Dr. Vass László

Orvos, vállalkozó,

Nyíregyháza, Fehérgyarmat

szszb_10-66_dr_vass_laszlo.jpgA bonyolult és életbevágóan fontos gyógyító munkának több ágát gyakorolja, sokoldalú orvos. Családi vállalkozásával is segíti a betegek ellátását. Sportolóként mázsákat, tonnákat emelt a feje fölé, sportorvosként bejárta a nagyvilágot, megfordult öt kontinensen. Egy kuratóriumnak elnöke, egy másik kuratórium a közelmúltban tagjai közé választotta. Mai divatos szóval élve ideális a családi élete, családjában három a kislány. E vázlat végén még elmondható, hogy kisportolt, szimpatikus fiatalember. Ő dr. Vass László, a nyíregyházi Szent István utcán lévő Megyei Sportorvosi Szakrendelő sportsebésze és a fehérgyarmati kórház ortopéd sebésze.

Debrecenben született, ott járt középiskolába, a híres-nevezetes debreceni egyetem általános orvosi karán szerzett diplomát. Friss diplomás volt, amikor a nyíregyházi megyei kórház ortopéd osztályának osztályvezető főorvosa – dr. Papp László, akit példaképének és tanító mesterének tart – hívó szavára jött át a szomszéd városba. A 2000. év májusától Fehérgyarmatra hívták, azóta a Szatmár-Beregi Kórház ortopéd szakrendelőjében is dolgozik. A nyíregyházi NB I-es kosárlabda- és az NB I-es kézilabdacsapatnak is orvosa. (Az utóbbi csapatban dr. Hock Csabával dolgozik együtt.) Diákkorában súlyt emelt, ezért a Magyar Súlyemelő Szövetség felkérésére sokáig a súlyemelő válogatott vezető orvosa volt. Ebben a minőségében részt vett az atlantai olimpián is. Érthető módon nem győz annyi mindent csinálni, már nem vezető orvosa a válogatottnak, de továbbra is segíti őket.

A megyei újság jóvoltából egy másik oldaláról is megismerhették. Ezt írta róla az újság:

„A mozgásszervi panaszok az idős korban – ez a címe annak az előadásnak, amelyet szeptember végén a fehérgyarmati nyugdíjas klubban tartott dr. Vass László nyíregyházi orvos, aki gerontológiával is foglalkozik. A szatmár-beregi térségben igen sok az idős ember, köztük jelentős azoknak a száma, akik mozgásszervi betegségben szenvednek. Ezért májustól Vass László is részt vesz a fehérgyarmati kórház gyógyító munkájában. Team munka keretében reumatológus és nőgyógyász kollégáival közösen segít az idős embereken, tanácsokkal is ellátja őket.

Vass doktor hangsúlyozza: a gerontológia gyűjtőnév, felöleli mindazokat az egészségügyi és lélektani elváltozásokat, amelyek az idős korban előfordulhatnak. A kor változása életmódváltozást tesz szükségessé. Az öregedésnek jól láthatók a külső jelei. Jó, ha a szóban forgó emberek változtatnak az étkezési szokásaikon. Ajánlatos naponta többször keveset enni. Ügyelni kell az időskori cukorbetegségre. Szénhidrátból kevesebbet, vitaminokból többet kell fogyasztani. Idős korban gyakoribbak az érrendszeri megbetegedések, ezt megelőzendő érdemes több zöldségfélét, például fokhagymát fogyasztani. A változó korban lévő hölgyek egyenek több kálcium tartalmú ételt, például tejtermékeket. A még fiatal doktor jól szót tud érteni a szatmári idős emberekkel. Egy tiszakóródi idős férfinak a könyöke és a válla volt beteg. Meggyógyította. Az öreg a gyógyult kezével kifaragott tölgyfából egy kisszéket, szatmári motívumokkal. Alkotását Vass Lászlónak ajándékozta. A doktornak ez az egyik legkedvesebb ajándéka…”

Kuratóriumi elnökként is szerepelt a sajtóban: „A beregi falvakban igen sok magára maradt idős ember él. Ugyanakkor Vásárosnaményban, a Kraszna partján, üresen áll a megszűnt Bereg Hotel. Az üres épületben belátható időn belül a Nyíregyházán bejegyzett Szabolcsi Élet Alapítvány háromfunkciós szociális otthont akar kialakítani. A témáról dr. Vass László, a kuratórium elnöke adott információt.

A jókora épületben három kategóriát lehetne kialakítani: jöhetnének ide azok, akik állandó egészségügyi felügyeletre szorulnak, egy részleg idősek otthona lenne, itt önellátóak lehetnének a lakók, a harmadik, komfortosabb helyen apartmanokat alakíthatnak ki. Vass László orvos gerontológiával is foglalkozik, így nem csak elnökként használhat a szociális otthon létrehozásánál és működtetésénél. Az átalakításhoz és a berendezéshez szükséges pénzt pályázatok útján és szponzorok által akarja megszerezni a kuratórium. Ha idén nem, jövő tavasszal minden bizonnyal megkezdődhet az üres épület átalakítása.”

A gávavencsellői kastélyt is át akarják alakítani öregek otthonává. A szervező és lebonyolító kuratórium tagjai sorába választotta a doktort.

A családi vállalkozásának neve: 5 Vass Kft. Felesége kozmetikai cikkekkel kereskedik kül- és belföldön. A kft. egyik profilja a humán betegellátás, amelyet a Ferenc körúton, a Mini Klinikán folytat. Itt ortopédiai és sportorvosi ellátást és szaktanácsadást végeznek. Emellett a vállalkozás tudományos, kulturális és sport rendezvények szervezésével is foglalkozik. A cég jelen van a gyógyászati segédeszköz piacon is, főként az egyedi méretvétel alapján készített termékek kereskedelmében. Több gyártó cégnek szakértője a doktor. Néha meghívják vadászni, s ha ideje engedi, elmegy, hogy kikapcsolódjon, hogy erőt gyűjtsön.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló