormányzatnak a kez­detektől képviselője vagyok, az utób­bi két ciklusban pedig alpolgármester is – lep meg még egy információval a feleség. A debreceni kollégium csa­ládbéli szerepe után pedig talán nem meglepő, amit hozzátesz – és húsz éve presbiter…

A búcsúszavak után, mielőtt a kilincs­re teszem a kezem, visszapillantok. Ér­teni vélem, miért nincs lezárva a pianí­nó fedele. Ha távollévők közül valaki hazajönne, biztosan ebből is érezné: várták.

 (Északkeleti Almanach 28. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2012.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése