Krakkó József

Református pap,

Nábrád

szszb_02-120_krakko_jozsef.jpgA sport határozta meg az életét, töltötte ki érdeklődését, és minden jel arra mutatott, hogy Krakkó József a Testnevelési Főiskolán folytatja tanulmányait. Hogy ez mégsem így történt, abban nem a sport a ludas, hanem egy sokkal mélyebb érdeklődés, amely végül is arra késztette a pályaválasztás előtt álló fiatalembert, hogy Isten szolgálatát válassza.

Nagyhódoson, 1947. október 11-én született. Édesapja Krakkó Gyula boltvezető, nyugdíjas, s ma is Nagyhódoson él. Édesanyja Bornemissza Piroska a háztartás gondjait vállalta magára. Józsefnek egy testvére született, Gyula, aki mai idők szellemében vállalkozó és Méhteleken telepedett le.

Általános iskoláit a szülőfaluban végezte el 1954 és 1962 között. Természetesnek tűnt a számára, hogy szülőföldjén folytassa a középiskolát, így került a mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumba.

Ekkor szerette meg a rendszeres sportolást, különösen a labdarúgás állt közel a szívéhez. Ezerkilencszázhatvanhatban érettségizett és a szülők kérésére a teológiai pálya gondolatával foglalkozott. Végül is nem a testnevelési főiskolát, hanem a teológiát jelölte meg a továbbtanulás idején. Felvették és még abban az évben elkezdte tanulmányait, csakhogy két hónap után behívták katonának.

A nyíregyházi Damjanich laktanyában, Baján, Pécsett töltötte a sorkatonai szolgálatát. Már akkorra eljegyezte magát a sporttal, közelebbről a labdarúgással. Focizott az NB III-ban is, a csatár posztján lőtte a gólokat.

 Amikor a katonáskodás leteltével visszament a teológiára, igyekezett minél többet tanulni. Szélesedett a látóköre, gyarapodtak a lexikális ismeretei és mindenekelőtt közelebb került a lelkészi szolgálat valóságos tartalmához. Egy idő után pedig föl sem merült benne, hogy másutt is tanulhatna, mint itt.

A teológiai évek vége felé Magosligeten és Uszkán exmittált és ismerkedett meg a lelkészi szolgálattal a gyakorlatban. Csak kollokválni járt be az egyetemre. Az ötödik évet Csaholcon kezdte el. A szívébe zárta ezt a kis falut és annak református gyülekezetét. Olyannyira megszerette egymást a pap és a gyülekezet, hogy a rendes szolgálatot is ebben a faluban kezdte el. Maga sem hitte volna, mindenesetre 13 esztendőn keresztül szolgálta itt Urát és a híveket.

A csaholci évek meghatározó jelentőséggel bírtak a magánélete alakulásában is. Történt egyszer, hogy a debreceni Nagytemplom padsorában felfigyelt gimnáziumi iskolatársnőjére, Guti Katalinra.

A tarpai születésű lánnyal felelevenítették a diákéveket, de sokkal fontosabbnak tűnt mindkettejük számára a jövő tervezése. Az pedig hamar kiderült, hogy ez közös jövő lesz. Ezerkilencszázhetvennégy november 28-án keltek egybe. Házasságukat két gyermekkel áldotta meg Isten. Tamás a műszaki szakközépiskolában ötödéves, Melinda a debreceni Kossuth gyakorló gimnáziumában másodikos.

Bár a család élete végéig a szatmári vidékhez kötődött, Csaholcról azért akart eljönni Krakkó József, hogy közelebb kerüljön a nejéhez. Katalin asszony ugyanis nyolc esztendőn át vezette a postahivatalt Tunyogmatolcson.

A nábrádi gyülekezet elöljárói előtt nem volt ismeretlen Krakkó tiszteletes úr szolgálata. A távollétében választották meg papjuknak, s így 1985-től ebben a gyülekezetben látja el a református lelkészre háruló teendőket.

Ezekből jut bőven, de ezt egyáltalán nem bánja.

A szívfájdalmat inkább az okozta számára, hogy az elmúlt esztendőkben nem beszélhettek nyíltan az emberek a hitükről, nem gyakorolhatták megszorítások nélkül a vallásukat.

Ez a kötöttség a rendszerváltással lényegében elmúlt, és ma már szinte nincs olyan családi esemény, keresztelő, házasságkötés, temetés, amelyen az egyház papja ne teljesítené a hivatásukból fakadó szolgálatot.

A vallás szabad gyakorlása hosszú távon bizonyára érezteti majd kedvező hatását, hiszen ha a felnövekvő nemzedék hitben, békében, szeretetben él és az örök érvényű igazságok szellemében tevékenykedik, akkor a gyülekezet lelkipásztora nyugodt lehet: szavai meghallgatásra találtak.

A teológiai irodalom tanulmányozása mellett Krakkó József az egyházmegyei közgyűlésen is számot adott már a hitélet alakulásáról, a gyülekezet feladatairól.

Még most is rajongásig szereti a sportot, ha lehetősége nyílik rá, beáll a futballcsapatba szívesen. S arra a kérdésre, hogy elégedett-e az eddigi életével, meggyőződéssel válaszolja, a keresztény ember sohase lehet megelégedett. Törekednie kell a többre, a jóra, a szépre, hisz Isten és a gyülekezet szolgálata folyamatos, odaadó törődést, gondoskodást, lelki értelemben vett készenlétet kíván.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése