Kósa Jenő

Nyugdíjas igazgató,

Nábrád

Kósa Jenő234.jpgAz Isten is a katedrára teremtette Kósa Jenőt. Még jó, hogy erre időben rájött, és így nem ment el az állatorvos-tudományi egyetemre, noha felvételizett oda. Egy barátját felvették a tanárképző főiskolára és ekkor döbbent rá ő is, hogy neki a gyermekeket kell oktatnia, nevelnie, ez a leghőbb vágya.

Addig azonban sok víz lefolyt a Szamoson, amíg az ifjúkori álom valóra vált. S a tanítás első pillanatától a most sorra kerülő nyugdíjazásig azt érezhette Kósa Jenő: megtalálta a helyét, betöltötte azt a szerepet, amit a környezete elvárt tőle. Generációkat nevelt kereken negyven esztendőn át a nábrádi iskolában. Panyolán született 1933. november 9-én. Édesapja Kósa Ignác. Édesanyja Király Ilona a háztartás vezetésével, a gyermekneveléssel szolgálta a család ügyeit. Igazából soha nem szóltak bele, hogy a gyerek milyen pályát válasszon. A felcseperedő gyermek ugyanis elég önállóan szervezte az életét már kiskorától fogva.

Mátészalkán a polgáriban kezdte el az elemi iskolát. Latintagozatosként az ókori kultúra és nyelv, valamint gondolkodásmód már gyermekkorában megérintette. Ezt a szellemiséget tapasztalhatta a budapesti református gimnáziumban is. A szülők a fővárosba költöztek, így ott folytatta tanulmányait. Vargabetűvel jutott vissza szülőföldjére, a mátészalkai mezőgazdasági gimnáziumban érettségizett 1952-ben. S ezután felvételizett az állatorvosi egyetemre, de végül is meggondolta a dolgot. Az egri tanárképző főiskolán kezdte el felsőfokú tanulmányait 1952-ben. Történelem-földrajz szakot választott, különösen a történelem gyakorolt rá nagy vonzerőt.

A nábrádi iskolába 1954-ben került. Amikor először lépte át a Szamos-parti aprócska iskola küszöbét, még valószínűleg nem sejtette, életének meghatározó szakasza kezdődik. Olyannyira, hogy négy évtized múltán innen köszönt el kedves tanítványaitól, kartársaitól. Beosztott tanárként nemcsak a saját szakját tanította, hanem ha kellett, matematikát, kémiát, mikor melyik tantárgyhoz nem találtak szakos pedagógust.

Előbb osztatlan iskolában ismertette meg a tudományok alapjait a nebulókkal. 1960-at írtak, amikor a kor követelményeihez igazodva minden osztály külön teremben kezdhette el a tanulást. Városi méretekben nem nagy létszámú volt a gyermeksereg Nábrádon, ám szatmári falvak tucatjaiban jártak kevesebben általános iskolába.

A körzetesítés előtt még 250-en iratkoztak be, de indítottak tanévet 180 kisdiák számára is. A változó létszám okozza, hogy az 1993-as tanévben például csak egy ötödik osztály is elégnek bizonyult.

A pedagógus az élete párját is a hasonló gondolkodásúban keresi. Így történt ez Kósa Jenő életében is, megismerkedett Kristin Erzsébettel, aki akkor a panyolai iskolában tanított. Ezerkilencszázötvenhatban fogadtak egymásnak örök hűséget és még abban az esztendőben átjött az asszony Nábrádra. A következő évben láttak hozzá a saját otthon megteremtéséhez. Azóta ebből a takaros kis házból két gyermekük is szárnyára kelt. Ilona Mária gyógypedagógus és logopédus okleveleket szerzett, a fehérgyarmati nevelési tanácsadó igazgatója. Két kisfia született. Az igazgató úr fia a Jenő Tamás neveket kapta a keresztségben, sebészorvos a nyíregyházi kórház baleseti osztályán.

A nagyívű pálya nem feltétlen kötődik több helyszínhez. Kósa Jenő életében is adódtak volna alkalmak a változtatásra, de fel sem merült bennük, hogy Nábrádon kívül bárhol lehet élni széles e világon. Pedig még a főváros egyik ipari iskolájába is invitálták igazgatóhelyettesnek Kósa Jenőt.

Mostanában már a gyermekeik hívják, telepedjenek le a szülők a közelükben. De miként hagyhatnák itt a hatalmas kertet, a kezük munkájával felépített családi házat? Megtehetnék, de nincs értelme.

Mint Kósa úr fogalmazott: ahol az ember nagyon boldog volt, ott kell maradnia. Egyre inkább kötődnek a megszokott vidékhez, az itt élő emberekhez. Meg aztán az almaszedésnél összejön a család. Inkább ők hívják a gyerekeket, jöjjenek haza, amilyen gyakran csak tudnak.

A nyugdíjba készülő igazgató szívét mindig megdobogtatta, ha nábrádi gyermek jutott el megyei vagy netán országos versenyre. Azt fájlalja, hogy a jobb képességűek elmennek és már azok gyermekei más vidéken kezdik el tanulmányaikat. A maradók közül pedig sokan azért nem pályáznak el, mert szerényebb képességeik meggátolják ebben. S épp őbelőlük lesznek érdektelen szülők, amikor saját csemetéik előbbre jutását kellene szorgalmazniuk.

Kósa Jenő pedagógus igazi lámpása volt a falunak. Szervezett tsz-akadémiától kezdve kertészeti tanfolyamot, dolgozók iskoláját, felelt a polgári védelemért. Most már az a kedvenc hobbija, ha két fiú unokájával járja a határt, az erdőt, a vízpartot.

  (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése