Varga Zoltán

Református lelkész,

Vámosoroszi

szszb_10-250_varga_zoltan.jpgKét, egyetemet végzett fiatal bekapcsolódása egy alig hatszáz lelkes község életébe, nem mindennapi jelenség. Ezt az elmúlt évek történései igazolták. Varga Zoltán református lelkész a Szamos menti Nábrádon töltötte gyermekkorát, felesége Varga Zoltánné (Soós Etelka) Borsodból került az Erdőhátra. Mindketten munkálkodnak Csaholcon is.

A kívülállót érdekli, miként adja egy mai fiatal a fejét arra, hogy teológiára menjen, amikor testvére jogászként (az államigazgatásban) követendő példát jelenthetett volna.

– Nábrádról a mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumba jelentkeztem, hiszen édesanyám, keresztanyám illetve bátyám is ott tanult. Nekem gyerekkoromtól természetes volt a vasárnapi istentisztelet. Nagyapám több éven át volt a nábrádi gyülekezet gondnoka. Belenőttem a vallásos életbe. Debrecenbe jelentkeztem érettségi után, a teológiára. Felvettek.

Egy szatmári fiatalnak sokat jelentett, hogy a teológián befogadták. Örömmel töltötte el, hogy már elsősként legációban lehetett Kállósemjénben.

Fontos „választás” volt, amikor másodikban közelebbi kapcsolatba került a borsodi leányzóval, Etelkával. A segédlelkészeknek elsősorban oda kell menniük, ahonnan érkeztek. Mivel kapcsolatuk tartósnak bizonyult, illetve a felszentelést követően házassággal folytatódott, így Borsod és Szatmár egyaránt szóba jöhetett. Valójában az erdőháti gyülekezet mégis biztosabbnak látszott Balogh Tihamér esperes illetve a gyülekezet révén.

– Ötödévesként meghívott a gyülekezet egy húsvéti legációba. Akkor még menyasszonyommal megosztottuk a szolgálatot. A legációs hely ugyanis Vámosoroszi és Tunyogmatolcs volt. Cseréltünk az első illetve a második napon.

A két fiatal megnyerte az itteni illetve a csaholci református gyülekezet tagjainak tetszését. S mivel Vámosorosziban lelkészlak is várta a házaspárt, nem nagyon problémáztak a munka elkezdésén. Vámosorosziban férfi lelkipásztorhoz ragaszkodtak, Csaholcon jó szívvel fogadták a lelkész asszonyt. Mostanra természetessé vált, hogy helyettesítik egymást. Két lelkész – két emberi lény – kétféle megközelítés. A férj saját magáról elmondta:

– Szószékre nem szoktam papírt felvinni, zavar a papír kötöttsége. Követem a gyülekezetet. Sokkal nagyobb anyaggal készülök, mint ami a szószéken elhangozhat. Történetekkel, versrészletekkel, egyéb példákkal egészítem ki mondandómat. Igyekszem magamból minél kevesebbet adni, s többet abból, amit hiszek. Abból az örökkévaló igazságból, ami mindig is érdekelte az embert: élet, halál, bűn, szeretet.

A lelkész hangsúlyozta, igyekszik nyitott szemmel járni a világban. Sokat olvas (cédulázva szinte mindent) hiszen soha nem tudni, mikor, mire, hol lehet majd szükség. Támaszkodik mindarra, amit a teológián tanultak, illetve egymás közötti véleménycserével is igyekszik választékosabb lenni. Sajátos feladat a gyülekezet elhalálozott tagjának búcsúztatása. Az első időkben a hozzátartozók által elmondottakat a gyülekezet gondnokának pártatlan véleményével kiegészítve hasznosította. Ma már ismeri a gyülekezeti tagokat, okkal érzi, képes reálisan látni az összefüggéseket. (Mi a láz, mi a látszat, mi a valóság?)

– A gyülekezetben megvolt az a hagyomány, hogy a temetés megkezdése előtt egy fél órával már gyülekeznek a temetőben. A kántor vezetésével egyházi énekeket szólaltatnak meg. Valamikor volt egy dalárda. Egy-két tagja él még a közösségnek, ők a temetésnél a ravatalozótól a sírhoz menet is komoly segítséget jelentenek, különösen egy ilyen lelkésznek, mint én, aki nem tud jól énekelni.

Vargáéknak van tennivalójuk. Szerencsére Vámosorosziban illetve Csaholcon is rendszeresen járnak a diákok hittan órára. Eseményszámba megy a konfirmáció napja a településeken. Munkájuk része volt az idősek otthonában idejüket töltők felkeresése is. Sajnos egyre kevesebben vannak. Jó időben a templomban, télen az imateremben tartják az összejöveteleket. Vámosorosziban most jelentős munkálatokat végeztek a műemlék jellegű református templomon. Ugyanis a presbitérium kezdeményezésére a salétromos falú templom vakolatát leverték, a felújítás megkezdődött. Rendben van a parókia, szépen növekszik az ifjabb Varga Zoltán. A lelkészpár nem vállalt szerepet a politikai közéletben. Érdekesek búcsúzáskor fogalmazott szavai, mellyel Gyökössy Endrét idézte:

– A század embere nem kérdezi meg, hogy „Tiszteletes úr: mit csináljunk?”, de úgy éljen a lelkész, hogy megkérdezzék. Hiszen amilyen a lelkész, olyan a gyülekezet.

A kisebb-nagyobb egyházi rendezvények megmozgatták az itt élőket. A fiatal lelkész úgy véli, itt töltött éveik alatt személyes sorsukkal sikerült példát adniuk. Mindenképpen büszkék arra, hogy az egyik most érettségizett helyi fiatalember teológiai tanulmányokba kezdett, s a felkészítésben ők is komoly segítséget adhattak.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése