Dr. Kovács Viktor

Sebész főorvos,

Fehérgyarmat

szszb_13-84_dr_kovacs_viktor.jpgA hatvanas évek elején igazi fellendülést eredményezett Fehérgyarmaton a kórház megnyitása. Orvosok, egészségügyi középkáderek költöztek a nagyközségbe, köztük dr. Kovács Viktor.

– Sátoraljaújhelyi születésű vagyok. 1956-ban érettségiztem a helyi Kossuth Lajos Gimnáziumban. Több mint százötven éve Kossuth Lajos is itt tanult. Innen orvosira mentem, ahol megismertem a törökszentmiklósi Sándor Erzsébetet. Az orvosi egyetem utolsó, szigorló évében házasságot kötöttünk. Én a sebészetet, feleségem a belgyógyászatot választotta. Fehérgyarmaton mindketten választott szakmánkban dolgozhattunk. Az évfolyamról tízen jöttek akkor Fehérgyarmatra. Nagyon sok gyógyításra szoruló beteg volt a térségben. Tapasztalt, jól képzett „közkórházi” gyakorlattal bíró főorvosok, mint dr. Romhányi Tibor, dr. Sípos József, dr. Kovács László mellett tanulhatták a fiatalok a szakmát.

A mindennapi intenzív gyógyító és ügyeleti munka mellett tudományos szakmai tevékenységre is futotta.

– Megszerettük a szatmári embereket és éreztük, tapasztaltuk: ők is megkedveltek, becsülnek bennünket. Az évek során több ezer beteget operáltam. Tíz–húsz éves sebészeti beteganyagot feldolgozó tudományos dolgozatokat publikáltam. Sebészeti tudományos konferenciákon 15–20 alkalommal tartottam szakmai előadást. A hatvanas-hetvenes években még nem vált le az urológia az általános sebészetről. Számos veseműtétet, vese- és vesevezeték kövességet, prosztata betegséget operáltunk.

A közel négy évtizedes sebészi tevékenység közben több diagnosztikus és műtéti eljárás bevezetésénél bábáskodhatott. A hasüreg laparoszkópos vizsgálata, a végtagartériák vérrögök okozta elzáródásának műtéti megoldására a Fogarty-féle ballonkatéteres embolectomia, az ultrahangos vizsgálatok jelentették az előzményt. Ma már a fehérgyarmati kórházban is komputerizált gyógyító eszközök, modern altatógépek, laparoszkópos műtéti technika, légkondicionált műtők, intenzív posztoperatív terápia, kezelési lehetőség segíti a gyógyító munkát.

A gyógyító munka mellett korán bekapcsolódott a közéletbe.

– Fiatal orvosként városi tanácstagnak választottak. A rendszerváltásig a város egészségügyi bizottságában tevékenykedtem, a jó emlékű Káhler Frigyes gyógyszerész barátommal együtt. 1990-től két ciklusban városi önkormányzati képviselőként hasznosítottam tapasztalataimat. Több mint tíz évig voltam a kórház szakszervezeti titkára. 1999-től nyugdíjas vagyok, de változatlan intenzitással dolgozom kórházunkban. Néhány hónapja megválasztottak az egészségügyben dolgozók szakszervezeti titkárának.

Dr. Kovács Viktor és felesége dr. Sándor Erzsébet a Fehérgyarmaton töltött évtizedek alatt szakmai munkájuk részének tekintették az ismeretterjesztő munkát, az egészséges életmód propagálását. Az egykori újhelyi szertornás, a teniszező medikus a szatmári településen a kórház parkjának egy elhanyagolt részén, sportszerető kollégáival együtt pályaépítésbe kezdett. Kezdetben főleg orvosok játszottak, de lassan-lassan a város fiatalabb és korosabb lakóival is megkedveltették ezt a szép sportot.

– Évtizedek óta részt vesz csapatunk a Magyar Tenisz Szövetség országos III. osztályú csapatbajnokságában, többször megnyerve azt. Kezdetben csapatunknak rajtam kívül még két-három orvos tagja is volt. Utóbb csapatunk megnyerte a II. osztályú csapatbajnokságot, így 2002-ben az I. osztályban szerepelhet. 1982-től tizennyolc éven át minden évben megrendeztük Fehérgyarmaton a dr. Cseh Zoltán Tenisz Emlékversenyt, a fiatalon elhunyt sebész barátom emlékére, akivel együtt munkálkodtunk azért, hogy a szatmári városban gyökeret verjen a teniszsport.

Dr. Kovács Viktor kétszer is megnyerte a Magyar Sebészek Országos Páros Teniszbajnokságát. Egyszer fehérgyarmati kolléga, dr. Tóth László gégész, másszor a ceglédi kórház sebész főorvosa volt a társa. Háromszor vett részt az Orvos Teniszezők Világbajnokságán, két alkalommal helyezést elérve. A Magyar Orvos Teniszezők Országos Bajnokságain rendre az első négy helyezett között végzett.

Felesége is teniszezett, miközben az utóbbi három évtizedben körzeti orvosként dolgozott. Két lányuk van, mindketten Fehérgyarmaton születtek. Judit orvos lett. A debreceni Kenézy-kórházban infektológus, férje ott traumatológus. Három unokájuk közül kettő már iskolás. Zsuzsi vendéglátó-ipari főiskolát végzett. Budaörsön laknak férjével, mindketten Budapesten dolgoznak. A Kovács házaspár Fehérgyarmaton telepedett le véglegesen.

– Bizonyára a tenisznek is szerepe van abban, hogy jól bírom magam. A fehérgyarmati sebészetnek szüksége van rám. Amíg szellemileg és fizikailag erőmből futja, szívesen végzem a gyógyító munkát.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése