Kiss József

Vállalkozó, gazdálkodó

Vámosoroszi

szszb_33_bb_kiss_jozsef.jpgEbben az évben mérföldkőhöz érkezik, hiszen idén tölti be a 60. életévét. Mások ilyenkor már a pihenésre gondolnak, sokan el sem érnek ehhez a jeles évfordulóhoz. Kiss Jóska – hiszen Jóskának ismeri az ország legkeletebb szegletében szinte mindenki – nem ilyen ember. Ő a 60. évéhez közeledve is tele van tervekkel, energiával, tenni akarással.
Lehet, hogy szülei Kiss Bertalan (aki egyébként az Amerikai Egyesült Államokban született 1918-ban) és neje Varga Irén sem gondolták volna 1957-ben, hogy második gyermekük, József ilyen sokra viszi, ennyire sikeres pályát fut be. A földműves szülők taníttatták erejükhöz foghatóan csakúgy, mint a másik két gyereküket, Jánost és Szendit.
Esztergályos szakmát tanult, aztán le is érettségizett, munka mellett folyamatosan képezte magát. Katona éveit Nyírteleken töltötte, már akkor tudatosult benne, hogy egyénisége többre predesztinálja. Visszakerült az első munkahelyre, beilleszkedett a gyár közösségébe. Nem tudni, hány emberről mondható el manapság Magyarországon, hogy 45 éve az első munkahelyén dolgozik. Nyilvánvaló, hogy a cég neve, társasági formája azóta megváltozott, de az egykori MEZŐGÉP jogutódjaként a FIPKERSZ Kft. is immár több évtizede működik sikeresen, munkalehetőséget biztosítva Fehérgyarmat térségében a dolgozni tudó és akaró (szak)embereknek. Ő azóta minden munkanapon 5 óra 40 perckor indul, 6 óra előtt 5 perccel bent van a munkahelyén óramű pontossággal. Esztergályosként, majd termelésirányítóként, illetve a cég egyik tulajdonosaként tevékenykedett és teszi azt most is. Korábban a munkavállalók szószólójaként több, mint 20 évig volt szakszervezeti titkár, sikeresen képviselve a dolgozók érdekeit. Szakszervezeti titkárként komoly tapasztalatokat szerzett a nyilvánosság előtti szereplésben is, nem jön zavarba, ha beszélnie kell, a tömeg talán még inspirálja is.

Kiss Jóska nem elégedett meg azzal, amivel az emberek többsége akkoriban: 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás. Ő pihenésként szórakozásból dolgozott, másodállást vállalt, esztergált, majd amint lehetőség nyílt rá és megalakulhattak az első gazdasági munkaközösségek (az úgynevezett GMK-k) ő azonnal lépett és szinte „úttörőkként” létrehozták a MEZŐGÉP-nél is a maguk GMK-ját. Akik az 1980-as évek elején csatlakoztak, azok ma is tanúsíthatják, hogy jó döntésnek bizonyult. A rendszerváltás időszakában a MEZŐGÉP felszámolása után megalakult 1989-ben a FIPKERSZ Kft, amelyben tulajdonrésszel rendelkezik.
Az 1990-es években a vendéglátásba is belekóstolt, egy büfét és fagyizót kezdett üzemeltetni Vámosorosziban, egy konténerrel kezdte, majd miután a forgalom azt mutatta, hogy működik a dolog, gyönyörű kis faházat épített a falu közepére.

Az új évezred elején megvásárolta Vámosoroszi legöregebb lakóépületét, egy 1871-ben épült és még ma is álló parasztházat. Lehetősége nyílt pályázati forrásból falusi vendégházat építeni. Komoly varrógép és kútgyűjteménnyel büszkélkedik, a kutak a vendégház udvarát díszítik.

Jóska sosem gondolt arra, hogy ő valaha földet fog művelni, gazdálkodni fog. Aztán, amikor Tiszakóródon felesége rokonsága révén sikeresen tudott vásárolni egy nagyobb földterületet, az olyan lökést jelentett számára, hogy elhatározta, ebbe az irányba indul tovább. Sikeresen gyarapította a földbirtokait, több településen tudott a környéken termőföldhöz jutni.

Nagyon büszke rá, hogy 2015-ben meg tudott vásárolni a szomszédos településen, Mándon egy tanyát, az épületekkel együtt egy komoly őshonos szürke marha állományt.
Életfilozófiája, hogy aki fát ültet, az azt nem magának ülteti elsősorban, hanem az utókornak, az utódjainak. 2002-ben 12 hektár dió ültetvényt, valamint 20 hektár erdőt telepített, ezeknek hasznát a gyerekek, az unokák és azok leszármazottai fogják élvezni.
Pedagógus felesége – a környéken mindenki csak Babus tanító néniként ismeri – végig segítette, támogatta, biztosította számára a meghitt, meleg családi légkört. Tavaly óta nyugdíjas. Két szép, egészséges gyermekkel áldotta meg őket a jó Isten, lányuk, Adrika jogot végzett és a fővárosban dolgozik a közigazgatásban, férjével és Boldizsárnak keresztelt kisfiával kiegyensúlyozott családi életet élnek. A fiúk, Robi főiskolát végzett, a NAV munkatársaként ő is felelősségteljes munkát végez, mindemellett kedves kis feleségével három gyönyörű gyereket nevel: Robikát, Nimródot és a nemrég született Lénát. Jóskának a családja a mindene, bennük gyönyörködik, értük dolgozik, ők jelentik neki a plusz erőt, energiát a mindennapok apró-cseprő, vagy nagyobb bajainak legyőzéséhez. Hatalmas erőt jelentett neki tavaly, amikor súlyos szívműtéten esett át, hogy a szeretteit maga körül tudhatta, segítették, támogatták, ahogy tudták, fogták a kezét amikor arra szükség volt.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése