Kiss Zoltán Sándor

Szakreferens,

Kisszekeres

szszb_01-100_kiss_zoltan_sandor.jpgA szatmári táj ringatta bölcsőjét. Az itt született dalok, mesék, regék gyújtották fel a képzeletét, majd felnőtté érve hajtották, űzték mindig előre Kiss Zoltán Sándort. A látóhatár pereméig nyúló róna őt is a szabadság érzésével ajándékozta meg, akárcsak Petőfi Sándort.

Kiss Zoltán Sándor Szatmárnémetiben született, géptervezői oklevelet szerzett, és hosszú éveken át egy bányagéptervező vállalatnál dolgozott. Élete azonban váratlan fordulóponthoz érkezett: megismerkedett egy kisszekeresi lánnyal, akivel összekötötte a sorsát. Nagy dilemma előtt állt: hol telepedjenek le? A fiatalember úgy vélte, Szatmárnak, az ott élőknek többet segíthetne, ha Magyarországon laknának.

Úgy látszik, Kiss Zoltán Sándor életében minden évtized hoz valami sorsdöntő változást. Három esztendeje a Miniszterelnöki Hivatalnál, az Ifjúsági Koordinációs Titkárságon kapott állást, és névjegykártyáján ez áll: ifjúságpolitikai szakreferens. Az Egyesült Kisgazdapárt is felfigyelt szociális érzékenységére, a szatmári térségért tett erőfeszítéseire és képviselőjelöltjének tette meg a választókerületben.

− Hirtelen kétlakivá váltam − eleveníti fel a fővárosba kerülés hátterét. − Fel kellett tennem magamnak a kérdést: hosszú távon ezt akarom csinálni? Mit szól a család a tágas szatmári vidék elhagyásához? Úgyhogy fontossági sorrendet állítottam fel. Egyértelművé vált, hogy a családomat, pedagógus feleségemet, a kilenc éves Gergelyt, a húsz hónapos Júliát és a novemberre várt harmadik gyermekünket nem kényszeríthetem az zsúfolt, egészségtelen levegőjű, idegen fővárosba.

Az ő gyökereik Szatmárban vannak, akárcsak az enyémek. A döntés másik része a munkára vonatkozott: a magyar közigazgatást, az infrastruktúra fejlesztését és az élet apróbb-nagyobb ügyeinek előmozdítását a fővárosból jobban lehet patronálni.

Felesége családi jussa a mintegy 20 hektár föld, amelyen szántó, egy kis erdő és egy tavacska jelenti a kikapcsolódást és a megélhetés egyik forrását. A hét végi hazaruccanások alkalmával a kisszekeresiek gyakran megkeresik a fővárosban dolgozó, ma már befogadott falubelijüket: mit tanácsolna, mibe fogjanak, miből éljenek, mire kérjenek hitelt és vége-hossza nincs a gondoknak.

Ezekkel természetesen nem először szembesül a „keménynyakú kálvinista”. Már a választások előtt, amikor a szatmári, erdőháti falvakat járta, világossá vált előtte: megoldást a felhalmozódott bajokra, a szívettépő elmaradottságra, a halmozottan hátrányos helyzetre nem egyetlen párt programja jelenthet.

− Úgy vélem, hogy az ifjúsági korosztály, a 18 és a 35 év közöttiek, mintegy két és fél millióan sokkal fontosabb intézkedéseket sürgethetnek, mint amennyit eddig élveztek a rendszerváltozással.

Szükség lenne az informális csatornák kinyitására, gondolok itt például arra, hogy számos pályázat, támogatási forma és annak megfelelően pénzügyi alap áll a nyitott füllel-szemmel járók rendelkezésére. Ha tudok közvetíteni a jogos kérelmezők és a támogatni szándékozók között, már előbbre vittük a szatmári térség ügyét.

Bűn lenne iparral felduzzasztani a tipikusan mezőgazdasági megye és a szűkebb körzet gazdasági életét. Sokkal eredményesebb lenne, ha a mezőgazdasági termeléshez szerveznék meg a minőségi szintű feldolgozást, a csomagoló- és a szolgáltatóipart. A még mindig olcsó munkaerő versenyképessé tenné a hazai és a külpiacokon az itt készülő, európai mércével is nívós termékeket.

Fájó pont a szatmári térségben a cigányság körében tapasztalt tradicionális és folyton újratermelődő hátrány. A számok beszédesek: a szatmári falvak 18-20 százaléka cigány. Már a létszámuk is indokolja, hogy sürgősen kezelni kell a velük kapcsolatos kérdéstömeget. Elvileg milliók jutottak a cigányság felemelkedésére, a nekik szervezett munkahelyek létesítésére országos szinten, és ennek ellenére csak túlzott optimizmussal mondható el a javulás.

A kistérségi fejlesztési program fontosságát talán azért is érzi a bőrén, mert sok éven át élte az elzártságból fakadó hátrányokat.

Véleménye szerint nemcsak korszerűsíteni kellene a közúti határátkelőket, hanem ismét kialakítani Csengernél a vasúti átkelőt − a sínpálya helye megvan −, valamint Beregszász, Nagyszőllős felé ugyanúgy modernizálni szükséges a személy- és teherforgalom feltételeit.

A történelmi háromszög infrastruktúrájának javítása nem csupán az itt élők közérzetét javítaná. A gazdasági élet megpezsdülését hozná magával, amelyet nyomon követne a civil szervezetek működése, és akkor élő valósággá válna az átjárható határ: amikor a képzeletbeli országhatár nem elválaszt, hanem összeköt népeket, kultúrákat, embereket.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése