Hőgye Imre

A gazdakör elnökhelyettese,

Tunyogmatolcs

szszb_10-224_hogye_imre.jpgA gazdálkodási ismeretek fejlesztését, a mezőgazdasági termelés mennyiségi és minőségi javítását, az eszközök beszerzését, a termények értékesítésének előmozdítását, a föld termőerejének fokozását és a környezet megóvását fogalmazták meg a Tunyogmatolcsi Gazdakör tagjai, amikor ’94. január 17-én elkészítették Alapszabályukat. Akkor Sándor Miklós – a művelődési ház akkori igazgatója – lett az egyesület elnöke. Abban egyeztek meg, hogy a tagsági díj egy évre 1200 forint lesz (a pártoló tagok esetében ez a díj nem kötelező). Minden kezdet nehéz, viszont az elsőké az úttörő szerep. Sikeres, változatos programot valósított meg az első elnök illetve a vezetőség, s az alapító 36 tag.

1996. február 16-án (az alapszabálynak megfelelően) ismét vezetőséget választottak. Elnökké Fecske Lászlót, helyettesévé Hőgye Imrét, gazdasági vezetővé Szabó Gyulát választották. A Pénzügyi Ellenőrző Bizottság vezetője Balogdy László, tagjai Lőrincz József és Tisza Miklós lettek. Időközben eltelt közel fél évtized, s itt a mérlegkészítés ideje. A „hatok” közösen idézték a történéseket:

Már az újjáválasztást követő időszakban sikerült egy kétnapos szakmai utat szervezni az akkor Gödöllőn tartott OMÉK-ra. Az új vezetőség fontosnak tartotta, hogy a tagok mellett kísérje figyelemmel a hozzátartozókat, bevonva a programokba a családtagokat is. Bizonyára ezzel is magyarázható, hogy az évek során egyre népszerűbb lett a gazdakör. A tagok száma 36-ról 97-re emelkedett (pedig az évi tagdíj 1200 forintról 2400 forintra nőtt).

Annak idején az is belekerült az Alapszabályba, hogy szakmai és tudományos esteket szerveznek, lehetőséget biztosítva ezzel a gazdáknak a kölcsönös tapasztalatcserére. A téli hónapokban évente 10–16 előadást tartottak. Sorozatosan. Szívesen jöttek Tunyogmatolcsra a legjelentősebb növénynemesítők, vetőmagtermelők, növényvédőszer-forgalmazók. Jó alkalom kínálkozott itt arra, hogy a helyi észrevételeket összevessék az országos tapasztalatokkal. Legjelentősebb, s gyakorlati szempontból is legeredményesebb együttműködés a Kiskun Kutatóközponttal (konkrétan prof. dr. Samir Rady főigazgatóval) alakult ki. Ennek kézzel fogható jeleként az egykori tsz-telepen alakították ki a szatmári térségben a Kiskun képviseletét. Ez kiterjed a szaktanácsadásra, kihelyezésre, felvásárlásra egyaránt. A Kiskun kukoricahibridek kísérleti terepéül is szolgáltak a gazdaköri tagok parcellái. Az évek során több bemutatóra, szakmai tanácskozásra adtak így lehetőséget Tunyogmatolcstól Panyoláig. Természetesen a kukorica mellett más növényféleségek bemutatójára is sor került.

Ugyancsak kifejezésre jutott a sokféleség a szakmai utakban is. A martonvásári kutatóintézet éppúgy szerepelt egy-egy programban, mint a Szarvasi Arborétum. Elfogadták a Sándorfalvi Konzervgyár, valamint a szegedi kutatóintézet lehetőségeit. Az utakat úgy szervezték, hogy az évek során eljutottak az ország szinte minden nevezetes helyére. Az egri hegybíró vendégeiként megismerkedtek az egri borvidékkel. Jártak a Szilvásváradi Tájvédelmi Körzetben, de a tordasi OMMI-telepen is. Annak idején, amikor a Tunyogmatolcsi Gazdakör megalakult az elsők között voltak, most 22 gazdakör van a megyében. A tunyogmatolcsiaknak többükkel van munkakapcsolata. Igaz ez az ország más településeinek gazdaköreire is. Így jutottak el Esztergomba az ottani kör illetve a hegybíró vendégeiként. Háromnapos szakmai úton voltak Keszthelyen, meglátogatták Nagykovácsi almáskertjét (a BASF cég vendégeiként).

Rendszeres vendége a Tunyogmatolcsi Gazdakörnek dr. Vágvölgyi Sándor főiskolai tanár. Segítségével eddig is sok mezőgazdasággal kapcsolatos ismerethez jutottak. Terveikben szerepel, hogy a tagok többsége ezüstkalászos tanfolyamot végez. Ami a 2000. évet illeti: sikerült úgy gazdálkodni, hogy az aszályos időjárás ellenére eredményesek voltak. Mint mindig, úgy 2000-ben is eljutottak az OMÉK-ra. Ugyancsak ott voltak a KISKUN-napokon szeptemberben Kiskunhalason. Folyamatos kapcsolatot tartottak fenn a Szatmárnémeti Gazdakörrel. A romániai városból 70 egyesületi tag járt Tunyogmatolcson. A szatmáriak elküldték meghívójukat a Szamos mentieknek. A millenniumi esztendőben olyan találkozót szerveztek a sportpályán, melyen több mint 3000 vendég volt. A gazdaköri tagok a program összeállításában és bonyolításában egyaránt közreműködtek.

Sikeres éveket tudhat maga mögött a Tunyogmatolcsi Gazdakör, és ebben meghatározó szerepe volt Fecske László elnöknek, Hőgye Imre elnökhelyettesnek illetve a gazdasági ügyeket intéző Szabó Gyulának, valamint a pénzügyi ellenőrző bizottságban tevékenykedő Balogdy László, Lőrincz József, és Tisza Miklós elnökségi tagoknak.

Az 1996 februárjában választott vezetőség mandátuma 2001. február végén lejár. A gazdakör azonban, természetesen, együttmarad.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése