Gyulai Györgyné

Takarékszövetkezeti elnök-ügyvezető,

Fehérgyarmat

szszb_09-134_gyulai_gyorgyne.jpgA megye egyik legjelentősebb takarékszövetkezetét, a fehérgyarmati székhelyű Szatmár-Beregi Takarékszövetkezetet elnök-ügyvezetőként Gyulai Györgyné irányítja. A takarékszövetkezet már a nevében is jelzi működési területét, amely igen kiterjedt. Az 56 települést összefogó komoly, nagy szervezet 16 kirendeltséget üzemeltet, négy betétgyűjtő hellyel rendelkezik. Mindez azt jelenti, hogy Kisvárdától Tiszakerecsenyen át Milotáig, Uszkáig, Magosligetig, a másik oldalon egész Csegöldtől Csaholcon át Vámosorosziig, Szamosújlakig, Kölcséig terjed a szövetkezet működési területe. Többszöri egyesülés után a takarékszövetkezet 1,5 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 110 millió forint saját tőkével büszkélkedhet, s az sem mellékes, hogy az alapítás óta nyereségesen működik.

A pénzintézet alapítása Jánkmajtis nevéhez fűződik, hiszen a kezdetek egészen 1969. január 11-re nyúlnak vissza, amikor megalakult a Jánkmajtis és Vidéke Takarékszövetkezet. Az akkori kis szövetkezet létrehozását elsősorban a helyi ÁFÉSZ és a tanács szorgalmazta. Gyulainé, Ica számára az alakulás tulajdonképpen a legszerencsésebb időben zajlott, hiszen a ’68-ban Fehérgyarmaton frissen érettségizett hölgy szinte azonnal munkahelyet talált. A takarékszövetkezet szervezése már 1968 őszén megkezdődött, amibe a jánkmajtisi születésű Gyulainé aktívan bekapcsolódott. A takarékszövetkezet a környéken lévő 31 falut fogta össze, s néhány fős alkalmazotti létszámmal kezdte el munkáját.

Ica számára egyfajta kihívás volt ez a munka, hiszen általános gimnáziumban érettségizett, s 1968-ban még nem igazán döntötte el, milyen pályát választ. A takarékszövetkezet beindulása viszont eldöntötte ezt a dilemmát, s ezt jelzi az is, hogy azóta ennél a szövetkezetnél dolgozik. A szövetkezet a hetvenes évek végére szép lassan fejlődött, újabb kirendeltségeket nyitottak, például Kölcsén, Szatmárcsekén, Tiszabecsen.

1975 volt Gyulainé számára egy igen jelentős dátum, hiszen abban az évben nevezték ki főkönyvelőnek. Ehhez természetesen szakirányú tanfolyamokat végzett el, s megszerezte a mérlegképes könyvelői végzettséget. Akkoriban Manajlovics János elnök mellett a második számú vezetővé lépett elő. Amikor az elnök nyugdíjba vonult, Angyal Istvánt választották meg a szövetkezet elnökének, aki 1989. december 31-ig töltötte be ezt a tisztséget. Az újabb előrelépést Ica számára az 1990. májusi elnökválasztó közgyűlés hozta, ahol jelentős többségi szavazataránnyal választották meg az első számú vezetőnek.

A kilencvenes évek közepén kezdődött el a tárgyalás a jánkmajtisi és a tarpai takarékszövetkezet között az összeolvadásról. Mindkét takarékszövetkezet kb. 300–350 millió forintos mérlegfőösszeggel, kb. 20 milliós saját tőkével rendelkezett, tehát inkább a kisebb szövetkezetek közé számítottak. Nagyobb üzleti lehetőséget láttak az összeolvadásban, ami 1997. július 1-én megtörtént. Mindezzel a név és a székhely is változott. Közös megegyezés alapján Szatmár-Beregi Takarékszövetkezet néven működnek tovább, s a pénzintézet székhelyét Fehérgyarmatra tették át, ahol már működött kirendeltség. Az összeolvadással Gyulai Györgyné elnök-ügyvezető, míg a korábbi tarpai szövetkezeti elnök, Varga Ferenc ügyvezető igazgató lett. Az akkor 11 kirendeltséget működtető szövetkezetnél az újabb változás 1999. januárjában következett be, amikor összeolvadtak a Vásárosnamény és Vidéke Takarékszövetkezettel. Ekkor már a név és a székhely nem változott, a szervezet viszont jelentősen bővült. A Szatmár Beregi Takarékszövetkezet az összeolvadásokkal jelentős pénzintézetté nőtt, amelynek eredményes működését az is jelzi, hogy az országban lévő 190 takarékszövetkezet közül a legjobb 50 között tartják számon őket. A hitelezés, betétgyűjtés, számlavezetés mellett hirdetés felvétellel és totó-lottó árusítással is foglalkoznak. A betétállományuk 50 százalékát helyezik ki hitelként, amelynek fele lakossági, fele vállalkozói hitel. Elsősorban a kis- és középvállalkozók pénzintézeti feladatait látják el, ezt a jövőben önkormányzati számlavezetéssel szeretnék bővíteni. A Szatmár-Beregi Takarékszövetkezetnél jelenleg ötvenketten dolgoznak, ebből mindössze két férfi, akiknek egy Nőnapon igazán össze kell szedniük magukat, ha végig akarják puszilni valamennyi hölgykollégájukat. A szövetkezet középtávú, 5 éves tervében jelentős előrelépés szerepel, szeretnék a jelenlegi mérlegfőösszeget és a saját tőkét megduplázni.

Az elnökasszony jelenleg is Jánkmajtison lakik. Férje, aki nyugdíjas, eredeti szakmáját tekintve kőműves. 1969-ben házasodtak össze. A családi házukhoz kert és öt hektárnyi gyümölcsös tartozik. Két lányuk közül a nagyobbik férjével és két gyermekével Nyíregyházán lakik, ő egyébként Nagykállóban bölcsődevezető. A kisebbik lányuk is férjnél van, ők Budapesten laknak, egy gyermekük van. Lánya az ELTE bölcsészkarán szociológia-szociálpedagógia szakon ötödéves hallgató. Gyulainé kedvenc hobbija az utazás, szervezett társasutakon vesznek részt barátokkal, családtagokkal bel- illetve külföldön.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése