Homoki László

Polgármester,

Kisszerekes

szszb_09-142_homoki_laszlo.jpgKisszekeres viszonylag nagyot fejlődött a nem rég magunk mögött hagyott évszázad utolsó évében is. 1999-ben a falu 15,5 millió forint központi támogatást kapott, s az összeget jól hasznosította az önkormányzat. A földrajzi és egyéb kedvezőtlen adottságok miatt a falu napjainkban is a szerényebbek közé tartozik. Ám azt kell figyelembe vennünk, hogy a világháború előtt és közvetlenül utána a településre nagyon is illett a szegény jelző. Ahhoz képest jelentős fejlődésre tekinthetünk vissza. A fejlődés egyik mozgatója immár negyvenkét éve a falu szülötte, Homoki László polgármester.

A szikár, barázdált arcú polgármester olyan, mint egy élő történelemfa. Már hatvanhét éves, de akár tíz évet is letagadhatna a korából. Részese volt a nagy történelmi eseményeknek: 1945, 1949, 1956, 1989. S az 1970-es árvízi csatának is aktív résztvevője volt. Szegény szülők gyermekeként cseperedett fel a faluban. Túrta, művelte a földet, csíkászott, halászott. Szívesen emlékszik egy másik történelmi dátumra: 1942-ben Szatmárnémetiben megalakult a Közjóléti Szövetkezet, amely 1945-ben áttette székhelyét Mátészalkára. Nos, a szövetkezet az ő apjának is juttatott tíz hold földet. Tizennégy Oncsa-ház is épült Kisszekeresen azoknak, akik olyan szegények voltak, mint a templom egere. Jó néhányan elvégezték az ezüstkalászos gazda tanfolyamot, hogy nagyobb szakértelemmel műveljék a földet, neveljék az állatokat. Sokan felesben, vagy bérelt földön dolgoztak.

Emlékezett, hogy az 1848-as forradalom után vérrel szennyezett volt a kisszekeresi határ. A hírhedt osztrák politikus, Haynau a forradalom leverésében, illetve megtorlásában való részvételéért jutalomként földet kapott a kisszekeresi határban is. Néhány osztrák szakembert telepített ide, ő maga bizonyára soha sem járt itt.

Homoki László a közigazgatási munkát 1955-ben kezdte az akkori járási tanács pénzügyi osztályán. 1958-ban a falu végrehajtó bizottsága titkárává választották. Csak két évig dolgozott ebben a beosztásban. Az akkori politikai követelményeknek megfelelően helyezgették a kádereket, a szakembereket. S 1960 és ’63 közt a fehérgyarmati járási pártbizottságon dolgozott, főleg mezőgazdasági ügyekkel foglalkozott a térségben.

Emberi és egyéb tapasztalatokkal gazdagodott, 1963-ban visszajött és tanácselnök lett Kisszekeresen. Hét évig az önálló tanács elnöke volt. Megindult a kisebb települések összevonása, koncentrálása, a társközségek kialakítása. 1970-ben egyesült Nagyszekeres, Kisszekeres, Zsarolyán és Nemesborzova. A közös tanács elnökének Homoki Lászlót választották! Kereken húsz évig, a rendszerváltásig irányította az említett településeket.

A teljesség igénye nélkül említjük, hogy ez idő alatt mit kaptak ezek az eldugottnak és elmaradottnak számító települések. Az árvíz évében a négy településen százhetven lakást kellett újjáépíteni. Az újjáépítés kapcsán Nagyszekeresen épült fel az új egészségház két szolgálati lakással, a hat tantermes napközi otthonos iskola, a kultúrház, a romba dőlt római katolikus templom és a református parókia. Később Kisszekeresen kialakításra került a körzeti óvoda, Zsarolyánban a húsz személyes bentlakásos idősek otthona. A körzeti iskola a BKV-tól jelképes áron iskolabuszt kapott. Nemesborzován vízmű épült. Felújították a templomokat. A négy település lakossága példátlan összefogással 1987-ben két tantermet, 1983-ban közös ravatalozót, ’88-ban egy tantermet épített fel.

1990 és ’94 között nem vett részt a közéleti munkában. 1994-ben felkérésre indult a helyi választásokon és harmincöt százalékos arányban őt választották polgármesternek. 1998-ban már egészen nagy, ötvenhét százalékos arányban szavaztak rá a választó polgárok. A történelmi hűség kedvéért írjuk le, hogy most Nagyszekeresen van a körjegyzőség központja.

1999 végén falugyűlést tartottak Kisszekeresen. A polgármester beszámolójában többek közt ez állt:

– 1999-ben tizennyolc pályázatot adtunk be, 26 millió forint értékben. Ebből megnyertünk 15,5 millió forintot. A Csomata csatornát átszelő dűlőút fahídját elsodorta a belvíz. Felkérésünkre az illetékesek helyreállították a hidat. Műemlék templomunk avatására az önkormányzat által adott fából elkészült a palánk, az árkot zárt árokká alakítottuk át, két díszkivilágító lámpát szereltünk fel a templom előtt. Felújítottuk a tejházat. Összetartó, segítőkész a falu lakossága. Csernyi Miklós beteg lett, gyümölcsösébe kivonultunk vagy harmincan és elvégeztük a metszést.

Említést érdemel, hogy az alig hatszáz lakosú községnek 1997 óta címere van. Május 1-jét falunappá nyilvánította a képviselőtestület, és azóta néptánc-és mazsorett csoport működik a községben, Laci bácsi nem kis büszkeségére.

Homoki László felesége nyugdíjas postás. A fiuk pedagógus és alpolgármester. A környék Laci bácsija a fiával együtt közösen ma is műveli a gyümölcsösét és a zsebkendőnyi szántóföldjét.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése