Zámbori Zsigmond

Nyugalmazott bankigazgató,

Fehérgyarmat

szszb_13-92_zambori_zsigmond.jpgGazdálkodó szülők második gyermekeként 1935. november 12-én, Fehérgyarmaton látta meg a napvilágot. Az akkori nagyközség általános iskolájában, illetve a mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumban tanult. Érettségi után, a Fehérgyarmati Járási Tanács Pénzügyi Osztályára került. 1954-től Zempléni Ödön osztályvezető keze alatt dolgozott. Szakmailag, emberileg nagyon sokat tanult tőle. Sikeres munkája elismeréseként 1954. november 22-én banki dolgozó lett, könyvelési ellenőrként.

Szövetkezetek, állami gazdaságok, tanácsok, gépállomások; mintegy nyolcvan gazdálkodó szerv adott munkát a járás területéről a Nemzeti Bank fehérgyarmati fiókja dolgozóinak. Nyíregyházához tartozott mind a hét megyei fiók. A hatvanas évek második felétől pedig a debreceni területi igazgatósághoz kerültek. Egyéves banki szolgálat után a honvédségnél következett két év. 1957 őszén leszerelt, s a finanszírozási részleg vezetője, később fiókvezető-helyettes lett. A 26 dolgozó 1958-tól jobb munkakörülmények közé került, némi átalakítási kényelmetlenség után.

1963. március elsején lett fiókvezető. Ezt a munkakört látta el nyugdíjazásáig. Alig fél évvel később kötötte össze sorsát a Debrecenben érettségizett Pásztor Mária Évával. 1966-ban született Tibor, 1971-ben Mariann nevű gyermekük. Jogász fiuk ma ügyész, felesége pedagógus, egy fiúgyermekük van. Mariann pszichológusként dolgozik. Zámbori Zsigmond felelősségteljes munkája mellett szinte állandóan tanult. Különbözetivel pénzügyi technikumot végzett Nyíregyházán. Debrecenben ipari képesített könyvelői oklevelet szerzett. Következett a mérlegképes könyvelői képzésbe való bekapcsolódás, illetve sikeres vizsga. Budapestre járva végezte el a Számviteli Főiskolát, önköltséges alapon. Ezt követte az egyéves vezetőképző majd a pedagógia, illetve a módszertan, a humánpolitikai szak. Természetesen nem maradhatott ki a politikai képzésből sem.

– Két gyerek mellett, egyedüli keresetből, szűkös körülmények között kellett mindezt vállalni. Ehhez kellett olyan feleség, aki társ volt a gyerekek nevelésében, taníttatásában. Igyekeztünk a családi gazdálkodásból is besegíteni a gyerekek felsőfokú tanulmányi költségeibe.

Az 1970-es árvíz ideje alatt a fiókvezető és munkatársai a védekezésből, illetve a helyreállításból is jelentős részt vállaltak. Több cikluson át alkotó résztvevője volt a népi ellenőrzési bizottságnak. A nagyközség, majd a város érdekében mindig készen állt a munkára. Tette a dolgát tisztességgel. Életét a Hajnal utcai (ma Rákóczi utca) családi házban élte le. Az első perctől kezdve ő volt a család bevásárlója. A piaci, a bolti vásárlás jó alkalom volt a település lakóival való véleménycserére is. Nem gyűjtött vagyont. Évtizedek óta meglévő kerékpárja legendás közlekedési eszköz Fehérgyarmaton. Zámbori Zsigmond úgy érzi, elismerték tevékenységét.

– Már 1962-ben miniszteri kitüntetést kaptam. Kiváló pénzügyi dolgozó lettem pár évvel később. Árvízi helytállásomat is kitüntetésre érdemesnek tartották. Talán az idősebbek még emlékeznek a Munka Érdemrend kitüntetésre. Ennek bronz fokozatát megkaptam. Társadalmi munkámat több országos szintű kitüntetéssel jutalmazták. Időközben Kereskedelmi és Hitelbank lettünk. Innen ezüst plakettet kaptam.

Személy szerint mindig korrekt munkakapcsolatokra törekedett. Ez a közvetlen munkatársakra, de a gazdálkodó szervekre is értendő. Az ügyfelek kitartása ennek is köszönhető. Az így elért eredményekre hivatkozva lehetett szorgalmazni egy a korhoz illő banki épület létrehozása. 1988. január elsejével a fiók a kereskedelmi bankhoz került. Ugyanazon a helyen, ugyanazzal a létszám, illetve fizetéssel folytatták a munkát. Az új bankszerv is gondolt a fejlesztésre. Amikor a fiókvezető az országos vezetők előtt beszámolt munkájukról, felvetette egy új banki épület realizálását.

– Már 1974. december 9-én a Nemzeti Bank elnöksége döntött az építésről. A pénzügyi források azonban nem álltak rendelkezésre. Másfél évtizeddel később a Szegedi Tervező Vállalat nyers tervpéldányát megvitathattuk. Figyelembe vették a mi véleményünket is, így 1989. december 15-én megtörténhetett az első alapárok ásása.

Két évvel később már műszakilag átadta a SZÁÉV az épületet. Itt jelentősen megváltoztak a munkakörülmények. Az épület szervesen illeszkedik a városközpontba. Országos összehasonlításban is kiállja a próbát. Szolgáltatásaival méltó versenytársa a többi pénzintézetnek.

A megvalósítás elválaszthatatlan a már nyugdíjas Zámbori Zsigmond munkásságától. 1996-ban ugyan nyugdíjas lett, de kapcsolata ma is élő a Kereskedelmi & Hitelbank igazgatójával (Kerek Csabával) és dolgozóival. Megőrizte szakszervezeti tagságát is. Büszke a közös eredményekre, s bízik a mostaniak sikereiben.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése